"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Διαλογική συνέντευξη-πορτρέτο

( κατερινα ευαγγελακου - "μήπως παραμελούμε τη μνήμη μας;" :: 30-01-2003) 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ "Μήπως παραμελούμε τη μνήμη μας;"

Η μοναδική φετινή ελληνική και πολυβραβευμένη κωμωδία… απειλεί "Θα το μετανιώσεις" και σατιρίζει τη σημερινή ελληνική οικογένεια, αλλά η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάκου σού χαρίζει γέλιο που τόσο λείπει από το εγχώριο σινεμά και την… συγχωρείς

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΟΣ

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου καθοδηγεί τη Μάνια Παπαδημητρίου στα γυρίσματα της κωμωδίας "Θα το μετανιώσεις" που θα προβληθεί την Κυριακή για τα μέλη του Cine Club των "ΝΕΩΝ" (στους κινηματογράφους θα προβληθεί στις 14 Φεβρουαρίου). Στην προβολή θα παρευρεθεί η σκηνοθέτις και οι πρωταγωνιστές της ταινίας

Και ξαφνικά, το Μαράκι (η Μάνια Παπαδημητρίου δίκαια κέρδισε βραβείο για τον ρόλο), που γιορτάζει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά του, πέφτει… τέζα στην πλατεία της μικρής της πόλης! Και θα μείνει εκεί όσο κρατάει η ταινία "Θα το μετανιώσεις", όσο να αναγκάσει συγγενείς, φίλους, συμπολίτες - και πάνω απ' όλους τον ίδιο τον εαυτό της - να πάψει να είναι το καλό παιδί και θύμα των πάντων! Η κωμωδία της Κατερίνας Ευαγγελάκου κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 14 Φεβρουαρίου. "Πρόκειται για μία παράλογη κομεντί ηθών. "Κομεντί" γιατί γελάς, "παράλογη" γιατί επί 90' η ηρωίδα είναι ξαπλωμένη στην πλατεία και "ηθών", γιατί μιλάει, εντέλει, για το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και πώς την πατάμε", λέει η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Και όσον αφορά τον απειλητικό τόνο του τίτλου της ταινίας "Θα το μετανιώσεις", αυτός έχει να κάνει με τους ήρωές της που: "Απειλούν και απειλούνται από τη μετάνοια, η οποία τους αποτρέπει από πράξεις στις οποίες τους σπρώχνει η επιθυμία τους. Γι' αυτό και τους βρίσκουμε βυθισμένους σε μακάρια απραξία.

Αυτή η μακαριότητα είναι το βασικό κέντρο σάτιρας - ειρωνείας στην ταινία", διευκρινίζει η Κατερίνα Ευαγγελάκου, άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια αλλά και με φυσική απλότητα - συνδυασμός που δεν πετυχαίνει εύκολα, αλλά "βγαίνει" και μέσα από τα πλάνα της κωμωδίας της.

Με έξι μεγάλα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, η τσεχωφική κωμωδία της Κατερίνας Ευαγγελάκου χάρισε το γέλιο στους θεατές του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης - κάτι που το γεύονται και οι θεατές των τρέιλερ στους κινηματογράφους - οι οποίοι ένιωσαν να τους τσιμπάνε τα σατιρικά της βέλη.

Πώς βλέπεις τη σημερινή ελληνική κοινωνία, που καθρεφτίζεται στην ταινία σου;

"Βλέπω να κοιτάμε θαμπωμένοι τα πολύχρωμα καταναλωτικά προϊόντα και να παραμελούμε τη μνήμη μας. Έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε με κόπο διάφορα πλουμιστά πραγματάκια της φαντασμαγορικής βιτρίνας, που όμως δεν μας δίνουν ούτε χαρά ούτε ισορροπία. Είμαστε στο στάδιο όπου η παιδική ασθένεια της κατανάλωσης αρχίζει να γίνεται νεύρωση στέρησης των αληθινά απαραίτητων.

Έχουμε γίνει πιο αγενείς και προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους. Βρίζουμε στα φανάρια και χάσαμε την ευγένεια της απλότητας και την αθωότητα της έκπληξης μπροστά στα ωραία πράγματα". "Συμπτωματική" θεωρεί η Κατερίνα Ευαγγελάκου την εμφάνιση οκτώ γυναικών σκηνοθέτιδων -!- στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και για το "στίγμα" του σημερινού κινηματογράφου λέει: "Αν θέλουμε να έχουμε σινεμά και δεν το θεωρούμε περιττή πολυτέλεια, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει συνταγή για καλή ταινία. Αν τώρα δεν θέλουμε, ας το πούμε ξεκάθαρα. Μπορούμε να ζήσουμε βλέποντας αμερικανικές ταινίες και ν' αφήσουμε το μέλλον και την τύχη μας ν' αποφασίσουν για εμάς".

Τα θετικά του ελληνικού σινεμά: "Πλούτος ιδεών και ύφους. Κέφι, αλληλοϋποστήριξη, αυτοθυσία, κρατική υποστήριξη. Οι κινηματογραφιστές δεν είναι κάποιοι ρέμπελοι τύποι που ροκανίζουν κρατικά χρήματα για να κάνουν το κέφι τους. Είναι ένα σπάνιο είδος, που δεν διαθέτει ούτε τα μισά χρήματα απ' αυτά που χρειάζονται, για να κάνει αξιοπρεπή δουλειά. Είναι κάτι ζώα που τρέχουν απλήρωτα και καταφέρνουν στο τέλος να φτάσουν κάπου".

Και τα αρνητικά: "Έλλειψη εμπειριών και τελειομανίας. Χρηματική ένδεια, αφηγηματική ατέλεια, έλλειψη παιδείας. Κρατική δυστοκία".

Γιατί δυσκολεύεται η ελληνική ταινία να επικοινωνήσει με τον σημερινό θεατή και κόβει λίγα εισιτήρια, γενικά;

"Το πρόβλημα είναι ότι κάνουμε ταινίες με ανεπίτρεπτα λίγα χρήματα - το 1/3 των χρημάτων που κοστίζει μία τηλεοπτική παραγωγή σε οποιαδήποτε χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Αλλά το φιλμ κοστίζει το ίδιο εδώ και στο Λονδίνο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ξένες ταινίες που έρχονται εδώ είναι ο αφρός εκατοντάδων άλλων που χάνονται στην εγχώρια αγορά τους. Και επομένως, η ελληνική ταινία πρέπει να συναγωνιστεί μαζί τους επί ίσοις όροις. Είναι επίτευγμα το ότι κάποιες ελληνικές ταινίες παίζονται σε ξένα φεστιβάλ και βρίσκουν διανομή και εδώ και έξω".

"Φαντασίωση τα καλά σενάρια"

Η επόμενη ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου δεν θα βασίζεται σε σενάριο που έχει γράψει η ίδια, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σκηνοθετών, αλλά από άλλον, τον συγγραφέα-σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο. "Πού είναι εκείνη η σχολή που θα μας διδάξει πώς γράφεται ένα σενάριο; Πού είναι εκείνος ο παραγωγός που θα πληρώσει για να γραφτούν εκατό σενάρια, για να βγουν δύο καλές ταινίες; Το να γράφονται καλά σενάρια - και μάλιστα χωρίς να έχουν παραγγελθεί από παραγωγό - και να φτάνουν σ' έναν σκηνοθέτη για να επιλέξει εκείνο που του ταιριάζει σε περιεχόμενο και ύφος, είναι μία ωραία ευχή όταν ζεις σε μία χώρα με κινηματογραφική βιομηχανία και κουλτούρα, αλλά ακούγεται σαν τρελή φαντασίωση στη χώρα μας".

INFO

Η ταινία "Θα το μετανιώσεις" προβάλλεται για τα μέλη του Cine Club των "ΝΕΩΝ" την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην "Αθηναΐδα" (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ.210-3480.006). Το κουπόνι θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο