Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( ο χαμένος θησαυρός των μπιτλς στο φως :: 13-01-2003) 

Ο χαμένος θησαυρός των Μπιτλς στο φως

Πεντακόσιες μαγνητοταινίες με μουσικό υλικό και… καβγάδες των Μπιτλς, που είχαν κλαπεί το '70, ήρθαν ξανά στο φως

Ένας ανεκτίμητος θησαυρός βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στα χέρια των αγγλικών διωκτικών αρχών. Πεντακόσιες ηχογραφημένες μαγνητοταινίες των Μπιτλς, που είχαν κλαπεί τη δεκαετία του '70 και οι οποίες περιλαμβάνουν ανέκδοτα κομμάτια, βρέθηκαν έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Οι επιθεωρητές που ήταν επιφορτισμένοι με το κυνήγι της μουσικής "πειρατείας", χρειάστηκαν 30 χρόνια ερευνών για να ανακαλύψουν επιτέλους τις αυθεντικές μαγνητοταινίες, από τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ "Get Back" ("Get Back Sessions"). Οι μαγνητοταινίες είχαν εξαφανιστεί από το στούντιο Twickenham, όπου οι Μπιτλς ηχογραφούσαν τα κομμάτια τους το 1969. Από τότε, έγιναν η πηγή ενός παγκόσμιου δικτύου λαθρεμπορίας. Ανακαλύφθηκαν σε μία πόλη κοντά στο Άμστερνταμ, έπειτα από μια σειρά επιδρομών που έγιναν στο Δυτικό Λονδίνο και την Ολλανδία και οι οποίες οδήγησαν σε πέντε συλλήψεις.

Η αστυνομία έχει αρκετό υλικό, για 17 CD, όπου περιλαμβάνονται διασκευές κλασικών κομματιών του Λένον και του Μακάρτνεϊ, κομμάτια τζαζ και ροκ εν ρολ αυτοσχεδιασμών, καθώς και έντονες λογομαχίες μεταξύ των μελών του συγκροτήματος. Πολλοί φανατικοί των Μπιτλς θεωρούν τις αυθεντικές μαγνητοταινίες ισάξιες του Άγιου Δισκοπότηρου… στη μουσική!

Οι Μπιτλς σε "ζωντανή εμφάνιση" στην ταράτσα των Apple studios, στο Λονδίνο, τον Μάρτιο του 1969. Το συγκρότημα ετοίμαζε φιλμ από την ηχογράφηση πέντε τραγουδιών για το άλμπουμ "Get Back". Οι αυθεντικές μαγνητοταινίες, που είχαν κλαπεί, βρέθηκαν τώρα

Παρά το γεγονός ότι το άλμπουμ "Get Back" δεν κυκλοφόρησε ποτέ, τραγούδια του βγήκαν όμως - έστω και διαφοροποιημένα - στο άλμπουμ "Let it Be". Πάντως, κομμάτια από το άλμπουμ "Get Back" κυκλοφορούσαν σε πειρατικά CD, μέσω του Ίντερνετ, καθώς και σε μορφή mp3. Τα πειρατικά CD δε διακινούσε η εταιρεία Vigotone στην τσουχτερή τιμή των 250 στερλινών (κάπου 400 ευρώ)!

Οι μαγνητοταινίες θα επιστραφούν στην EMI, η οποία και θα συζητήσει την πιθανή τους έκδοση με τον σερ Πολ Μακάρτνεϊ, τη Γιόκο Όνο, τον Ρίνγκο Σταρ και τους εκπροσώπους της οικογένειας του Τζορτζ Χάρισον. Πιστεύεται ότι ο σερ Πολ επιθυμεί την έκδοση του άλμπουμ "Get Back", καθώς εκεί αντανακλάται η προσπάθεια επιστροφής σε αυθεντικούς ροκ ήχους, κάτι για το οποίο ο ίδιος προσπαθούσε να πείσει το γκρουπ εκείνη την εποχή. Παράλληλα, περιλαμβάνονται "ακατέργαστες" εκδοχές κομματιών της πρώτης περιόδου φιλίας του Λένον με τον Μακάρτνεϊ, όπως το "Ι 'll Wait Till Tomorrow" και το "Won't You Please Say Goodbye".

Επίσης, υπάρχουν δεκάδες κομμάτια των Τσακ Μπέρι, Μπάντι Χόλι και Έλβις Πρίσλεϊ, καθώς και αρκετές δόσεις χιούμορ, όπως η εκδοχή του "Hello Dolly" από τον Πολ Μακάρτνεϊ. Πάντως, στις μαγνητοταινίες πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται και οι παροιμιώδεις καβγάδες μεταξύ του Χάρισον και του Μακάρτνεϊ, με τον κιθαρίστα να γίνεται κυριολεκτικά έξαλλος και να πετιέται έξω από το στούντιο. Όπως λέει ο Πίτερ Ίνγκχαμ, ειδικός και βιογράφος του συγκροτήματος, "το γεγονός ότι βρέθηκαν οι αυθεντικές μαγνητοταινίες σημαίνει ότι ο κόσμος θα μπορέσει επιτέλους να ακούσει την ποιότητας της πρώτης γενιάς των ηχογραφήσεων". Ενώ από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι "οι μπομπίνες είναι οι μοναδικές αυθεντικές ηχογραφήσεις και μπορεί να περιέχουν ανέκδοτο υλικό. Το γεγονός αυτό κάνει τις μαγνητοταινίες ανεκτίμητες για τη μουσική βιομηχανία αλλά και για τους συλλέκτες των Μπιτλς".