"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( η τέχνη του ανθρώπινου μυαλού :: 18-02-2003) 

ΕΚΘΕΣΗ

Η Τέχνη του ανθρώπινου μυαλού

Ανθρώπινα αγγεία και κύτταρα μετατρέπονται σε έργα τέχνης, στην έκθεση "States of Μind", που έστησαν μια εικαστικός και μια νευροβιολόγος

ΜΑΙΡΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

"Τελικά εκείνο που θα δει ο κάθε θεατής εξαρτάται τόσο από τις διαφορετικές καταστάσεις του εγκεφάλου, που απεικονίζονται, όσο και από την εγκεφαλική κατάσταση του θεατή, το state of mind, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης", υποστηρίζουν η Βικτώρια Κιμωνίδου και η Δήμητρα Μαλταμπέ

Σε ένα ιατρείο δεν θα ήταν παρά αντικείμενα προς διάγνωση. Στην γκαλερί, όμως, μετατρέπονται σε έργα τέχνης. Αγγειογραφίες και εικόνες ανθρώπινων κυττάρων δίνουν μια διαφορετική εικαστική εικόνα. Προκαλούν τον νου να τα διαβάσει. Και ανάλογα με τη διάθεσή του, να δώσει τη δική του, ιδιαίτερη ερμηνεία. Τούτο είναι το σκεπτικό της έκθεσης "States of Mind" και έγινε αιτία να έρθουν κοντά δύο τελείως διαφορετικοί νεαροί άνθρωποι, που είχαν όμως την ίδια ιδέα. Η εικαστικός Δήμητρα Μαλταμπέ και η ερευνήτρια νευροβιολόγος Βικτώρια Κιμωνίδου.

Σκοπός τους; "Να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι πάντα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση στο καθετί που βλέπουμε στο περιβάλλον και ότι υπάρχει ομοιότητα ανάμεσα στον άνθρωπο και σε όσα τον περιβάλλουν", εξηγούν στα "ΝΕΑ". "Και βέβαια να τονίσουμε ότι καθετί άυλο έχει σάρκα και οστά. Όλα μπορούν να απεικονιστούν, ακόμα κι ένα ψυχολογικό τραύμα, αρκεί να το θέσει κανείς σωστά".

Στην έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί "a. antonopoulou. art", "ο θεατής δεν περιμένουμε να δει, αλλά να νιώσει", λέει η Βικτώρια Κιμωνίδου. "Οι δυνατές εικόνες σε βάζουν στη διαδικασία να δεις εκείνο που θέλεις, να σε αφήσουν να ταξιδέψεις. Πρόκειται για μια προσέγγιση που ισορροπεί ανάμεσα στην τέχνη, την ιατρική και την ψυχολογία".

Σε πρώτο πλάνο οι 13 ψηφιακά επεξεργασμένες εκτυπώσεις αγγειογραφιών πάνω σε ημιδιάφανο πλέξιγκλας, που φέρουν την υπογραφή της Δήμητρας Μαλταμπέ. Και στο κέντρο ένα βίντεο με εικόνες από κύτταρα ενός νεαρού κορμού δέντρου, που με την πρώτη ματιά δεν διαφέρουν από τα ανθρώπινα αγγεία, ενώ κυριαρχεί ο ήχος από τον χτύπο της καρδιάς. Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν οι δημιουργίες της Βικτώριας Κιμωνίδου. Εκτυπώσεις σε καμβά, ώστε να αποδίδεται η υφή και άλλες σε μεμβράνη πλέξιγκλας, που φωτίζεται, και για να φτάσουν έως την γκαλερί πέρασαν από τουλάχιστον τρία στάδια επεξεργασίας. Όσο για τα χρώματα, χρησιμοποιήθηκαν έτσι, ώστε να εκφραστεί η διαφορετική κατάσταση των κυττάρων. Το κόκκινο για τη δράση και την ένταση, το πράσινο για την ευφορία, το μπλε για την ουδετερότητα.

"Για μένα η φωτογραφία είναι χόμπι, αλλά δεν είχα πάντα τον χρόνο να ασχοληθώ", λέει η νευροβιολόγος Βικτώρια Κιμωνίδου, που ασχολείται και με την τηλε-ιατρική. "Μόλις πριν από έναν χρόνο άρχισα να οργανώνω το υλικό μου και ικανοποίησα έτσι ένα απωθημένο μου. Όταν ανακάλυψα δε πως υπήρχε και κάποιος άλλος με τόσο διαφορετικό παρελθόν, που είχε κάνει κάτι σχετικό ήταν μια γοητευτική και ευχάριστη έκπληξη ". Η ενασχόλησή της με την τέχνη δεν της φαίνεται περίεργη, καθώς υποστηρίζει πως "και η ιατρική είναι τέχνη".

Από μια αγγειογραφία…

Πώς "γεννήθηκε" όμως η ιδέα για τη συγκεκριμένη έκθεση και πώς συναντήθηκαν οι δύο γυναίκες, που προέρχονται από τόσο διαφορετικούς χώρους; "Η περιπέτεια ξεκίνησε το 2001, όταν πήρα για πρώτη φορά στα χέρια μου αγγειογραφία, εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε συγγενικό μου πρόσωπο. Με τον καιρό έπεισα τον γιατρό να μου εξασφαλίσει κι άλλο υλικό, το οποίο άρχισα να επεξεργάζομαι", θυμάται η Δήμητρα Μαλταμπέ, που ασχολείται κυρίως με τις εγκαταστάσεις και το βίντεο. "Όταν απευθύνθηκα στην γκαλερί, μου είπαν πως υπήρχε και η Βικτώρια που έκανε κάτι ανάλογο και όταν γνωριστήκαμε αποφασίσαμε να δείξουμε μαζί τη δουλειά μας".

INFO

Η έκθεση "States of Mind" εγκαινιάζεται αύριο στις 8 μ.μ. στην γκαλερί "a. antonopoulou. art" (Αριστοφάνους 20, τηλ. 210-3214.994). Έως τις 15 Μαρτίου.