"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( τζον φραϊερ - πούλησε τη ζωή του στο ίντερνετ! :: 19-02-2003) 

ΤΖΟΝ ΦΡΑΪΕΡ Πούλησε τη ζωή του στο Ίντερνετ!

Πρώτα πούλησε όλα του τα υπάρχοντα μέσω Ίντερνετ και έπειτα, ο Τζον Φράιερ, ταξίδεψε στη Βόρεια Αμερική συναντώντας τους νέους τους κατόχους

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Η ιστοσελίδα http: //www. allmylifeforsale. com του Τζον Φράιερ, μέσω της οποίας πούλησε όλο το βιός του

Ο Τζον Φράιερ πούλησε τη ζωή του στο Ίντερνετ. Κράτησε την ψυχή του, αλλά αποχωρίστηκε όλα τα άλλα: Μία κονσέρβα ζαμπόν έναντι δυόμισι δολαρίων, μία καρέκλα με μπράτσα για επτάμισι δολάρια, ένα πουκάμισο του απέφερε 32,5 δολάρια, ένα τούβλο τρία δολάρια, μία τοστιέρα 11,5 δολάρια. Και ακόμα 600 αντικείμενα, όλα όσα είχε στο σπίτι του στην Αϊόβα της Αμερικής, τα οποία πούλησε μέσω δημοπρασίας στο site «e-Bay» αποκομίζοντας συνολικά 6.000 δολάρια.

Χιλιάδες χρήστες πουλάνε κάθε μέρα εκατομμύρια αντικείμενα στο Δίκτυο και άλλοι τόσοι τα αγοράζουν. Κανείς, όμως, δεν αποχωρίζεται έτσι όλη του τη ζωή. Ο 29χρονος Φράιερ ξεκίνησε ένα μοναδικό στα χρονικά του Διαδικτύου εγχείρημα, απλά επειδή βαρέθηκε τη ζωή του στην αμερικανική επαρχία, ήθελε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη με το αυτοκίνητό του και τα πράγματά του δεν χωρούσαν στο πορτ-μπαγκάζ. Κάτι που ξεκίνησε μάλλον για πλάκα, κατέληξε να του χαρίσει παγκόσμια διασημότητα, ένα βιβλίο μπεστ-σέλερ, πολλά ταξίδια, νέους φίλους, εμπειρίες και χαμένες αναμνήσεις της ζωής του. Κι όλα αυτά, βέβαια, χάρη στο Ίντερνετ.

Ο ίδιος αφηγείται την παράξενη διαδρομή του στα «ΝΕΑ»: «Στην αρχή νόμιζα ότι θα πουλούσα μερικά πράγματα μέσω Ίντερνετ που δεν χρειαζόμουν και θα μετακόμιζα, κάτι που κάνει πολύς κόσμος. Όταν, όμως, έψαξα μία διαθέσιμη διεύθυνση για το site μου, ανήκαν όλες σε κάποιον άλλον. Η μόνη που βρήκα ήταν το «allmylifeforsale. com» (πωλείται όλη μου η ζωή). Αφού την κατοχύρωσα, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να κάνω πίσω. Έπρεπε να ξεφορτωθώ τα πάντα. Και αυτό έκανα».

Το επόμενο βήμα ήταν να καταγράψει όλα τα αντικείμενα στο διαμέρισμά του. Γι' αυτό οργάνωσε ένα πάρτι απογραφής, ήρθαν φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, ανασήκωσαν τα μανίκια, άνοιξαν συρτάρια, ντουλάπια, αποθήκες, πατάρια και υπόγεια και έβγαλαν τα πάντα στη φόρα: Από τις σχολικές σημειώσεις του Τζον μέχρι την καρέκλα στην κουζίνα και από το αγαπημένο του δαχτυλίδι μέχρι την αλατιέρα γεμάτη αλάτι. Δεν άφησαν τίποτα: Ούτε τα δύο ψεύτικα δόντια του, τους φακούς επαφής, ούτε τις φαβορίτες του μέσα σε πλαστική σακούλα (κι όμως, βρέθηκαν κάποιοι να αγοράσουν κι αυτά). Συνολικά, 600 αντικείμενα.

Στη συνέχεια, ο Τζον τα φωτογράφισε κι έγραψε μικρές ιστορίες για το πώς κάθε ένα από τα αντικείμενα χωρούσε στη ζωή του. Στην αρχή φοβόταν ότι χάνοντας ένα αντικείμενο θα έχανε για πάντα τη μνήμη ή την εμπειρία που αυτό κουβαλούσε. Γράφοντας, όμως, τις ιστορίες, έσωσε όσες αναμνήσεις ήταν δεμένες με κάθε πράγμα, αλλά και ανάγκασε τον εαυτό του να ανασύρει νέες από τα βάθη της μνήμης του. «Τότε κατάλαβα γιατί δενόμαστε τόσο πολύ με τα άψυχα αντικείμενα και τα κρατάμε. Πολλά από τα πράγματα, δεν ήξερα γιατί τα είχα μέχρι που κάθησα κάτω έχοντας το καθετί μπροστά μου και έγραψα ένα σύντομο ιστορικό της σχέσης μου μαζί του. Τελικά, χάρη στο εγχείρημά μου έμαθα πολύ περισσότερα πράγματα για τη ζωή μου και τον εαυτό μου».

Έπειτα, ο Τζον έβαλε τις φωτογραφίες στο site μαζί με την ιστορία που συνόδευε κάθε αντικείμενο και περίμενε με περιέργεια να δει την ανταπόκριση. Οι προσφορές έφταναν η μία μετά την άλλη από όλο τον κόσμο. Η αρχική τιμή για κάθε αντικείμενο ήταν ένα δολάριο. Το πρώτο που πούλησε ήταν μία τοστιέρα για 11.5 δολάρια στο Ιλινόι. Το τελευταίο που πωλήθηκε ήταν τα δικαιώματα για το ίδιο το site του, τα οποία αγόρασε το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αϊόβας προς 1.165 δολάρια έπειτα από 34 προσφορές.

Εξακόσια αντικείμενα πωλήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο αποφέροντας στον κάτοχό τους 6.000 δολάρια. «Το σίγουρο είναι ότι δεν το έκανα για τα χρήματα. Θα μπορούσα να τα είχα βγάλει σε τρεις μήνες δουλεύοντας. Αλλά με αυτά γέμισα το ντεπόζιτο όταν πήγα να επισκεφτώ τους νέους τους ιδιοκτήτες».

Πάντως, το κίνητρο δεν ήταν τα λεφτά. «Ειλικρινά δεν ήξερα πώς θα εξελισσόταν αυτή η ιστορία όταν την ξεκινούσα. Μέρος του εγχειρήματος ήταν η περιέργειά μου να δω τι θα μου συμβεί στη διάρκειά του. Και έπειτα, τι θα συνέβαινε στα πράγματά μου καθώς απλώνονταν στον πλανήτη».

Στο τέλος, το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε του προσδοκία. Ο Τζον δηλώνει απόλυτα ευτυχής με τον τρόπο που εξελίχθηκε η περιπέτειά του. «Έκανα πολλούς φίλους και γνωριμίες σχεδόν σε κάθε πολιτεία της Αμερικής και σε πολλές ακόμα χώρες».

Όλα ξεκίνησαν από μια αλατιέρα…

Μερικά πράγματα ήταν εύκολο να φύγουν από τη ζωή του Τζον, «το περιεχόμενο του φαρμακείου μου, ένα κουτί με τάκος», άλλα, όμως, τα αποχωρίστηκε με δυσκολία: «Κάποια προσωπικά αντικείμενα, όπως όταν πούλησα το μοναδικό δαχτυλίδι που φόρεσα ποτέ μου, που μου είχε δώσει ο φίλος μου ο Ρόμπιν ή το πρωτότυπο ενός περιοδικού που έβγαλε ένας άλλος φίλος μου ή το χειροποίητο βιβλίο που είχα φτιάξει για τον πατέρα μου».

Η ιδέα να ακολουθήσει τα πρώην υπάρχοντά του στις νέες τους κατοικίες, ήρθε όταν έλαβε τη σχετική πρόσκληση από μία γυναίκα που αγόρασε την αλατιέρα του στο Μέιν. Το ίδιο έκαναν και άλλα 60 άτομα. Έτσι, στο δεύτερο μέρος του σχεδίου του, ο Τζον Φράιερ φόρτωσε ό,τι του απέμεινε στο αυτοκίνητο και τους επισκέφτηκε όλους. Τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες κατέγραψε σε ένα δεύτερο site από τον δρόμο. Πριν από λίγο καιρό, εξέδωσε ολόκληρη την ιστορία του σε ένα βιβλίο, που έγινε μπεστ-σέλερ, κάνοντας μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές να του αφιερώσουν χώρο και χρόνο.

Τελικά, ο Τζον δεν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, προς το παρόν τουλάχιστον. Εξακολουθεί να μένει στην Αϊόβα, όπου σπουδάζει Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης. Ασχολείται με την παραγωγή ταινιών με θέμα το σκι και το σνόουμπορντ και παράλληλα είναι γραφίστας και σχεδιάζει ιστοσελίδες.

INFO

Το βιβλίο του Τζον Φράιερ «All my life for sale» κυκλοφορεί σε Αμερική και Βρετανία από τις Εκδόσεις Bloomsbury, Τιμή: 20 ευρώ.

LINKS

http: //www.allmylifeforsale.com http: //www.temporama.com