Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( ακρόπολη, η... απροσπέλαστη :: 03-03-2003) 

Ακρόπολη, η… απροσπέλαστη

Μια ανάσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το σημαντικότερο μνημείο, η Ακρόπολη, αποτελεί απροσπέλαστο όνειρο για τα άτομα με αναπηρίες. Για την πρόσβασή τους υπάρχουν ακόμη μόνον σενάρια

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Δύο μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, η κ. Αθανασία Τζαμουράνη και ο κ. Θανάσης Βίγλας, στον… Γολγοθά της Ακρόπολης. Αδύνατον να ανέβουν με τα αμαξίδια τα πρώτα σκαλιά. Επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον χώρο προσφέρθηκαν να τους σηκώσουν. «Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνον αν υπάρχει συνοδός. Και πάλι δυσκολευόμαστε…», λέει η κ.Τζαμουράνη

Ο χρόνος μέχρι τη στιγμή που χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες θα φτάσουν στην Αθήνα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Κι όμως, ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, είναι απροσπέλαστος, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, εξετάζουν πιθανές λύσεις, ενώ προωθείται και «ψήφισμα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες στον πολιτισμό και τις τέχνες», καθώς το 2003 έχει κηρυχθεί έτος ατόμων με αναπηρία.

Η λύση εγκατάστασης αναβατορίου είναι το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στις τέσσερις βασικότερες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της ειδικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε για τον σκοπό αυτό. Κι αυτό, γιατί βρίσκεται πιο κοντά στους βασικούς άξονες της πρότασης. Να είναι εύκολα προσεγγίσιμο το σημείο, να μην προκαλεί άμεσο ή αισθητικό πρόβλημα στις αρχαιότητες, αλλά και στο εργοτάξιο του Ιερού Βράχου.

«Είναι έργο αναγκαίο, δύσκολο και πολύπλοκο, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης», λέει στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Άλκηστις Χωρέμη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που θα έρθουν στην Αθήνα, λόγω της Παραολυμπιάδας, από τη χαρά να δουν την Ακρόπολη».

Στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για την δημιουργία πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Στην παρούσα φάση διερευνάται το ενδεχόμενο της πρόσβασης από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης (δεξιά και αριστερά του Μουσείου Κανελλοπούλου). Κι αυτό, γιατί σ' εκείνη την πλευρά δεν υπάρχουν μεγάλες κλίσεις στον βράχο και η υψομετρική διαφορά δεν είναι μεγάλη. Επιπλέον το τείχος είναι κατακόρυφο, γεγονός που διευκολύνει την εγκατάσταση αναβατορίου, ενώ υπάρχουν και τμήματα που έχουν αναστηλωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στα οποία μπορούν να γίνουν επεμβάσεις χωρίς να προκληθούν αλλοιώσεις στο τείχος της εποχής του Θεμιστοκλή (5ος αιώνας π.Χ.), όπως εκτιμάται.

Η κατασκευή θα είναι μεταλλική και αναστρέψιμη και θα χωρά περισσότερα από τρία αμαξίδια, ενώ αναζητάται ο τρόπος προσέγγισης του αναβατορίου (μια ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί ειδικό όχημα), που δεν θα αφορά μόνο σε άτομα με αναπηρίες, αλλά και σε τραυματίες, ηλικιωμένους και εγκύους. Δεν θα είναι δε, αισθητικά ενοχλητική και θα είναι ορατή, όπως εκτιμάται, μόνον από κοντινή απόσταση.

Δεν αρκεί όμως να φτάσει κάποιος στον Ιερό Βράχο, αλλά πρέπει να μπορεί να περιηγηθεί. Για τον σκοπό αυτό θα διαμορφωθούν ειδικές ασφαλείς διαδρομές (π.χ. ξύλινοι διάδρομοι), ενώ ένα μικρό αναβατόριο θα επιτρέπει την είσοδο των αμαξιδίων στο Μουσείο Ακροπόλεως, που στην είσοδό του έχει σκαλοπάτια.

«Ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις», επισημαίνει η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μαίρη Ιωαννίδου. «Σκοπός μας είναι να κατασκευαστεί ένα έργο εύχρηστο και ασφαλές, που να μη θίγει το μνημείο και το εργοτάξιο».

Το κόστος του έργου θεωρείται χαμηλό και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού δεν αποκλείεται, αν εγκριθεί τελικά, να είναι έτοιμο σε τέσσερις μήνες, αλλά σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο θα είναι έτοιμο το 2004.

«Χρόνιο αίτημα των αναπήρων όλου του κόσμου»

«Ήταν ένα χρόνιο αίτημα που είχε εκφραστεί όχι μόνο από τους αναπήρους της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του κόσμου», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Για την κ. Ειρήνη Κοντογεωργάκη, πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν ήταν λίγες οι φορές, όλα αυτά τα χρόνια, που άτομα με αναπηρίες, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, εξέφραζαν τις διαμαρτυρίες του στους συλλόγους γιατί δεν μπορούσαν να ανέβουν στην Ακρόπολη. «Έχουμε στείλει δεκάδες έγγραφα για την πρόσβαση τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή», αναφέρει.

Όπως λένε οι εκπρόσωποι των αναπήρων, σε καμία περίπτωση η πρόσβαση δεν πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος του μνημείου. «Πλέον, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, ώστε να υπάρχει πρόσβαση για εμάς χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στο μνημείο», τονίζεται.

Σενάρια δίχως «αντίκρυσμα»

1. Χρήση του γερανού μεταφοράς βαρέων αντικειμένων, που έχει εγκατασταθεί στη νοτιοανατολική γωνία του Ιερού Βράχου για τις ανάγκες του εργοταξίου. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα αιωρούνταν μέχρι να φτάσουν στην Ακρόπολη (μέθοδος που μοιάζει με το δίχτυ που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί στα Μετέωρα). Θεωρείται μη εφαρμόσιμη, διότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στο κατώτατο σημείο του βράχου.

2. Τελεφερίκ. Δεν κρίνεται κατάλληλο, διότι απαιτεί την εγκατάσταση πολλών μηχανημάτων πάνω στον Ιερό Βράχο.

3. Τύπος μικρού σιδηροδρόμου, όπως εκείνος που λειτουργεί στον Λυκαβηττό.

Πρόκειται για ένα βαγόνι, που κινείται σε μεταλλική σταθερή τροχιά. Μειονέκτημά του είναι ότι μπορεί να μεταφέρει λίγα άτομα και με μικρή ταχύτητα.