"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική χορού

( "μαγικά" χορευτικά στον πάγο :: 18-02-2003) 

"Μαγικά" χορευτικά στον πάγο

Χορευτές που κάνουν "μαγικά" στον πάγο, μουσικοί που ανακατεύονται με τους θεατές, μουσικές που αναμειγνύουν εποχές και είδη, φαντασμαγορικοί φωτισμοί και 800 τετραγωνικά μέτρα παγοπίστας. Το θεαματικό "Ηoliday on Ιce", στα 60 του, γίνεται πιο νέο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Εξήντα πέντε σκέιτερς του "Holliday on Ice" θα εμφανιστούν στις παραστάσεις που αρχίζουν στις 30 Απριλίου. Περί τα 300 εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις τους από το 1943 μέχρι σήμερα

Πάγος δεν σημαίνει αναγκαστικά ψυχρό κλίμα. Το ελληνικό κοινό πάντα ανταποκρίνεται θερμά στο κάλεσμα του "Holiday οn Ice" και το ίδιο αναμένεται να συμβεί κι εφέτος. Ακόμη περισσότερο, που το διάσημο αυτό σόου γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια και τη συμπλήρωση ενός μεγάλου αριθμού: κοντά 300 εκατομμύρια θεατές έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις του από το 1943 μέχρι σήμερα. (Στην Αθήνα θα αναζητηθεί ο 300.000.000ός θεατής, μέσω του ηλεκτρονικού on-line συστήματος προαγοράς εισιτηρίων, ο οποίος και θα κερδίσει δώρο-έκπληξη).

Ως εορταστικό, το φετινό "Holiday οn Ice" (από 30 Απριλίου, στο Allou Fun Park, σε κινητό θέατρο 4.000 θέσεων) έχει αρκετές καινοτομίες. Η κυριότερη αφορά την παρουσία ζωντανής ορχήστρας και τραγουδιστών. Νέες συνθέσεις αλλά και επανεκτελέσεις τραγουδιών των Στινγκ, Πίτερ Γκάμπριελ, Τζον Λι Χούκερ, Πολ Σάιμον, Μάιλς Ντέιβις, Κουίνσι Τζόουνς, Νατάσα Άτλας, Gipsy Kings, αλλά και των Καρλ Ορφ ("Κάρμινα Μπουράνα") και Μορίς Ραβέλ ("Μπολερό"), μπλουζ, τζαζ και φλαμένκο θα ακούγονται την παράσταση. Οι δε μουσικοί θα παίζουν ανάμεσα στους θεατές ή σε μια σκηνή που θα γλιστράει στον πάγο!

Άλλωστε, το θέμα της φετινής παράστασης, που έχει τίτλο "In Concert", είναι η μουσική. Η παγκόσμια μουσική, από τις μακρινές ρίζες της μαύρης Αφρικής μέχρι την άγνωστη Κεντρική Ασία και από τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια θεατές βλέπουν, κατά μέσον όρο, τις 1.200 παραστάσεις του "Holiday οn Ice", που δίνονται σε 70 πόλεις από 15 χώρες. Στα εξήντα χρόνια ζωής του "Holiday οn Ice" έχουν δοθεί παραστάσεις σε 80 χώρες και σε 620 πόλεις. Η παραγωγή απασχολεί περί τους 200 σκέιτερς που εμφανίζονται σε τρία διαφορετικά σόου και περιοδεύουν σε τρεις ηπείρους ταυτοχρόνως. Η κάθε παράσταση περιοδεύει για τρία χρόνια. Περιλαμβάνει στοιχεία θεάτρου, χορού, όπερας, μιούζικαλ, σε συνδυασμό με ακροβατικά νούμερα. Έχουν κατά καιρούς συνεργαστεί ακόμη και Ολυμπιονίκες του καλλιτεχνικού πατινάζ: από την Καταρίνα Βιτ μέχρι τους Σούρια Μπόναλι, Νόμπερτ Σραμ, Φίλιπ Καντελόρο.

Στις φετινές καινοτομίες θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι δίνεται ιδιαίτερο βάρος, πέραν της μουσικής, και στις προβολές, τους φωτισμούς, τα βίντεο. Όχι πως τα χορευτικά νούμερα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, πώς να συμβεί κάτι τέτοιο με 65 καλλιτέχνες επί σκηνής, εκατοντάδες κοστούμια και 800 τετραγωνικά μέτρα παγοπίστας;

INFO

"In Concert" από το "Holliday οn Ice". Είκοσι παραστάσεις, 30 Απριλίου - 12 Μαΐου στο "Allou Fun Park" (Άγιος Ιωάννης Ρέντης). Κρατήσεις εισιτηρίων από 7 Μαρτίου, τηλ. 210-6189.300.