"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( ντεϊβιντ χανσον - και τώρα "κοινωνικά εκπαιδευμένα" ρομπότ! :: 06-03-2003) 

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΝΣΟΝ Και τώρα "κοινωνικά εκπαιδευμένα" ρομπότ!

Δηλώνει επάγγελμα "γλύπτης ρομπότ". Παίζει στα δάχτυλα κατσαβίδια, αλλά και ηλεκτρονικούς ραπιτογράφους. Ο δημιουργός του πρώτου "κοινωνικά εκπαιδευμένου" ρομπότ αναζητά "αρχέγονους συμβολισμούς στις παρυφές της υψηλής τεχνολογίας"

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

"Στο μέλλον, ένα ρομπότ όπως η Κ-bot θα μπορούσε να είναι αχώριστος σύντροφος ανθρώπων με ιατρικά προβλήματα που περιορίζουν την κοινωνική τους δράση", λέει ο δημιουργός της εκφραστικής μηχανικής κεφαλής, Ντέιβιντ Χάνσον. "Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθά ανθρώπους αυτιστικούς, να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν σε εκφράσεις του προσώπου"

Άγνωστο πώς τα καταφέρνει και ισορροπεί σε χώρους διαμετρικά αντίθετους: στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, στα εικαστικά, στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας. Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν για τη Walt Disney, τα Universal Studios και το MTV, αναμετρώντας τα όρια της φαντασίας και τις δημιουργικότητάς του με τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας απεικόνισης. Πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο (σε αυτό του Τέξας, των ΗΠΑ) ως διδακτορικός φοιτητής. Πριν από λίγες ημέρες, ο ηλικίας 30 και κάτι Ντέιβιντ Χάνσον (David Hanson) εντυπωσίασε άπαντες στο ετήσιο συμπόσιο της Αμερικανικής Επιτροπής για την Προώθηση των Επιστημών (AAAS), παρουσιάζοντας το πρώτο "κοινωνικά εκπαιδευμένο" ρομπότ: την Κ-bot.

"Ναι, είναι γένους θηλυκού. Είναι η Κ-bot", λέει ο ίδιος στα "ΝΕΑ" και εξηγεί πως "θεμελιώδης αρχή είναι ένα όμορφο πρόσωπο, ελκυστικό, προκλητικό - τι άλλο θα μπορούσε να είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αν όχι γυναικείο;". Η Κ-bot δεν είναι απλά ένα όμορφο ρομπότ - θεωρείται και το πιο εξελιγμένο που φτιάχτηκε ποτέ. Αν τοποθετηθεί απέναντί σας, το μηχανικό γυναικείο κεφάλι, το δημιούργημα του David Hanson, θα αντιδρά σε κάθε σας κίνηση, το βλέμμα του (στην πραγματικότητα, οι κάμερες που βρίσκονται πίσω από τα μάτια) θα σας ακολουθεί συνεχώς. Ίσως όμως και να είναι εκνευριστικός σύντροφος, καθώς θα μιμείται διαρκώς τις εκφράσεις του προσώπου σας (εφικτό, χάρη σε ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο υπολογιστικό πρόγραμμα - software - που δίνει ακριβείς οδηγίες στα μικροσκοπικά μοτέρ, τα οποία κρύβονται πίσω από το πολυμερές υλικό που έχει αντί για… δέρμα).

"Η Κ-bot γελά, καγχάζει, συνοφρυώνεται, αλληθωρίζει", εξηγεί ο Hanson. "Είναι το κοινωνικό πρόσωπο των ρομπότ - ή, αλλιώς, το πρόσωπο των κοινωνικών, εξωστρεφών ρομπότ". Είκοσι τέσσερις μηχανικοί μύες συνεργάζονται και αντιδρούν σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου, έτσι ώστε οι εκφράσεις του προσώπου να αλλάζουν, ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής. Το συνολικό βάρος της ρομποτικής κεφαλής δεν ξεπερνά τα δύο κιλά και όσοι έζησαν την Κ-bot, εν δράσει, στο συμπόσιο της AAAS, στο Denver των ΗΠΑ, έμειναν άφωνοι με την εκφραστικότητα του μηχανικού προσώπου.

"Όταν μιλάμε για αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μηχανές και ανθρώπους, δεν μπορεί παρά οι μηχανές να έχουν ανθρώπινο πρόσωπο". Με αυτή την αρχή ξεκινά ο David Hanson και σημειώνει πως "οι υπολογιστές του μέλλοντος, για να είναι προσιτοί και φιλικοί, πρέπει και η εικόνα τους να είναι οικεία". Σύντομα θα συμβεί - μηχανικά πρόσωπα όπως αυτό της Κ-bot θα μπουν σε σειρά μαζικής παραγωγής. "Η τεχνολογική εξέλιξη από μόνη της δίνει λύσεις. Πρόβλημα όγκου και βάρους, πλέον, δεν υπάρχει. Όσο περνούν τα χρόνια τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο μικρά, άρα μπορούν να φτάνουν παντού. Αρχικά σε ερευνητικά εργαστήρια, σε ολόκληρο τον κόσμο και στη συνέχεια στα σπίτια όλων μας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το κόστος τους μειώνεται εξίσου. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποίησα για να κατασκευάσω την Κ-bot δεν κόστισαν πάνω από 400 δολάρια ΗΠΑ. Στα επόμενα χρόνια οι τιμές θα μειωθούν και άλλο".

Στόχος ο Παγκόσμιος Άνθρωπος

LINKS http: //www.aaas.org/ http: //www.utdallas.edu/