"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Γαστρονομία

( στου... "κούβελου" :: 28-02-2003) 

Φάγαμε

στου… "Κούβελου"

Ταβέρνα 95 ετών με ροσμπίφ και βαρελίσιο κρασί

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Νοσταλγικές στιγμές που έζησε γύρω από την ιστορική ταβέρνα του "Κούβελου", στου Μακρυγιάννη, που συμπλήρωσε 95 χρόνια λειτουργίας, αφηγείται η Εβίτα, κόρη του Κώστα που έχει κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Συντροφιά με τα κορίτσια και τ' αγόρια της γειτονιάς η Εβίτα θυμάται ότι με τα πατίνια τ' απογεύματα έκαναν βόλτες στη μικρή πλατεία Τσόκρη με τους φοίνικες και τους μικρούς θάμνους.

Οι παλιοί Πλακιώτες θυμούνται ότι ο "Κούβελος" άνοιξε το 1908, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε στην Αθήνα ο Παναθηναϊκός! Η Εβίτα με το πατίνι θυμάται σήμερα ότι το 1958, όταν ήταν μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου, πήγαινε στην ταβέρνα κι έπαιρνε κρασί με τον κρυολόγο, ένα πήλινο σταμνί όπου διατηρούσαν δροσερό το κρασί και το νερό.

Ζωντανές εικόνες της ταβέρνας επί της οδού Λεμπέση 5 δίνει και ο Κώστας Σομπόνης, που από τα παιδικά του χρόνια θυμάται τους πρώτους ιδιοκτήτες και τους θαμώνες. Ήταν, λέει, μια αυλή με υπόστεγο. Είχε πολλά και μεγάλα βαρέλια, πάνω από 20. Τα δύο αδέλφια (γεροντοπαλίκαρα), ο Γιάννης και ο Σπύρος Κούβελος, ήταν φίλοι με τους πελάτες κι έπιναν μαζί τους. Οι περισσότεροι έπιναν και έτρωγαν όρθιοι. Ανάμεσα στους πελάτες ήταν πολλοί άνθρωποι του μεροκάματου. Πριν από τον πόλεμο, ο Γιάννης και ο Σπύρος Κούβελος έφτιαξαν το εσωτερικό της ταβέρνας, που είχε γίνει πλέον ένα από τα πιο πολυσύχναστα στέκια των προσωπικοτήτων της παλιάς Αθήνας. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικοί πήγαιναν και διασκέδαζαν εκεί. Μόνιμος πελάτης, που ήταν φίλος με τους ταβερνιάρηδες ώς τα τελευταία του χρόνια, ο πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου Ορέστης Μακρής.

Όπως αναφέρουν μάλιστα οι παλιότεροι θαμώνες του μαγαζιού, ο Μακρής κατέγραψε πολλές σκηνές με τους μπεκρήδες και τις μετέφερε στο σινεμά. Με αντάλλαγμα το καλό κρασί κατά βούληση και το ροσμπίφ, παλιοί λαϊκοί ζωγράφοι είχαν φιλοτεχνήσει τις πιο ωραίες τοιχογραφίες που, όταν έμπαινες στου "Κούβελου", σου έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε γκαλερί. Όμως με το πέρασμα του χρόνου και τον θάνατο των δύο αδελφών Γιάννη και Σπύρου οι μετατροπές που έγιναν μετά το 1967 στο μαγαζί έσβησαν τις τοιχογραφίες. Σήμερα σώζεται μία παλιά μόνο.

Από τις πιο συμπαθείς παρουσίες στην κουζίνα του "Κούβελου" ήταν ο μάγειρας μπαρμπα-Νικόλας Μαρινάκης, που εργάσθηκε εκεί από το 1950 μέχρι τη δεκαετία του '80. Σήμερα η ταβέρνα διατηρεί την παλιά φίρμα "Κούβελος" και λειτουργεί βασικά με τις παραδοσιακές προδιαγραφές, με τη διεύθυνση του λάτρη της παράδοσης και της ιστορίας Θανάση Κώτση. Τα βαρέλια, γεμάτα κεχριμπαρένιο κρασί, υπάρχουν ακόμα και το μενού που σερβίρει πάντα ο έμπειρος Νίκος - ενώ στην επίβλεψη της κουζίνας από το πρωί έχει λόγο και ο Αντρέας, χρόνια σερβιτόρος στην ταβέρνα - είναι συγκεκριμένο: ροσμπίφ με μακαρόνια χοντρά (βασική σπεσιαλιτέ), εξοχικό ρολό, σπανακόπιτα, αρνάκι φρικασέ και όλα τα (φρέσκα) κρέατα της ώρας στα κάρβουνα.