Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( "του μίκη απόντος" :: 31-01-2003) 

"Του Μίκη απόντος"

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ

Με θλίψη, διαβάζω και βλέπω, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας αυτές τις μέρες, μέσα σε τόσα άλλα, να σύρεται στις στήλες των εφημερίδων και στα ειδησεογραφικά δελτία των ΜΜΕ το όνομα ενός Μεγάλου ΄Ανδρα, ενός υπερήφανου ΄Ελληνα, του θηρίου της ελληνικής μουσικής.

Είναι βέβαια ανήμερο θεριό ο Μίκης Θεοδωράκης και φαίνεται αυτό δεν του το συγχωρούν!!

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, οι μεγάλοι ξένοι επισκέπτες αυτού του τόπου μετά τον Παρθενώνα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους ήθελαν να συναντήσουν αν είχαν την μεγάλη τύχη: τον Ανδρέα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Μελίνα και τον Μίκη. Η Μελίνα είχε, πολύ σωστά, πει κάποτε ότι, ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Και τα έλεγε αυτά χωρίς υποκρισία, την υποκρισία που αργότερα υπερκάλυψε την πολιτιστική μας τάχα μου πολιτική. Και η Μελίνα είχε δίκιο. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω σήμερα, από τη στήλη ετούτη ότι, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες αυτής της βιομηχανίας είναι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Αυτά που γράφω είναι βέβαια σ΄όλους γνωστά. Επιμένω, όμως, να το τονίσω, καθώς με λύπη βλέπω για μια ακόμη φορά σε τούτο τον τόπο, θαυμαστά μεγέθη του Πολιτισμού μας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, να σύρονται με τρόπο αγοραίο έτσι που δεν αρμόζει ούτε στην ιστορία μας, ούτε στην ιστορία του Πολιτισμού μας. Δεν θα εξιστορήσω εγώ τι οφείλει ο τόπος σ΄ένα άνθρωπο, καλλιτέχνη, πολιτικό και διανοούμενο όπως ο Μίκης. Εκείνος ολάκερη τη ζωή του μας έχει αποδείξει με παλικαριά και ντομπροσύνη περισσή πως από τότε που κατάλαβε τον εαυτό του, τον κοινωνικό, τον δημιουργικό, τον πολιτικό, τον ιδεολογικό, ξέρει πολύ καλά τι ο ίδιος οφείλει στον τόπο και το έδωσε και το δίνει αυτό που οφείλει σε κάθε στιγμή μιας μεγαλιώδους πολύχρονης και αγωνιώδους πορείας.

Ο Μίκης ήταν πάντοτε στη Πρωτοπορία του τόπου, όρισε τον πολιτιστικό μας βίο με γενναιοδωρία, με παράδειγμα, με πάθος. ΄Ηρθε από τα έγκατα της Ελληνικής Ιστορίας μας και μένει κοντά μας ιχνογραφώντας το μέλλον μας. Παράδειγμα προς θαυμασμό και μίμηση.

΄Επρεπε να υπάρξει άραγε μια Πολιτιστική Ολυμπιάδα για να αξιολογηθεί ο Μίκης; Οι Ολυμπιάδες υπάρχουν ελέω των αθλητών, των αγωνιστών εκείνων που αγωνίζονται για την δημιουργία μέτρου και την υπέρβαση του. Αυτός είναι ο αγώνας του Μίκη και δεν τιμά την Πολιτεία να τον αφήνει έκθετο σε ευτελείς ερωτήσεις και διλήμματα του τύπου "πόσο κόστισε μια παραγωγή του" ή "γιατί τά 'βαλε με άλλους", "πόσο πληρώθηκε και αν πληρώθηκε" και κυρίως "γιατί ο Μίκης και όχι εγώ;".

Φρονώ ότι η τιμή και η αγάπη στο πρόσωπο αυτού του Μεγάλου της ελληνικής Μουσικής και της Τέχνης, που δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, δεν ήταν η υπεράσπιση που άξιζε σ΄αυτόν τον προμαχώνα του Πολιτισμού που ονομάζεται Μίκης Θεοδωράκης.

Είναι λάθος, κύριε Βενιζέλε να λέτε ότι ο Μίκης δεν δέχεται την κριτική. Τη λάσπη δεν δέχεται (!) γι΄αυτό ξεκάθαρα κι αντρίκεια αποσύρεται από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

Είναι ευθύνη της Πολιτείας να απαντήσει στους κατηγόρους και όχι να περιμένει να οχυρωθεί πίσω από την οργή και την ορμή ενός Μίκη, αποδεχόμενη την παραίτησή του. Η υπουργική φράση "έχει δίκιο που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του" δεν φτάνει. Γιατί τιμάς το σπαθί και σκοτώνεις τις μύγες, ή αλλιώς εσύ είσαι με τη ζούγκλα και το λιοντάρι μένει μόνο του περήφανο και σε εναγώνια αναμονή να δει την πατρίδα να σηκώνεται "λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα".

Οι πολίτες του κόσμου που θα ενδιαφερθούν για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα τι απάντηση τάχα μου θα πάρουν από την Ελλάδα για την απουσία του Θεοδωράκη!