Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( δίκη - «μάτριξ» :: 03-03-2003) 

Φαινόμενα

Δίκη - «Μάτριξ»

Δίκη από τα τηλεοπτικά μέσα θα προβληθεί είτε υπάρχει κάμερα μέσα στην αίθουσα είτε όχι, εικονική, μπερδεύοντας μύθο και πραγματικότητα

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Εικόνες ανάλογες με εκείνες που διαδραματίστηκαν στο Ωνάσειο -την περίοδο που νοσηλευόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου - αναμένεται να ζήσουμε και από σήμερα, έξω από τον Κορυδαλλό

Πού ήταν αλήθεια όλοι αυτοί οι όψιμοι υπερασπιστές της κάμερας, όταν ψηφιζόταν ο νόμος που απαγόρευε την παρουσία της κατά τη δίκη της 17Ν;

Με ελάχιστες εξαιρέσεις αρθρογραφίας, ουδείς φαινόταν να έχει όρεξη να δώσει μάχη για την κάμερα. Και το χειρότερο; Πολλοί από εκείνους που ήταν υπέρμαχοι της απουσίας της από τη δικαστική αίθουσα, αίφνης εμφανίζονται υπέρ της παρουσίας της. Ορισμένοι εξ αυτών ανήκουν και στη Βουλή, όπου ψήφισαν υπέρ του νόμου τον οποίο τώρα καταδικάζουν. Και, φυσικά, δεν είναι δυνατό ακριβώς εκείνοι που ψήφισαν τον νόμο να ζητούν τώρα την παρανομία.

Μπερδευτήκαμε πάλι. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Το παθαίνει διαρκώς το έθνος πότε με τα οτζαλανικά και έκτοτε με πάμπολλες επαναλαμβανόμενες κρίσεις, από τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας μέχρι το τρομο-ριάλιτι θέαμα. Σαν να μην υπάρχει ραχοκοκαλιά στην πολιτική σκέψη και το θέαμα να αναλαμβάνει να διαμορφώσει κάθε φορά τους όρους του διαλόγου. Του επιτρέπουμε να το κάνει.

Αυτό είναι το χειρότερο και από την παρουσία ή μη της κάμερας στη δίκη για την 17Ν. Δεν επιδεικνύουμε ψυχραιμία απέναντι στις συνθήκες που οι ίδιοι διαμορφώνουμε, τις μεγεθύνει το τηλεοπτικό θέαμα και κατόπιν σπεύδουμε να παραστήσουμε ότι δεν διαμορφώθηκαν με δική μας ευθύνη.

Βουλευτές, για παράδειγμα, ψηφίζουν νόμους για την τηλεόραση και σε κάθε απόπειρα εφαρμογής τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τις αρμοδιότητες του οποίου οι ίδιοι αποφάσισαν, εξανίστανται και μιλούν για κυβερνητικό φασισμό (οι της αντιπολίτευσης).

Το ίδιο συμβαίνει και στην παρούσα περίπτωση. Αντί να μελετηθεί πώς θα περιοριζόταν η παρά-τη-δίκη-αγορά-ενημέρωσης και όχι η εικόνα γενικώς, ψηφίστηκε νόμος, που μοιάζει να εθελοτυφλεί ως προς τις πραγματικές συνθήκες της εποχής και της εγχώριας ενημέρωσης.

Γνωρίζουμε, όμως, πως ήδη βρίσκονται σε θέση μάχης, ακριβώς όπως ήταν αναμενόμενο, τα κανάλια μηδέ των κρατικών εξαιρουμένων για την έναρξη της δίκης. Έχουν καταστρωθεί σχέδια μάχης, έχουν επιστρατευθεί έμπνευση και τεχνολογία για να καλυφθούν τα κενά της εικόνας, έχουν ενοικιαστεί χώροι απέναντι ακριβώς από την αίθουσα στον Κορυδαλλό, όπου θα διεξάγεται η δίκη, για να εγκατασταθούν τηλεοπτικά στρατηγεία - μαθαίνουμε με εξαιρετικά υψηλό ενοίκιο - στήθηκε μάλιστα και η παραδοσιακή τέντα για να φιλοξενήσει τις κάμερες («τέντα Κορυδαλλός» θα γράφουν τώρα οι απευθείας συνδέσεις). Φυσικά και θα κατασκευαστεί από κομπιούτερ μια εικονική αίθουσα και θα παρακολουθούμε πιθανόν κάτι σαν «Μάτριξ» σε δίκη για την τρομοκρατία.

Δεν είναι και άσχημα. Θα εξασκηθεί το τηλεοπτικό θέαμα σε νέες μεθόδους ή θα εφαρμόσει τις παλιές και δοκιμασμένες, πάντως τα όπλα δεν θα τα παραδώσει.

Τι απομένει από αυτή τη διαμάχη;

Μια κυβέρνηση που δείχνει να υπαναχωρεί μπροστά στο πρόβλημα, όπως ανέκυψε. Ε, καλά κασετοφωνάκι μπορεί να επιτρέψουμε. Για κάμερα θα αποφασίσει ο δικαστής.

Νομοθετούντες βουλευτές που δεν αναμετρώνται εγκαίρως με τις περιστάσεις και μένουν ακάλυπτοι.

Μια σχέση ΜΜΕ - κυβέρνησης που επιτρέπει ακόμη και την ειρωνεία από τη δεύτερη για τον τρόπο λειτουργίας των πρώτων: μια κάρτα των 25 ευρώ για καρτοτηλέφωνο «δώρο» από την κυβέρνηση, θα προσφερθεί στους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν το γεγονός, ανακοίνωνε ο κ. Πρωτόπαπας - είδαμε μειδίαμα αλήθεια στα χείλη του; Το σύστημα δείχνει να νοσεί. Όχι, γιατί αντιπαρατίθενται με ορμή κυβέρνηση και ΜΜΕ, αλλά γιατί κάθε φορά που συμβαίνει «φταίει η τηλεόραση» (!).

Ήδη η απαγόρευση έγινε σόου. Και αυτό σημαίνει σύγχυση. Μικρή μνήμη. Παραπλάνηση ως προς το τι είναι σημαντικό. Η δίκη ή η κάμερα; Ο πόλεμος ή οι τρόποι αναμετάδοσής του; Το CNN διαμόρφωσε τους όρους της ενημέρωσης-θέαμα. Το «Ωνάσειο-τέντα» ήταν η εγχώρια αφορμή για να εφαρμοστούν α λα ελληνικά οι CNN-ικές μέθοδοι, το Κορυδαλλός-τέντα απομένει να δούμε τι καινούργιο θα φέρει.