Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Καλλιτεχνική είδηση

( αντίστροφη μέτρηση για το μουσείο :: 20-02-2003) 

ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το Μουσείο

Με νέο πρόσωπο ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας έχει αρχίσει. Οι πόρτες έκλεισαν τον Οκτώβριο και όταν θα ανοίξει, τον Μάιο του 2004, θα είναι πλήρως ανακαινισμένο και η έκθεση των πολύτιμων συλλογών του αισθητά βελτιωμένη.

"Άγνωστα" ευρήματα, όπως ένας νεολιθικός θησαυρός από 70 χρυσά κοσμήματα και έργα τέχνης που βρίσκονταν στις αποθήκες, θα δουν το φως, νέες προθήκες θα φιλοξενήσουν τις αρχαιότητες (θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, με άξονα την καλύτερη προβολή), ενώ θα ληφθούν και μέτρα προστασίας. Ανανεωμένη θα είναι η όψη τριών κυρίως συλλογών: της προϊστορικής, εκείνης των αγγείων (στον πρώτο όροφο, που είχε μείνει κλειστή μετά τον σεισμό του 1999) και των Χαλκών (και σε τρεις αίθουσες που ήταν κλειστές από το 1979). "Εχθροί" της επανέκθεσης θεωρούνται από τον διευθυντή του μουσείου Νίκο Καλτσά η έλλειψη χρόνου και οι δεδομένοι, επιμήκεις και "δύσκολοι" χώροι του μουσείου.

Επί της υποδοχής, λοιπόν, δεν θα είναι πλέον οι Θησαυροί των Μυκηνών, αλλά μία μικρή αίθουσα με πληροφοριακό υλικό που θα οδηγεί στην αίθουσα με αρχαιότητες από τη Νεολιθική έως και τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Νέος τρόπος διάταξης των ευρημάτων (ταφικοί κύκλοι Α' και Β', ακροπόλεις και ανάκτορα, τάφοι) θα υιοθετηθεί στην επόμενη αίθουσα, που είναι αφιερωμένη στις Μυκήνες, ενώ στο επίκεντρο της Κυκλαδικής, που ακολουθεί, θα βρίσκονται ένα ογκώδες κυκλαδικό ειδώλιο, ο "Αρπιστής" και ο "Αυλητής".

Στις οκτώ μεγάλες αίθουσες των αγγείων του πρώτου ορόφου θα παρουσιάζονται τα αρχαία αντικείμενα με χρονολογική σειρά και με ενδιάμεση τοποθέτηση θεματικών ενοτήτων, ενώ στην αίθουσα της Θήρας, στον ίδιο όροφο, θα φιλοξενηθούν ευρήματα από την Κνωσό, τις Μυκήνες και τη Φυλακωπή της Μήλου, ώστε να είναι σαφής η σχέση των περιοχών.

Τα έργα του 4ου αι. π.Χ. και τα ελληνιστικά θα καθαριστούν και θα συντηρηθούν, όπου χρειάζεται θα αντικατασταθούν τα βάθρα, αλλά δεν θα γίνουν ουσιαστικότερες αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο, θα αποκτήσει κεντρικό κλιματισμό, ειδικές μεμβράνες στα τζάμια (για τον ήλιο), ψευδοροφές, ανελκυστήρα, έξοδο κινδύνου και νέους χώρους εξυπηρέτησης κοινού.

Αναστηλώνεται "θύμα" του Έλγιν

Το Μνημείο του Θρασύλλου, όπως είναι σήμερα και (δίπλα) όπως θα "αναδυθεί" ύστερα από την αναστήλωσή του

Το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου, ένα από τα μνημεία - ορόσημα της πόλης των Αθηνών, που γνώρισαν όπως και ο Παρθενώνας τη βαρβαρότητα του λόρδου Έλγιν, θα "αναστηθεί" έως το 2004 πάνω από το διονυσιακό θέατρο, στη νότια κλιτύ του Ιερού Βράχου. Το μνημείο, που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Κιουταχή το 1827, θα αποκτήσει τη μορφή που είχε όταν ανεγέρθηκε, το 320-19 π.Χ., από τον χορηγό-νικητή των δραματικών αγώνων, Θράσυλλο, σύμφωνα με μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Μπολέτη, που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Για την αναστήλωση του μαρμάρινου μνημείου θα χρησιμοποιηθεί αρχαίο υλικό (ανάμεσά τους τρία μέλη από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιογικού Μουσείου). Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνολο 84 λίθων, που θα χρησιμοποιηθούν, το νέο υλικό θα είναι λιγότερο από το 50%. Τα τμήματα των επιγραφών, που δεν θα αξιοποιηθούν, θα εκτεθούν. Μέρος του υλικού έχει χαθεί οριστικά, καθώς χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση της Σωτείρας Λυκοδήμου (Ρώσικη εκκλησία, επί της Φιλελλήνων).

Το μνημείο του Θρασύλλου, στα υστερορωμαϊκά χρόνια στην κορυφή του έφερε άγαλμα του Διονύσου, το οποίο αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μετατράπηκε σε ναό (Παναγία Σπηλιώτισσα).