"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( σωροί βιβλίων από ένα ευρώ! :: 05-03-2003) 

…ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Σωροί βιβλίων από ένα ευρώ!

Βιβλία για όλα τα γούστα ζητούν αναγνώστη. Ένα ευρώ και μια βόλτα στο Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι αρκετά…

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Βιβλία από ένα ευρώ και βιβλιόφιλοι κάθε ηλικίας στο φετινό Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Παζάρι Βιβλίου: για δωδέκατη χρονιά η γνωστή, πλέον, λευκή τέντα στην Πλατεία Κλαυθμώνος έχει στηθεί και περιμένει τους φίλους του βιβλίου, προσφέροντας βιβλία από ένα ευρώ. Στους πάγκους της φετινής διοργάνωσης του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων), θα βρει κανείς 6.000 τίτλους και 10.000 αντίτυπα από 200 εκδοτικούς οίκους.

Γιατί στο Παζάρι; Διότι εδώ πωλούνται βιβλία που δεν θα βρει κανείς στα βιβλιοπωλεία, καθώς πρόκειται για παλαιότερες εκδόσεις, που έχουν αποσυρθεί. Για ορισμένα από αυτά είναι δε η τελευταία ευκαιρία, καθώς μπορεί στη συνέχεια να καταλήξουν στην πολτοποίηση. Όλα, πάντως, προέρχονται από τις αποθήκες των εκδοτικών οίκων και δεν είναι "από δεύτερο χέρι".

Μόνον με ένα ευρώ; Και με ένα ευρώ. Από εκεί ξεκινούν οι τιμές για την πλειονότητα των βιβλίων και φτάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, όπως λευκώματα και πολύτομες σειρές που μπορεί να φτάσουν και τα 45 ευρώ.

Έκπτωση είναι η αιτία που τα βιβλία στο Παζάρι κοστίζουν τόσο φθηνά. Πρόκειται για εκδόσεις που κυκλοφόρησαν έως και το 2000, οπότε δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ενιαίας τιμής του βιβλίου και κατά συνέπεια, διατίθενται με έκπτωση που φτάνει το 70%.

Βιβλία για όλους: Από λογοτεχνία, ιστορία και πολιτική μέχρι αστρολογία, μαγειρική έως και μουσικές παρτιτούρες. Δηλαδή από Λόρκα μέχρι Λουντέμη και από Φρόιντ μέχρι Παλαμά. Και για ακόμη πιο… προχωρημένους, από ονειροκρίτες μέχρι εγχειρίδια με οδηγίες για πρόσληψη στο Δημόσιο.

Ομιλείτε ελληνικά και όχι μόνον. Λεξικά, νεανική λογοτεχνία, αλλά και βιβλία Μαθηματικών, μπορεί να συναντήσει κανείς στους πάγκους του Παζαριού στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και ισπανικά, αν και γενικά οι ξενόγλωσσοι τίτλοι είναι περιορισμένοι.

Και περιοδικά: Στο Παζάρι μπορεί να βρει κανείς και παλιά τεύχη περιοδικών όπως η "Νέα Εστία", το "Άρδην", το "Ανεξήγητο", ο "Ανατολικός" κ.ά.

Το παλιό είναι αλλιώς: Περίπου 800 τίτλοι των αρχών του 20ού αιώνα βρίσκονται ανάμεσα στα βιβλία που φιλοξενούνται στη φετινή διοργάνωση. Το παλαιότερο είναι οι "Υφαντικαί ύλαι" του Α. Στρογγύλη (1929) και ακολουθεί η "Τεχνολογία των κονιών και τεχνητών λίθων" του Α. Σοφιανόπουλου (1934).

Όσο για την εμφάνιση; Στην πλειονότητά τους τα αντίτυπα είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς να λείπουν και τα στραπατσαρισμένα. Υπάρχει όμως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, περιθώριο επιλογής.

Οι επισκέπτες: Φίλοι του βιβλίου κάθε ηλικίας και ενδιαφερόντων. Από γιαγιάδες που διαλέγουν βιβλία για τα εγγονάκια τους μέχρι τεχνοκράτες που αναζητούν εγχειρίδια περί οικονομίας και τεχνικών έργων, αλλά και συλλέκτες, που ψάχνουν παλιές εκδόσεις.

Και τα περίεργα: Ανάμεσα στους φίλους του βιβλίου μπορεί να συναντήσει κανείς από πιτσιρίκια με πιπίλα που απλώνουν τα χεράκια τους στα χρωματιστά εξώφυλλα μέχρι μανιώδεις βιβλιοφάγους, που εμφανίστηκαν ως και με… βαλίτσα για να μεταφέρουν τα νέα τους αποκτήματα!

Στα συν: Τα επιπλέον 100 τ.μ. και το επιπλέον ταμείο, που μπορεί να μην έλυσε το πρόβλημα των ατελείωτων ουρών, αλλά προσέφερε μια ανάσα άνεσης στους επισκέπτες.

Στα πλην: Οι ψηλοί μεταλλικοί πάγκοι, που φαίνεται πως δεν φτιάχτηκαν για το μεσογειακό ύψος των Ελλήνων και δεν επιτρέπουν να δουν οι επισκέπτες με άνεση τους τίτλους, που προσφέρονται προς πώληση. Επίσης, το γεγονός πως για ακόμη μία φορά τα βιβλία δεν είναι τοποθετημένα κατά θέμα, αλλά κατά εκδοτικό οίκο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ταμπελίτσες που να γράφουν ευκρινώς πού εκτίθενται τα έργα του κάθε οίκου, ώστε να βρίσκουμε εκείνο που ψάχνουμε εύκολα και γρήγορα. Ή έστω, ας υπήρχε προσωπικό με κάποιο διακριτικό σήμα, που να δίνει πληροφορίες σε όσους αναζητούν κάτι συγκεκριμένο.

INFO

Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι και το Σάββατο, από τις 10 π.μ. έως τις 9.45 μ.μ.