Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( νίκησε... ηλεκτρονικά τον γολιάθ :: 09-01-2003) 

Νίκησε… ηλεκτρονικά τον Γολιάθ

Ως χτύπημα στη βιομηχανία του θεάματος θεωρείται η αθώωση από δικαστήριο του Όσλο, από την κατηγορία της πειρατείας, του νεαρού Νορβηγού Γιον Γιοχάνσεν, ο οποίος "έσπασε" τους κωδικούς και αντέγραφε DVD στον υπολογιστή του

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Στα 15 του ο Νορβηγός Γιον Γιοχάνσεν κατάφερε να "φτιάξει" το λογισμικό υλικό, με το οποίο οι χρήστες του Ίντερνετ μπορούσαν να "σπάζουν" τους κωδικούς και να αντιγράφουν DVD στον υπολογιστή τους

Ήταν μια νίκη ανάλογη με εκείνη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένας 19χρονος Νορβηγός, ο Γιον Γιοχάνσεν, και εναντίον του σύσσωμη η ομάδα των μεγαλοκαρχαριών (στούντιο) του Χόλιγουντ, που τον κατηγορούσαν για πειρατεία. Γιατί ο Γιοχάνσεν κατάφερε στα 15 του (!) να "ξεκλειδώσει" έναν κωδικό και να διασπείρει στο Ίντερνετ ένα πρόγραμμα που έκανε δυνατή την αντιγραφή DVD.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου του Όσλο Ιρένε Σον, όμως, δεν πείστηκε ότι το πρόγραμμα του Γιοχάνσεν διευκολύνει την αντιγραφή ταινιών και είπε ξεκάθαρα ότι "είναι δικαίωμα κάθε χρήστη που έχει αγοράσει ένα DVD να το δει σε οποιαδήποτε συσκευή θέλει". "Είμαι χαρούμενος αλλά δεν εξεπλάγην", δήλωνε ο "μικρός" (σύμβολο πλέον στον κόσμο των χάκερ), προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια νίκη υπέρ των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Το 1999, η νορβηγική Αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του νεαρού Γιον, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν οι αμερικανικοί κολοσσοί (Motion Pictures Association of America) υποστηρίζοντας ότι το σόφτγουερ - DeCss - που δημιούργησε ο "μικρός" βοηθούσε τον κόσμο να "πειρατεύει" DVD. Εκείνος υποστήριξε ότι έφτιαξε το εν λόγω πρόγραμμα για να μπορεί να βλέπει τα DVD που είχε αγοράσει στο λειτουργικό σύστημα Linux του υπολογιστή του και όχι στα ακριβά DVD player που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η νίκη του… Δαβίδ επί της πανίσχυρης Motion Picture Association θεωρείται "crash test" για τις ανομολόγητες ορέξεις των αμερικανικών εταιρειών να εξαπλώσουν τον έλεγχό τους σε όσα μπορεί να κάνει κανείς με ένα (νόμιμα αποκτημένο) DVD. Τάση που υποθάλπει και η αμερικάνικη νομοθεσία. Νόμοι όπως το Digital Millennium Copyright Act έχουν επιτρέψει στους ανθρώπους της βιομηχανίας του θεάματος και της μουσικής να μπορούν να κυνηγούν όσους (θεωρούν ότι) βοηθούν την πειρατεία. Τελευταία, όμως, οι φιλοδοξίες τους δέχθηκαν καίρια πλήγματα: Μία από τον νεαρό Νορβηγό και μία με την αθώωση της ρωσικής εταιρείας λογισμικού υλικού Elcomsoft για εργαλεία που "ξεκλειδώνουν" ηλεκτρονικά βιβλία. "Δεν υπάρχει παράνομη τεχνολογία", λέει στα "ΝΕΑ" ο Θόδωρος Σπίνουλας, διευθυντής της ιντερνετικής πύλης in.gr. "Εξαρτάται από τη χρήση που κάνουμε.

Αν τη χρησιμοποιήσουμε σε προγράμματα για τα οποία έχουμε πληρώσει δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, και αυτό είναι λιγάκι θολό στις μέρες μας, γιατί διανύουμε μια μεταβατική εποχή, με πολλά νομοθετικά κενά στον τομέα της τεχνολογίας. Για να δούμε βίντεο μέσω Ίντερνετ η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να έχουμε μια καλή σύνδεση και να εγκαταστήσουμε ένα από τα ειδικά προγράμματα αναπαραγωγής. Δεν απαγορεύεται αυτό. Ο νεαρός Νορβηγός δεν κατηγορήθηκε γιατί έβλεπε ταινίες στον υπολογιστή του, αλλά γιατί κατάφερε να τις αντιγράψει.

Πάντως, το μέλλον είναι ένα: Το Ίντερνετ είναι το νέο ισχυρό μέσο διανομής (εικόνας και ήχου) και αν γκρινιάζουν ακόμα οι μεγάλες εταιρείες είναι επειδή δεν έδειξαν την απαιτούμενη ετοιμότητα να μπουν νωρίς στο παιχνίδι και να το εκμεταλλευτούν κατάλληλα".

Πώς βλέπουμε ταινίες μέσω Ίντερνετ

Για να μπορέσουμε να δούμε ταινίες βίντεο μέσω Ίντερνετ, ο υπολογιστής πρέπει να έχει εγκατεστημένο ένα από τα ειδικά προγράμματα αναπαραγωγής. Σήμερα υπάρχουν τρία τέτοια προγράμματα: Το πρώτο είναι το Media Player της Microsoft, το οποίο μάλιστα είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα Windows (σε εκδόσεις από το 1999 και μετά), το δεύτερο είναι το Real Player της εταιρείας Real και το τρίτο το QuickTime της εταιρείας Apple. Και τα τρία προγράμματα διατίθενται δωρεάν και μπορεί κανείς να τα κατεβάσει από το Internet και να τα εγκαταστήσει (οι διευθύνσεις αντίστοιχα είναι www.microsoft.com, www.real.com, και www.apple.com).

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ενός προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο, τα πράγματα είναι απλά. Μεταβαίνοντας σε έναν διαδικτυακό τόπο που διαθέτει βίντεο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί ή την γραμμή "play video" ή "δείτε το βίντεο". Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν οι πρώτες ελληνικές ταινίες που φτιάχτηκαν για το Ίντερνετ, τις οποίες μπορεί να βρει κανείς στην πρώτη σελίδα του www.in.gr.

Σήμερα, η ποιότητα της εικόνας που περνάει από το Ίντερνετ είναι μέτρια και οι διαστάσεις της μικρές. Όταν, όμως, διαδοθεί η ευρυζωνική σύνδεση (broadband), θα μπορούμε να έχουμε ποιότητα DVD.