Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( συλλογές, το νέο μουσικό είδος! :: 05-03-2003) 

Συλλογές, το νέο μουσικό είδος!

Κατακλύζουν τα ράφια των δισκοπωλείων και οδηγούν τις νέες μουσικές. Οι συλλογές έπαψαν να είναι (απλώς) η εύκολη λύση για καλλιτέχνες και εταιρείες κι έγιναν από μόνες τους μουσικό είδος! Ιδού ένας οδηγός στα - δύσκολα - κατατόπια τους

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Οδηγό για κλάμπερ προτείνει το δημοφιλές Ministry Of Sound κλαμπ που εχει απλώσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον χώρο της ένδυσης και των ταξιδιών

Βλέμμα αμηχανίας μπροστά στο ράφι με τα cd. To διαδέχεται βλέμμα θαυμασμού: ωραίο εξώφυλλο. Ακολουθεί βλέμμα ελαφράς ενοχής: "Με κοιτάει κανείς που χαζεύω την κοπέλα με τα μακριά πόδια; Ας κάνω ότι διαβάζω τους τίτλους". Βλέμμα έκπληξης προς τον πελάτη που ρωτάει αποφασιστικά τον υπάλληλο: "Ήρθε το καινούργιο τής Subliminal;"…

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα "καλύτερα" και τα "best of" είναι πια… παλιά. Μια περιήγηση στις τελευταίες συλλογικές κυκλοφορίες θα πείσει και όσους ξεχάστηκαν σ' εκείνο το γοητευμένο βλέμμα.

Οι σφαιρικές απόψεις εκτιμώνται στις άχρωμες ημέρες μας, ενώ οι κολεξιόν ακολουθούν πάντα τις εποχές. Πιο βαριά διακόσμηση, πιο ζεστές μουσικές. Αισίως φτάσαμε στο Νο 5 του "Venue". Γιατί κάθε σοβαρό κλαμπ έχει τη συλλογή του - την οποία ανανεώνει και τις δύο σεζόν. Ο Βασίλης Τσιλιχρήστος που παρακολουθεί τις μουσικές εξελίξεις στους χώρους του ευφάνταστου ζωηρού χάουζ υπογράφει τη συλλογή. Όπως και το House Experience 7. Τα οποία ξεχωρίζουμε, εκτός των άλλων, γιατί έχουν και το Dark beats και τον Valentino (και το καινούργιο του Τζόι Νέγκρο ως Jakatta και το Coffee Beats από Del Gado), ικανά να βάλουν στον χορό ακόμη και "ψυχρούς" τύπους.

To "Cafe Solaire 3" έρχεται από το Μιλάνο. Συλλογή χωρισμένη σε δύο μέρη: σε "έθνο-διαθέσεις" που συλλέγει ο Μάρκο Λάρι και σε "Ντιπ Κουλ" του Ότο Κασαγκράντε, όπου θα βρούμε τους Buscemi και τον Μιγκέλ Μιγκς που εκτιμάμε. Κάποιος μπορεί να το πει και τζαζ.

Όπου γη και πατρίς και όπου κλαμπ συλλογή. Η παραγωγή των ημερών διαθέτει και "Living Room. Vol. ii". Το "Σαλονάκι" έχει θέα στον Θερμαϊκό και μουσικές που έχουν σκοπό να ενθρονίσουν και πάλι το καλοκαίρι - πώς αλλιώς θα διάλεγε Έρικα Τζένιγκς και Troublemakers;

Από εκεί βορειότερα, στο περίφημο "Supper Club" (διαβάζεται Σάπερκλαμπ) του Άμστερνταμ, το ολόλευκο και με άποψη ως τα άκρα κλαμπ - το οποίο πολλοί αντέγραψαν - σερβίρει την 5η συλλογή του, που είναι και η καλύτερη της σειράς.

Το "Vertigo" του Λονδίνου πάλι, αφήνει τον βετεράνο ντιτζέι Ρίκι Μοντανάρι να κάνει παιχνίδι και τους Ιταλούς που ξέρουν την τέχνη του πάρτι.

Το κλαμπ των κλαμπ, θα συμφωνήσουν αρκετοί που παρακολουθούν την "ντανς" σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το "Pacha" της Ίμπιθα, που βγάζει τώρα τα κερασάκια του (σήμα κατατεθέν) στο χιόνι και τους ντιτζέι του στην κονσόλα. Το "Pacha" διαλέγει η δισκογραφική Subliminal με τον ζουμερό της ήχο και αναθέτει στους κυρίους Χοσέ Νούνεζ (είδαμε μαζί του το ξημέρωμα στο Φεστιβάλ της Αναβύσσου) και τον Χάρι Τσου Τσου Ρομέρο να παίξουν με τα πικάπ. Η επιστήμη του κλάμπινγκ σε διπλό cd. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και για το τριπλό της Subliminal, που επιμελείται ο Richard F που θέτει το ζήτημα ως "the best of the year". Τελεία.

Οδηγό των κλάμπερς εκδίδει και το Ministry Of Sound: 40 κομμάτια σηματοδοτούν το πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο βασίλειο του κλάμπινγκ (Clubbers Guide 2003). Χρήσιμο.

Ύφος και υλικό από την Subliminal - και αυτό το χάουζ που μεταμορφώνεται, ανεβάζει το ηθικό και αγκαλιάζει τα κλαμπ του κόσμου - έχει και το Clubber's Guide To Athens, με μια ενδεκάδα ικανότατα κομμάτια για να βγάλουν τον κόσμο από το σπίτι, μακριά από τα ριάλιτι.

Χαλάρωση. Η ώρα έχει περάσει και ο ρυθμός γίνεται γλυκός σαν ζάχαρη. Τα Electric Calm (της Global Underground) και Dream Therapy (της Quango) ηρεμούν το πνεύμα με μουσικές ταξιδιού και απόδρασης. Είναι η απάντηση στη φασαρία, στο άγχος. Στο ίδιο κεφάλαιο και η Ambient Downtempo Music και η Parfum Noir, με άρωμα υψηλής αισθητικής.

Καφέ; Με θέα το Παρίσι και εξοπλισμό καφέ και κρουασάν, το "Cafe De Flore" προτείνει τη μουσική για την περιπλάνηση στην παράδοση των καφέ που σύχναζαν Βερλέν, Μποντλέρ, Χέμινγουεϊ, Σάρτρ. Παλιοί και καινούργιοι (Σερζ Γκένσμπουργκ, Μπριζίτ Μπαρντό, Έρθα Κιτ, Νίκο, Νταϊάνα Κραλ, κ.ά.) συναντώνται για τον καφέ τους στο cd. Όπως επίσης και μερικοί θαυμάσιοι παίκτες της nu Jazz και της ηλεκτρονικής στο "Saint Germain des Pres cafe ΙΙΙ". Πίνεται ζεστό…

"Κυκλοφορεί και πολλή σαβούρα"

"Φτάσαμε στο πολύ θετικό σημείο να υπάρχουν στα καταστήματα δίσκων ειδικά σταντ για τις lounge συλλογές. Και στο αρνητικό να αξίζουν λίγες…", λέει ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος

"To κριτήριο για την επιλογή των κομματιών είναι βασικά η μεταφορά της προσωπικής μου αισθητικής και συναισθημάτων. Τραγούδια που δεν αποτελούν απλά μια μουσική επένδυση, αλλά έχουν να πουν κάτι παραπάνω", λέει ο Αλέξανδρος Χριστόπουλος, που σαν compiler έχει δώσει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συλλογές στα μέρη μας. Το "Sunset & Sunrise", ένα από τα πιο δελεαστικά πακέτα μουσικής που πρόσφατα κυκλοφόρησαν, έχει ξεπεράσει τα 13.000 αντίτυπα. "Προσέχω τα τραγούδια να μην έχουν χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες συλλογές, τα περισσότερα να είναι ολοκαίνουργια, κάποια ακυκλοφόρητα ή κάποιες περιπτώσεις που δεν τους δόθηκε η ανάλογη προσοχή όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. Ψάχνω για προσωπικά άλμπουμ ανεξάρτητων καλλιτεχνών από fusion jazz μέχρι soulful house και από chill οut μεχρι r'n'b".

Και το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού;

"Σίγουρα υπάρχει. Απλά, θεωρώ ότι κυκλοφορεί πολλή σαβούρα από ελληνικές και ξένες ετικέτες που δεν έχουν άποψη, απλώς διεκδικούν μερίδιο από την "πίτα". Ευτυχώς ανεπιτυχώς, γιατί πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές του είδους ξέρουν να διαλέγουν".

Τύμπανα και άλλα τύμπανα

Ο ήχος της Αφρικής φρεσκαρισμένος από την ηλεκτρονική τονωτική "λοσιόν", τον εξωτισμό και το ένστικτο που ξυπνάει από τα κρουστά. Επί του θέματος φέρουν τους καρπούς τους, το "Tribalismo" (ακολουθήστε τα ίχνη του πάνθηρα και θα σας οδηγήσουν στον μέγιστο Καρλ Κοξ), το "Tribal Works" (που την άγρια ομορφιά του εξωφύλλου σιγοντάρουν οι επιλογές του Κάρλος Κάμπος, ντιτζέι του παριζιάνικου Bario Latino και για ένα βράδυ του "Privilege" της Αθηνάς) και το "Latinaires", μια συλλογή χάουζ μουσικής με ένα λάτιν "φίλινγκ" και "τατς", κατά τις (περι)γραφές.

Η έκπληξη έρχεται από την Ιβηρική. Το "Irebican Sound", που φρόντισαν οι Chus και Ceballos, είναι η φετινή συγκομιδή τους από αγνό και ανόθευτο underground tribal progressive house.

Κοντά σ' αυτούς και ο Ρόμπι Ριβέρα ("Juicy Beats") και ο Τζορτζ Μορέλ ("In the mix 4") από τις φίνες house συλλογές των ημερών. Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς, έχει να πει η αλάνθαστη "Life Enchancing Audio", δισκογραφική που βγάζει τώρα το τρίτο της σειράς "The Night Is Young", δουλειά του Ενρίκο Ρίβα, ιδανικό αντικαταθλιπτικό για τις σκοτεινές ημέρες του χειμώνα.