"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( μπριζιτ μπουασελιε - "πιστεύω στο dνα, όχι στην ψυχή" :: 14-01-2003) 

ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΠΟΥΑΣΕΛΙΕ "Πιστεύω στο DΝΑ, όχι στην ψυχή"

Η Μπριζίτ Μπουασελιέ, η επιστήμων που ανακοίνωσε λίγο πριν φύγει το 2002 τη γέννηση του πρώτου ανθρώπινου κλώνου και έφτασε έως και να χλευασθεί από την επιστημονική κοινότητα, μιλώντας στα "ΝΕΑ" απαντά στις κατηγορίες, επιμένει ότι δεν είναι "τέρας" και προσπαθεί να απενοχοποιήσει την κλωνοποίηση…

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

"Οι φόβοι του κόσμου για την κλωνοποίηση είναι υπερβολικοί. Με τα ίδια χέρια μπορείς να σκοτώσεις, αλλά μπορείς να δώσεις και αγάπη. Το αποτέλεσμα για καθετί εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιείς", λέει στα "ΝΕΑ" η Μπριζίτ Μπουασελιέ

Η κυρία ισχυρίζεται εδώ και μερικές εβδομάδες ότι πραγματοποίησε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της ανθρωπότητας… Ότι έφερε στον κόσμο τα πρώτα κλωνοποιημένα μωρά. Και παρά το γεγονός ότι την αποκαλούν τέρας και τρελή, δεν πτοείται, χαμογελά στωικά και φαίνεται να είναι έτοιμη να θυσιάσει τη διαπόμπευσή της από την επιστημονική κοινότητα και τα μίντια για το καλό του ανθρώπινου είδους…

Η Μπριζίτ Μπουασελιέ (Brigitte Boisselier), η Γαλλίδα που ζει στη Νεβάδα, το είχε ξαναπεί πριν από μερικά χρόνια… Μόνο που τώρα ισχυρίζεται ότι το έκανε… Η βιοχημικός, πρώην υποδιευθύντρια ερευνών στη γαλλική εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών αερίων Air Liquide Group, είναι σήμερα επιστημονική διευθύντρια της Clonaid και διδάσκει Χημεία στο Hamilton College. Αναμείχθηκε στο πρόγραμμα της ανθρώπινης κλωνοποίησης το 1997, όταν ανέλαβε τα ηνία της Clonaid, που εδρεύει στο Λας Βέγκας.

Το 1998 ανακοίνωσε ότι η ομάδα της υπέγραψε συμβόλαιο με 100 πελάτες, οι οποίοι πλήρωσαν 200.000 δολάρια έκαστος για να κλωνοποιηθούν. Δύο χρόνια αργότερα δήλωσε ότι ένα ζευγάρι που έχασε το ηλικίας 10 μηνών παιδί του προσέφερε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την κλωνοποίησή του. "ΤΑ ΝΕΑ" επικοινώνησαν μαζί της - και εκείνη απάντησε σε… άπταιστα ελληνικά! ( Ο πρώην σύζυγός της είναι Έλληνας). "Καλημέρα σας" και "μάλιστα" είναι οι πρώτες της κουβέντες. Αμέσως μετά, αρχίζει να μιλά για τα "φιλόδοξα" για την ίδια, φρικιαστικά για τους περισσότερους, σχέδιά της. Για την Εύα, το πρώτο, όπως ισχυρίζεται, κλωνοποιημένο μωρό στον κόσμο, αλλά και για το δεύτερο κορίτσι, η γέννηση του οποίου ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Το όνομά του δεν θέλει να το αποκαλύψει για λόγους ασφαλείας.

Το ίδιο ισχυρίζεται και για τις αποδείξεις για τη γέννηση, αφού, ελλείψει απτών στοιχείων, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει την ανακοίνωσή της "απάτη". Η Μπριζίτ Μπουασελιέ, όμως, δεν πτοείται. "Δεν θεωρώ απαραίτητο αυτήν τη στιγμή να γίνουν τα τεστ DNA", λέει στα "ΝΕΑ". Ωστόσο, επισημαίνει ότι "οι αποδείξεις θα προσκομιστούν από ανεξάρτητο ειδικό", αφού "είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια οποιουδήποτε". Εξάλλου, η "επιχείρηση" δεν έχει ολοκληρωθεί. Και αυτό επειδή, όπως ισχυρίζεται, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ακόμη εγκυμοσύνες, που θα δώσουν τρία αγόρια. "Το ένα θα γεννηθεί στις 20 Ιανουαρίου και τα άλλα δύο στις 5 Φεβρουαρίου. Τα δύο τελευταία θα γεννηθούν από μητέρες Ολλανδέζες", λέει.

Οι ραελιανοί και οι… εξωγήινοι

Πάνω: Μέλη του κινήματος των ραελιανών πανηγυρίζουν τη γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου μωρού τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεξιά: Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Clonaid απεικονίζει ένα ανθρώπινο έμβρυο που δημιουργήθηκε με τεχνολογία μεταφοράς του πυρήνα ενός κυττάρου (DNA)

Το κίνημα των ραελιανών, το οποίο αρνείται τον χαρακτηρισμό της αίρεσης, ιδρύθηκε το 1973 από έναν Γάλλο πρώην δημοσιογράφο με το όνομα Κλοντ Βοριλόν, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο Κεμπέκ και αποκαλούσε εαυτόν Ραέλ.

Αυτοπαρουσιαζόμενος ως προφήτης, ο Ραέλ υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη ζωή στη Γη προέρχεται από κλωνοποίηση εξωγήινων (των Ελοχίμ της Γένεσης), οι οποίοι έφθασαν με ιπτάμενους δίσκους πριν από 25.000 χρόνια. Την πολύτιμη αυτή πληροφορία την απέσπασε το 1973, όταν συνάντησε έναν τετράποδο εξωγήινο σε ένα ηφαίστειο της Νότιας Γαλλίας και ανέβηκε στο διαστημόπλοιό τους. Εκεί, μάλιστα, τον διασκέδασαν φιλήδονα θηλυκά ρομπότ… Σύμφωνα με τους ραελιανούς, ο Ιησούς αναστήθηκε μέσα από μια ιδιαιτέρως εξελιγμένη τεχνική κλωνοποίησης…

Η ανθρώπινη κλωνοποίηση βρίσκεται στη βάση του ραελιανού "δόγματος". Κατά τον Ραέλ, η κλωνοποίηση θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να φθάσει μια μέρα στην αθανασία, αφού θα εξασφαλίσει την ανανέωση του σωματικού υλικού του ανθρώπου.

Η Clonaid, πάντως, η εταιρεία που ιδρύθηκε από τους ραελιανούς, προσφέρει και άλλες υπηρεσίες εκτός από την κλωνοποίηση: Για όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θέλουν να κλωνοποιηθούν, υπάρχει το πρόγραμμα "insuraclone"! Σύμφωνα με αυτό, κάθε πελάτης μπορεί να διατηρήσει το γενετικό υλικό του, δηλαδή να αποθηκεύσει τα υγιή κύτταρά του, για την περίπτωση να τα χρειαστεί στο μέλλον. Όσο για τη διαδικασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "εκπρόσωπός μας θα έρθει στο σπίτι σας, ή όπου εσείς επιλέξετε, και θα λάβει δείγμα κυττάρων από εσάς ή από τους αγαπημένους σας ανθρώπους". Το δείγμα στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους και κάθε πελάτης έχει με αυτόν τον τρόπο το ατομικό του "γενετικό βαλιτσάκι επιδιορθώσεων", με το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να… επιδιορθώσει κάποιο ελαττωματικό όργανό του…

Παρηγοριά προσφέρει η εταιρεία και σε όσους έχασαν το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Οι επιστήμονες υπόσχονται ότι μπορούν να το φέρουν πίσω στη ζωή, ενώ έχουν τη λύση και για τους ιδιοκτήτες αλόγων που τρέχουν σε ιπποδρομίες: Μπορούν να φτιάξουν άλογα-πρωταθλητές.

"Τέρατα" και ηθική

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη φοβούνται την κλωνοποίηση; "Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά πολλοί θέλουν να κόψουν τα χέρια των επιστημόνων, να απαγορεύσουν πλήρως την κλωνοποίηση. Ελπίζω αυτό να μη συμβεί", απαντά η Δρ. Μπουασελιέ. Η κλωνοποίηση θα βοηθήσει την ανθρωπότητα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι είναι ότι η κλωνοποίηση έχει σχέση με την αναπαραγωγή, με τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν παιδί".

Πιστεύει, ωστόσο, πως όλα είναι θέμα χρόνου. "Κάθε φορά που αναπτύσσεται μια νέα τεχνολογία ή επιστημονικός τομέας, το ίδιο συμβαίνει. Οι άνθρωποι αμφισβητούν, αμφιβάλλουν, είναι επιφυλακτικοί. Τελικά, όμως, αποδέχονται. Το ίδιο συνέβη και όταν ανακαλύφθηκε η αναισθησία. Οι άνθρωποι αντετίθεντο, αλλά σήμερα είναι απολύτως φυσιολογικό".

Τι έχει να πει σε όσους αποκαλούν την ίδια "τέρας" και χαρακτηρίζουν τα εγχειρήματά της "τερατώδη"; "Πώς μπορούν να λένε ότι είμαι τέρας, τη στιγμή που οι ίδιοι ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να σκοτώνουν ανθρώπους; Αν εγώ είμαι τέρας, τότε εκείνοι τι είναι; Το ηθικό πρόβλημα είναι στο μυαλό τους και μόνον εκεί… ".

Και ο Κόμης Δράκουλας!

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας (2002), μία από τις άμεσες φιλοδοξίες της είναι να συμπεριλάβει στο πελατολόγιό της τον… Κόμη Δράκουλα! Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι έχουν έρθει σε επαφή με τον Ότομαρ Ροδόλφο Βλαντ Δράκουλα πρίγκιπα Κρετσουλέσκο -όπως είναι το πλήρες όνομά του- τελευταίο απόγονο του Βλαντ Τσέπες, του "αληθινού" Δράκουλα, και έχουν διαγνώσει την επιθυμία του να αποκτήσει ένα παιδί ίδιο με αυτόν…

Ο πόλεμος των ανακοινώσεων

Δρ Σεβερίνο Αντινόρι

Οι ραελιανοί δεν είναι οι μόνοι που ισχυρίζονται ότι κλωνοποίησαν άνθρωπο. Τον Νοέμβριο του 2002 ο πολυσυζητημένος Ιταλός γενετιστής Σεβερίνο Αντινόρι, ο οποίος έγινε γνωστός το 1994, όταν βοήθησε μια 62χρονη γυναίκα να μείνει έγκυος, εμφυτεύοντας στη μήτρα της το γονιμοποιημένο ωάριο μιας δότριας, είχε αναγγείλει ότι το πρώτο κλωνοποιημένο μωρό - αγοράκι - επρόκειτο να γεννηθεί τον Ιανουάριο. Την ίδια πρωτιά είχε προαναγγείλει για την αρχή του 2003 και ο πρώην συνεργάτης και νυν ανταγωνιστής του, Παναγιώτης Ζαβός. Πολλοί τούς αμφισβήτησαν.

Χλευαστικά σχόλια απέσπασε και η κ. Μπουασελιέ, όταν στις 27 Νοεμβρίου του 2002 δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "πολύ σύντομα" επρόκειτο να γεννηθεί το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί. Έναν μήνα αργότερα επανήλθε δριμύτερη, υποστηρίζοντας ότι "το πρώτο κλωνοποιημένο παιδί γεννήθηκε", είναι κοριτσάκι και ήρθε στον κόσμο με καισαρική. Εκπρόσωπός της υποστήριζε λίγο αργότερα ότι το παιδί γεννήθηκε εκτός ΗΠΑ.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν μεγάλη. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση των προέδρων Μπους και Σιράκ. "Βαθιά ενοχλημένος" εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε κάθε έρευνα που γίνεται με στόχο την κλωνοποίηση ανθρώπων και κάλεσε όλες τις χώρες να απαγορεύσουν και να τιμωρήσουν με αυστηρότητα παρόμοια εγχειρήματα.

Η επιστημονική κοινότητα ακόμη περιμένει τις αποδείξεις

Η δρ Μπουασελιέ δίνει την εντύπωση μιας γλυκιάς, συγκροτημένης γυναίκας. Είναι η αίρεση των ραελιανών και η… πίστη της που την κάνουν να μιλά έτσι ή απλώς ξέρει να παίζει πολύ καλά το παιχνίδι της δημοσιότητας; Αντιμετωπίζει τις επιθέσεις που δέχεται και τη δυσφήμηση του ονόματός της με διάθεση… φιλοσοφική. Η επιστήμη έχει προχωρήσει, όχι όμως και η κοινωνία μας, πιστεύει. "Είναι παράξενος ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν κάποιοι στα πράγματα. Μου κάνει εντύπωση. Νομίζω ότι από την αρχή όλη η αντιμετώπιση του θέματος έγινε με συναισθηματικά και όχι με ορθολογικά κριτήρια", σημειώνει.

Ωραία όλα αυτά, αλλά δεν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, ειδικά από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας, από τη στιγμή που αποφασίζει να ανακοινώσει κάτι τόσο σημαντικό, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις; "Το είχα δηλώσει από την αρχή πως αν γινόταν η κλωνοποίηση θα το ανακοίνωνα. Το συζήτησα πολύ με τους συναδέλφους μου προτού το κάνω. Και, τελικά, χαίρομαι πολύ που το έκανα. Αν δεν το είχα κάνει και περίμενα πρώτα να παρουσιάσω τις αποδείξεις, πιστέψτε με, κάποιος άλλος ειδικός θα το είχε ανακοινώσει", υποστηρίζει. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η δρ Μπουασελιέ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της επιστημονικής κοινότητας. "Το έκανα για να προστατεύσω τις ταυτότητες των μωρών. Και πάντα αυτό θα κάνω, για να διασφαλίσω ότι και τα πέντε παιδιά θα είναι καλά". Και η ανθρώπινη ψυχή; Δεν υπάρχει; "Δεν πιστεύω στην ψυχή (soul). Άλλωστε, η πραγματική λέξη για την ψυχή είναι το "animus". Και για μένα, το "animus", αυτό που μας δίνει ζωή, που μας κάνει ανθρώπους, που μας κάνει να σκεπτόμαστε ή να είμαστε δημιουργικοί, είναι το DNA. Πιστεύω, λοιπόν, στον γενετικό κώδικα. Πιστεύω, επίσης, ότι δημιουργηθήκαμε από ανώτερα ανθρώπινα όντα, τα οποία δημιούργησαν το DNA μας", απαντά. Δεν αναλογίζεται ποτέ τα κοινωνικά και τα ηθικά διλήμματα, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλωνοποίηση; "Όλοι αυτοί οι φόβοι είναι υπερβολικοί. Με τα ίδια χέρια μπορείς να σκοτώσεις, αλλά μπορείς και να δώσεις αγάπη. Το αποτέλεσμα κάθε πράγματος εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιείς".