"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( ηλεκτρισμός και μπουζούκι εις σάρκαν μία :: 27-02-2003) 

…ΣΤΟ "VΟΧ"

Ηλεκτρισμός και μπουζούκι εις σάρκαν μία

Τα ροκάκια ηλεκτρικά και τα λαϊκά… λαϊκά σε ένα πρόγραμμα που "ενώνει" Ελευθερία Αρβανιτάκη και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Ελευθερία Αρβανιτάκη εν μέσω Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Ησαΐα Ματιάμπα στη σκηνή-πάλκο του "Vox"

Όσο κι αν νομίζουμε ότι εξαντλήσαμε τις προσλαμβάνουσές μας από τον κόσμο της φετινής νυχτερινής Αθήνας, πάντα μένει κάτι που μας κυνηγάει σαν ανοιχτή υποχρέωση. Ας πούμε, στην Ελευθερία και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, πήγαμε; Δεν πήγαμε. Ε, δεν γίνεται, πρέπει να πάμε.

"Vox": Νέο "υποκατάστημα" της παροικίας Μαροσούλη, δίπλα ακριβώς από την "Ιερά Οδό" και απέναντι από τo φετινό στέκι της Νατάσας Θεοδωρίδου. Δεν χρειάζονται άλλες περιγραφές γιατί αποκλείεται να χαθείτε: Όλο και κάποιος απελπισμένος φορτηγατζής θα κάνει σαματά, την ώρα που οι παρκαδόροι της περιοχής θα προσπαθούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Μιλάμε για Ιερά Οδό υπ' ατμόν!

Το εσωτερικό: Μεγάλος χώρος, ψηλοτάβανος, με δύο επίπεδα θεωρείων που αγκαλιάζουν κυκλικά την αίθουσα. Σύγχρονη αισθητική, λιτή διακόσμηση. Και η σκηνή τεράστια.

Η έναρξη: Νoσταλγική, με την Ελευθερία σε τραγούδια Σπανουδάκη (από τον δίσκο "Τανιράμα") κι αμέσως μετά με τον νεαρό Ησαΐα Ματιάμπα να τραγουδάει Χατζηγιάννη και Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Η συνέχεια: Ηλεκτρική (έως και πολύ ηλεκτρική). Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το γκρουπ του "Εταιρία" σε παλιά ροκ τραγούδια της δισκογραφίας του ("Σκόνη", "Τιτανικός" κ.λπ.), ένταση που εντός ολίγου θα δώσει τη θέση της σε πιο ήρεμα κομμάτια της Ελευθερίας που βγαίνει και πάλι με τους δικούς της μουσικούς ("Ζωή κλεμμένη", "Στις άκρες απ' τα μάτια σου", "Έφυγες νωρίς", "Της καληνύχτας τα φιλιά" κ.λπ.).

Δηλαδή ο καθένας τα δικά του και με τη δική του ορχήστρα; Περίπου - αλλά όχι ακριβώς. Κατ' αρχήν οι εναλλαγές είναι τακτικές με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται όλα τα στρατόπεδα, παλαιο-ροκάδων και μη. Και κάπου στο μέσον του προγράμματος, τα δύο ρεπερτόρια συγκλίνουν και συναντιούνται στο … "Κορίτσι του Μάη" - το αφιερώνει ο ένας στον άλλον και συνεχίζουν με ανάλογες επιλογές της δεκαετίας του '70 τύπου "Γιε μου δεν τον άκουσες τον δόλιο σου πατέρα". Ραδιοφωνική ροή, ανάλαφρη ατμόσφαιρα, νοσταλγία και (κυρίως) παιχνίδι που ενώνει τους δύο πρωταγωνιστές και όλη την αίθουσα σε μια τεράστια παρέα. Αυτό είναι και μια καλή πάσα για να περάσουν στο πιο λαϊκό ρεπερτόριο όπου - ναι - συμμετέχει και ο Λαυρέντης.

Λαϊκό και Μαχαιρίτσας ταιριάζουν; Εντάξει να μην το παρακάνουμε, ο άνθρωπος έχει το χιούμορ του και ξέρει πολύ καλά μέχρι πού τον σηκώνει το κλίμα. Πάντως μας εισάγει μαζί με την Ελευθερία στο πιο γλεντζέδικο κομμάτι του προγράμματος και η αλήθεια είναι ότι καθόλου δεν μας κακοπέφτει που τον ακούμε σε τραγούδια του Ζαμπέτα ή στο "Τα πήρες όλα κι έφυγες". Η συνέχεια βέβαια ανήκει περισσότερο στην Ελευθερία η οποία "κεντάει" κυρίως στο πιο ρετρό τραγούδι, όπου την συνοδεύουν και τρία πνευστά (σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι).

Η ατμόσφαιρα: Πρόκειται για ένα εξωστρεφές πρόγραμμα που μοιράζονται σχεδόν στα ίσια και οι δύο καλλιτέχνες, με τραγούδια κυρίως από το ρεπερτόριό τους. Την Ελευθερία την έχουμε συνηθίσει σε μεγάλα μαγαζιά γι' αυτό δεν μας εξέπληξε το επικοινωνιακό της χάρισμα, η φινετσάτη παρουσία της, οι καλά δουλεμένες ερμηνείες της. Ο Λαυρέντης όμως δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιο κοινό, ούτε έχει μάθει να "κολακεύει" τα γούστα (και ενίοτε το θράσος) των θαμώνων των κέντρων διασκέδασης. Τελικά τον σώζει το ιδιότυπο χιούμορ του και κείνη η αμυντική αγριάδα που αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας του. Κι αν ήταν ροκ μην τον φοβάστε, είναι το κάτι που μένει, το κάτιτις που κάνει τη διαδρομή του διάφανη σε όλους.

Αλλά: Θα μπορούσε να ήταν το ίδιο φλογερές οι στιγμές χωρίς να σπάνε τα αυτιά σου από τα ντεσιμπέλ. Ένα αυτό. Και δεύτερο (και σπουδαιότερο). Είναι σχεδόν εξευτελιστικό - και αυτό ισχύει για όλα τα μεγάλα μαγαζιά - να σε "στοιβάζουν" σε κάτι τραπέζια όπου δεν χωράς ούτε να αναπνεύσεις. Πρέπει να το καταλάβουν οι μαγαζάτορες, να το απαιτήσουν και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, να σταματήσει, επιτέλους, το ευρύτατα διαδεδομένο "σύστημα σαρδέλα".

INFO

Στο "Vox" (Ιερά Οδός 16, τηλ. 210-3411000) έως 9 Μαρτίου (από 28/3 το σχήμα ανεβαίνει στο "Fix" Θεσσαλονίκης).