Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( στον κύκλο των χαμένων ποιητών :: 27-02-2003) 

Στον κύκλο των χαμένων ποιητών

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Η ποίηση "ενώνει" τον Ηλία Λογοθέτη και τον Θοδωρή Γκόνη στη σκηνή των "Γραμμών"

Αναπάντεχη συνάντηση ή αντάμωμα δύο κόσμων συγγενών, που απλά εμείς έχουμε καταχωρήσει σε δύο διαφορετικούς πλανήτες; Ό,τι και να είναι, Τραγούδι και Ποίηση συναντιούνται στη σκηνή των "Γραμμών" σε ένα διήμερο όπου οι Δυνάμεις του Αιγαίου και η Σοφία Παπάζογλου θα ακολουθούν τις ρίμες χαμένων ποιητών. Πρωταγωνιστές; Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Ηλίας Λογοθέτης. Ξεκίνησε σαν παιχνίδι. Σαν ένας τρόπος να λένε το δικό τους "καλημέρα" και να συνεννοούνται για πολλά περισσότερα. Στίχοι ελασσόνων ή γνωστών ποιητών, σύγχρονων ή ξεχασμένων, στίχοι που έρχονταν στα χείλη με την ευκολία και τον αυθορμητισμό της φυσικής επικοινωνίας - που σιγά σιγά αποκάλυπτε το κοινό τους πάθος: ποιήματα από στήθους. Κατεβατά ολόκληρα. "Και το φοβερό", λέει ο Θοδωρής Γκόνης, στιχουργός, σκηνοθέτης και τα τελευταία χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, "είναι ότι όσο πιο άγνωστος ήταν ο ποιητής, τόσο καλύτερα τον ήξερε ο Ηλίας Λογοθέτης. Απίστευτο! Δεν υπήρχε περίπτωση να συναντηθούμε στον δρόμο και να μην ανταλλάξουμε στίχους, τους οποίους ως διά μαγείας γνωρίζαμε και οι δύο".

Ο Ηλίας Λογοθέτης, που φέτος πρωταγωνιστεί στο "Μπλε Πορτοκαλί" του Τζο Πένχολ (στο "Απλό Θέατρο"), μου υπενθυμίζει ότι είναι Κεφαλονίτης όταν τον ρωτώ πώς ξεκίνησε το "σαράκι" της αποστήθισης (και, ουδεμία αντίρρηση, όλοι ξέρουμε ότι έχει να κάνει). "Αυτή είναι η πιο ωραία επικοινωνία με τους ανθρώπους και ελπίζουμε να την εξαπλώσουμε σαν επιδημία", λέει πριν προλάβω να μιλήσω.

Προς το παρόν, πάντως, ετοιμάζονται για μια μικρή επίδειξη "Από Στήθους", όπου Ποίηση και Μουσική θα συνυπάρξουν για ένα διήμερο στη μουσική σκηνή "Γραμμές", σαν ένα πρώτο βήμα για κάτι μεγαλύτερο που σκέφτονται να οργανώσουν στο μέλλον. Εκείνοι θα απαγγέλλουν - "θεματικές ενότητες από ποιήματα, από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα" - και οι Δυνάμεις του Αιγαίου και η Σοφία Παπάζογλου θα έχουν το τραγουδιστικό κομμάτι του προγράμματος, που θα συμβαδίζει θεματικά με τα ποιήματα.

Καταλαβαίνουμε το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου για την ποίηση, αλλά τι νόημα έχει να μαθαίνεις τα ποιήματα που αγαπάς απέξω;

"Είναι ιαματικό για την ψυχή", λέει ο Θοδωρής Γκόνης. "Ας πούμε, μια ευχάριστη γυμναστική τού νου, που σε κάνει να ξεχνιέσαι και σιγά σιγά να συγκεντρώνεσαι, αποδιώχνοντας κάθε πλάγια σκέψη… Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι μόλις τα τελευταία 200 χρόνια έμαθαν να διαβάζουν από μέσα τους".

Όσο για τον Ηλία Λογοθέτη; "Πάντα έτσι μελετούσα, από παιδί. Ακόμα και πεζά κείμενα. Με την απαγγελία έχω προϊστορία από τη δεκαετία του '70. Ξεκίνησα να απαγγέλλω αντάρτικα στην Πλάκα, κατόπιν ιταλικά αντάρτικα που έβρισκα ότι είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συνόδευα με την κιθάρα μου… Η ποίηση! Είναι η ωραιότερη επαφή με τους ανθρώπους, η πιο μεστή εμπειρία".

INFO

Στις 2 και 3 Μαρτίου, στις "Γραμμές" (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ.: 210-3414.350).