Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Επιστημονική είδηση

( σβήνουν πια οι λάμπες... :: 13-02-2003) 

Σβήνουν πια οι λάμπες…

Το 2007 θα σβήσουν πια οι κοινές λάμπες. Για να δώσουν τη θέση τους σε μικροτσίπ, που διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καίνε 80% λιγότερο ρεύμα

18 εκατομμύρια μικροτσίπ βρίσκονται ήδη σε χρήση στις φωτεινές επιγραφές της κεντρικής πλατείας Times Square της Νέας Υόρκης

Τα τέσσερα επόμενα χρόνια, οι σημερινοί γλόμποι θα ακολουθήσουν τον δρόμο που πήραν οι λάμπες πετρελαίου πριν από 100 χρόνια, καταλήγοντας στις βιτρίνες των μουσείων. Θα αντικατασταθούν από επαναστατικά μικροτσίπ, που εκπέμπουν φως, διαρκούν περισσότερο, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και δίνουν τη δυνατότητα στους διακοσμητές να χρησιμοποιήσουν το φως με τρόπους που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον.

Τα τσιπ - 18 εκατομμύρια - βρίσκονται ήδη σε χρήση στην κεντρική πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης, σε ένα κεντρικό θέατρο στο Σικάγο και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου τον περασμένο Δεκέμβριο. Παράλληλα δοκιμάζονται σε φανάρια δρόμων, φώτα αυτοκινήτων και οδικές πινακίδες.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια να μικρύνουν ακόμα περισσότερο το μέγεθός τους, να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερη ενέργεια και να αυξήσουν την έντασή τους. Στην αγορά, αναμένονται το 2007. Η ευρεία εφαρμογή τους θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια και έξοδα συντήρησης, προκαλώντας επανάσταση στον τρόπου που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φως σε σπίτια και γραφεία για να επηρεάσουν τη διάθεσή τους.

Οι δυνατότητες των μικροτσίπ είναι απεριόριστες. Το νέο φως έχει την ικανότητα να αλλάζει ένα εκατομμύριο χρωματισμούς με την εντολή που παίρνει από υπολογιστή. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει την προβολή μιας σκηνής μάχης από την οθόνη του κινηματογράφου στην αίθουσα, να αλλάξει την ένταση και το χρώμα του φωτισμού σε οίκους ευγηρίας, βοηθώντας το προσωπικό να μεταβάλει τη διάθεση των τροφίμων. Στα φανάρια, τα μικροτσίπ καίνε 80% λιγότερο ρεύμα και διαρκούν 10 φορές παραπάνω. Οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές μπορούν να μιμούνται τον φυσικό φωτισμό εξωτερικών χώρων στο εσωτερικό κτιρίων, αυξάνοντας τον ρόλο που παίζει το φως στη διάθεση και την υγεία των ανθρώπων.