"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική μουσικής

( άγγελοι, δαίμονες και μίκι μάους :: 17-02-2003) 

Άγγελοι, δαίμονες και Μίκι Μάους

Ο Ρομπ Ντάγκαν ανεβάζει τον πήχυ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Την ώρα που ο Μπαγκς Μπάνι, ο Ντάφι Ντακ, η Μίνι και ο Πλούτο αλωνίζουν τις πίστες των κέντρων διασκέδασης παριστάνοντας τους φτασμένους, κάποιοι αληθινοί άνθρωποι χαρίζουν στη μουσική την καρδιά τους. Η Μίκι Μάους δισκογραφία των ημερών κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ζωντανέψει.

"Furious Angels" Rob Dougan (BMG)

Τρέξτε να ποντάρετε στο άλογο που θα κερδίσει. Τα πολλά - όχι τα παράθυρα των σόου. Την ψυχή σας, όχι τα χάδια των χορηγών. Γιατί να θέλεις να διακινδυνεύσεις με ημερομηνίες λήξης, όταν μπορείς να έχεις σταθερές πρωτιές; Οι χάρτινοι ήρωες θα το έβαζαν στα πόδια, μέχρι το Σούνιο κι ακόμη παραπέρα, μπροστά σε ένα από τα Furious Angels του Ρομπ Ντι. Οι "άγγελοι" του Ρομπ Ντάγκαν έχουν πρώτα να παλέψουν με τους δαίμονές τους - μετά να σχεδιάσουν την απονομή του πλατινένιου. Αλλά αρκεί και μόνο η επαφή με αυτό το κομμάτι να βάλει φωτιά. Η "ντανς" συναντάει τη μεγάλη ορχήστρα και τον Τομ Γουέιτς για ένα μπουκάλι ουίσκι, ίσως και δύο.

Ο Ρομπ Ντάγκαν από το Σίδνεϊ δεν γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια - τρεις δίσκους είχε όλους κι όλους, ο ένας απ' αυτούς το Mack The Knife. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή της Αυστραλίας - αυτή που υπερηφανεύεται για την αποφοίτηση του Μπαζ Λούρμαν - και αν δεν τον έδιωχναν για κακή διαγωγή, θα είχε γεννηθεί ένας πολύ καλός ηθοποιός. Ή ένας πολύ καλός μπάρμαν. Όταν ο Ρομπ Ντι συνάντησε τον μίστερ Ρόλο (πολυμήχανο νου των Faithless) το σκηνικό ήταν ήδη μουσικό.

Η συνέχεια στο Λονδίνο, με Ρομπ Ντι και Ρόλο να δουλεύουν στο χρυσωρυχείο της Cheeky Records - ξοδεύοντας τα χρήματα σε… ορχήστρες και παραγωγές. Το Clubbed To Death άνοιξε όλες τις πόρτες. Ο Ρομπ, λοιπόν, δουλεύει για την Κάιλι, για την ταινια "Μάτριξ" και για τον Στινγκ. Τoυ ζήτησαν να κάνει κάτι - ό,τι μπορεί - για να φρεσκάρει τον ήχο του, ο Ντάγκαν το έκανε, ο Στινγκ τρόμαξε και το κλείδωσε στο συρτάρι. Κάποιοι που κάτι πήρε το αυτί τους μιλάνε για ένα μεγαλειώδες κομμάτι, με δραματικό ύφος, της δεκαετίας του '30. Ο Ντάγκαν επιστρέφει, γράφει τα κομμάτια, κάνει την παραγωγή και διανύει με πάθος αποστάσεις από τον Ζακ Κοκτό ώς την κονσόλα του ριμίξερ, με τραγούδια-αρπαχτικά σαν τα Will You Follow Me, I'm Not Driving Anymore, There's Only Me, Born Yesterday, Drinking Song. Άνευ όρων και από το σημείο που δεν μπορείς να κάνεις πίσω.

"Zoomer" Schneider ΤΜ (Virgin)

Με καριέρα σε γερμανικά σχήματα, στα ντραμς και στην ηλεκτρονική θεωρία, ο Ντερκ Ντρεσλεχάους μπήκε (και αυτός) στον κόπο να απομυθοποιπήσει τα κουμπιά και την κονσόλα. Για ευκολία του φόρεσε τις γαλότσες του Μπεκ και πάτησε στα ίχνη του, ως το σημείο που μπορεί κανείς να ακολουθήσει μια φαντασία σαν αυτή του Μπεκ, χωρίς ωστόσο να γίνεται παπαγάλος. Ο Γερμανός φαίνεται να έχει πιστέψει μέσα του στο παιχνίδι αναλογικού/ψηφιακού ήχου και στη δύναμη της απλότητας, εξ ού και δεν κομπλάρει μπροστά στα κλισέ, δεν φοβάται την επανάληψη, δεν το παίζει θαλασσοπόρος σε πελάγη που έχουν ως και σηματοδότηση. Το Zoomer θα βρει τους οπαδούς του (όπως και η ΑΕΚ θα βρει διοίκηση) και ανάμεσα σε αυτούς θα είμαστε κι εμείς οι του Μπεκ, που δεν πιστεύουμε σε όλα, και στη φολκ και στην "ελεκτρόνικα".

"Better dayz" Tupac (Universal)

Τι μυστήριο μήνυμα είναι πάλι αυτό που ο Τουπάκ στέλνει από τον άλλο κόσμο (τουλάχιστον εκεί τον θυμόμαστε τελευταία - ξέρετε εσείς τίποτε νεώτερο;) και μιλάει για "Καλύτερες Μέρες", μόνο ο θεός του χιπχόπ μπορεί να πεί, ίσως και μερικοί από τους πρωτους στην πιάτσα. Πάντως, αυτό που μας λένε εμάς (πάντα τα λιγότερα) είναι πως τούτα εδώ τα είκοσι κομμάτια (διπλό το CD γαρ) είναι ακυκλοφόρητα και δουλεμένα από τον Τουπάκ τον ίδιο, πριν γίνει μακαρίτης, πάνω-κάτω την εποχή του "Makaveli". Είναι και το Thugs Mansion εδώ, με το πολύ hot βιντεοκλίπ (αν δεν κάνω λάθος), σε παραγωγή του Σιουζτ Νάιτ - τι να πω… μεταφυσικά πράγματα, θαύμα! Ο Τουπάκ ζει. Δεν ζει μόνο ο Έλβις.

Όνομα και διεύθυνση

* Εντάξει, "ζει" ο Τουπάκ, αλλα τι ακριβώς κάνει; http: //www.2PAClegacy.com

* Τίποτε απολύτως και κάμποσα ακόμη πράγματα από τον δαιμόνιο Ρομπ Ντάγκαν, σε ένα αλεξίσφαιρο σάιτ… http: //www.robdougan.com

* Μπορεί ποτέ να μην ξέρεις από πού θα έρθει, αλλά σε μερικές περιπτώσεις οφείλεις να το υποπτεύεσαι. http: //www.cheekyrecords.co.uk