"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Συνέντευξη-γνώμη

( ραϊα μουζενιδου - ερωτευμένη με τον σαίξπηρ! :: 26-02-2003) 

ΡΑΪΑ ΜΟΥΖΕΝΙΔΟΥ Ερωτευμένη με τον Σαίξπηρ!

"Με αφορμή τον Σαίξπηρ: Λέγε με Ιουλιέτα…" είναι ο τίτλος του έργου με το οποίο η Ράια Μουζενίδου ανοίγει το καινούργιο θέατρο "Δίπυλον"

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

"Θα ντρεπόμουν να ανοίξω ένα καινούργιο θέατρο με μία από τα ίδια", λέει η Ράια Μουζενίδου, που αρχίζει με ένα "παιχνίδι" πάνω στο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σαίξπηρ

"Είναι ένας "διάλογος" με τον Σαίξπηρ, ειδικά με το έργο του "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", ένας διάλογος με θέμα τον έρωτα".

Κάθεται πλάι μου, σε μια από τις κερκίδες του θεάτρου στον πάνω όροφο του "Διπύλου" της. Όλα είναι ακόμα άνω-κάτω. Τελευταίες προετοιμασίες για τον ωραίο λειτουργικό χώρο που δημιούργησε στου Ψυρή, πλάι στην πλατεία Κουμουνδούρου, και που εγκαινιάζεται την Παρασκευή με το καινούργιο έργο που έγραψε η ίδια με τη συνεργασία του Γιώργου Χασάπογλου στους διαλόγους και του συντρόφου της Λευτέρη Παπαδόπουλου στους στίχους και που ανεβάζει στο θέατρο του ισογείου - το "Δίπυλον" έχει δύο Σκηνές.

Κουρασμένη από την εξαντλητική προσπάθεια μηνών, φορτωμένη με τις τελευταίες δοκιμές, η Ράια Μουζενίδου βρίσκει λίγο χρόνο να μου μιλήσει πριν αρχίσει την πρόβα της.

Πρόκειται για έναν θίασο που ανεβάζει το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σαίξπηρ. Η ηθοποιός που παίζει την Ιουλιέτα παθαίνει ένα ατύχημα και αγωνίζονται να την αντικαταστήσουν μέσα σε ένα διήμερο γιατί επείγονται να αρχίσουν, επειδή ο παραγωγός έχει κλεισμένες παραστάσεις. Στο έργο θα δούμε τις σχέσεις των ανθρώπων που εμπλέκονται, πώς αντιδρούν σε σχέση με το κείμενο του Σαίξπηρ, πώς σε μια ομάδα λειτουργούν οι εγωισμοί αλλά και τι σκέφτεται ο καθένας για τον έρωτα… Διότι ο καθένας στον θίασο έχει τον ανεκπλήρωτο έρωτά του.

Η λύση ανάγκης που βρίσκεται, όταν διαπιστώνεται η υποκριτική ανεπάρκεια της καινούργιας Ιουλιέτας, είναι να παίξει και να κάνει την κίνηση η κοπέλα αλλά τα λόγια της να τα λέει off η στρουμπουλή Παραμάνα! Όταν τα πράγματα κάπως διευθετούνται και τελειώνει η πρόβα, θα γίνει ένα ξέδομα με τραγούδι και χορό, όπου τα μέλη του θιάσου ανταλλάσσουν ατάκες του έργου που αφορούν όμως και τις σχέσεις τους - ένα μίνι μιούζικαλ. Το έργο τελειώνει με το τέλος της πρεμιέρας και με την Παραμάνα να λέει τα λόγια της Ιουλιέτας κλεισμένη στον… τάφο, αλλά και να αποδέχεται τον έρωτα του ανθρώπου "για όλες τις δουλειές του θιάσου" και να φεύγουν μαζί.

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το έργο παρωδία;

"Παρωδία, όχι. Κωμωδία, όμως, ναι. Με στοιχεία δραματικά αλλά και στοιχεία μιούζικαλ. Δίνεται στους ηθοποιούς η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε μεγάλη γκάμα, να τραγουδήσουν, να χορέψουν…".

Τι σας ώθησε να εγκαινιάσετε με το έργο αυτό το θέατρό σας;

"Το σχέδιο είναι να ανεβάσω του χρόνου και το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Σαίξπηρ και να παίζονται τα δύο έργα παράλληλα στον ίδιο χώρο. Δεν αξίζει να ξεκινούν καινούργια θέατρα χωρίς να έχουν να κάνουν προτάσεις. Αν συνεχίσω όπως τα 'χω στο μυαλό μου, δεν θα σταματήσω με τον Σαίξπηρ. Είναι μια μεγάλη μου αδυναμία. Ερωτευμένη με τον Σαίξπηρ! Και αφού τον στέγασα εδώ δεν θα τον αφήσω να φύγει. Σκέφτομαι ν' ανεβάσω και άλλα έργα του. Να παίρνω από αυτά αφορμές, να φτιάχνω ένα άλλο έργο και μετά να ανεβάζω και το πρωτότυπο. Δύσκολη, βέβαια, δουλειά και πολυδάπανη…".

Εκτός από τη σκηνοθεσία αναλάβατε τη συγγραφή του κειμένου, αλλά και τα σκηνικά και τα κοστούμια. Δεν το θεωρήσατε παράτολμο;

"Το θεώρησα, το θεώρησα…". Γελάει. "Αλλά είναι ο χαρακτήρας μου έτσι. Νιώθω ότι μπορώ να τα κάνω όλα κι ας πεθάνω. Και τους φωτισμούς έχω κάνει! Και το βίντεο της παράστασης!". Γελάει πάλι.

Είστε συγκεντρωτική;

"Τι θα πει "συγκεντρωτική"; Με ενδιαφέρει όταν βλέπεις μια παράσταση ή μια ταινία να ξέρεις ότι είναι του Βογιατζή ή του Μαυρίκιου ή του Άλφα ή του Βήτα. Να έχει σφραγίδα. Να μην είναι σκορποχώρι. Και με ενδιαφέρει να μπορώ να συνεννοούμαι πολύ καλά με τους συνεργάτες μου. Αν δεν μπορώ… Επειδή ακριβώς δεν άντεχα, επειδή δεν είχα τον καιρό ούτε το κουράγιο να ακούω το μακρύ και το κοντό του καθενός, είναι που τα κάνω όλα. Κι ας ακούγεται οξύμωρο αυτό".

Στην παράσταση παίζουν: Κώστας Ανταλόπουλος, Νίκος Γιάννακας, Μαρία Γουλά, Στέλιος Δρίβας, Τέτα Κόλλια, Μέμος Μπεγνής, Γιάννης Παπαγιάννης, Χριστίνα Τσάφου. Μουσική: Μέμος Μπεγνής, Ηλίας Πιερράκος. Επιμέλεια χορογραφίας: Λίζα Μπάσοβα.

INFO

Στο "Δίπυλον" (Καλογήρου Σαμουήλ 2 - Διπύλου, Ψυρή, τηλ. 210-3229.771). Βραδινές: Τρίτη έως και Σάββατο 9 μ.μ. Απογευματινές: Σάββατο (λαϊκή) 6 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ. Τιμές: 18, (λαϊκή) 15, (φοιτητικό) 12 ευρώ.