Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ομάδα :: Αθλητική είδηση

( σβήνουν οι προβολείς :: 17-03-2003) 

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: 72 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Σβήνουν οι προβολείς

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

Ο κόσμος ξεχύνεται στο τερέν της Νέας Φιλαδέλφειας λίγες στιγμές πριν ο Νίκος Χρηστίδης (δεξιά), έχει αποκρούσει τα πέναλτι της Κ.Π. Ρέιντζερς και η ΑΕΚ έχει περάσει στις 4 του ΟΥΕΦΑ. Ήταν Μάρτιος του 1977

Επί 72 συναπτά χρόνια το γήπεδο της Νέας Φιλαδελφείας αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για την ΑΕΚ, για τον κόσμο της, στην πλειοψηφία του πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Με το γκρέμισμά του η ποδοσφαιρική ιστορία μας χάνει μερικά από τα κειμήλια της χρυσής και ηρωικής εποχής, τότε που η μπάλα ήταν μερικά κομμάτια δέρμα δεμένα μαεστρικά, το τερέν από κάρβουνο και ο κόσμος «σκαρφαλωμένος» πάνω στους μαντρότοιχους. Και το κυριακάτικο παιχνίδι, η διασκέδαση, η φυγή από την αβάσταχτη καθημερινότητα.

Οι καιροί άλλαξαν. Ο ρομαντισμός δεν μπορεί πια να αντισταθεί στους τεχνοκράτες και τη νέα τεχνολογία. Και σήμερα το απόγευμα, τα μάτια θα βουρκώσουν τόσο στο τερέν όσο και στην εξέδρα, στο στερνό αντίο του. Και πώς να μην δακρύσει ο Νεστορίδης, ο Παπαποστόλου, ο Σταματιάδης, ο Καραφέσκος, ο Νικολάου, ο Ραβούσης, ο Μαύρος, ο Αρδίζογλου, ο Μπάγιεβιτς και τόσοι άλλοι παίκτες που το είχαν κάνει «σπίτι» τους για μερικά από τα πιο ωραία χρόνια της καριέρας τους; Όταν ήταν είδωλα και γνώριζαν την αποθέωση από τους κάθε ηλικίας φανατικούς οπαδούς τους;

Και πώς να μην δακρύσουν όλοι αυτοί οι ανώνυμοι, που με βροχή και κρύο, με ήλιο και με ζέστη, είχαν συνδυάσει τη Νέα Φιλαδέλφεια με την αγαπημένη τους ομάδα, με το κυριακάτικο απόγευμά τους; Βλέπεις, στη ζωή γυναίκα μπορείς να αλλάξεις, σπίτι, αυτοκίνητο, πολιτικό κόμμα. Ομάδα όμως δεν αλλάζεις. Και για τους πρόσφυγες Μικρασιάτες που «έκτισαν» την ιστορία της ΑΕΚ, η ομάδα με τον δικέφαλο αετό είναι κάτι παραπάνω.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟ 1931

Νεστορίδης, Πούσκας. Η μεγάλη Ρεάλ στο γήπεδο της ΑΕΚ

Θα ηχεί παράξενα στα αυτιά, όμως η ομάδα που εγκαινίασε το γήπεδο της Νέας Φιλαδελφείας ήταν η Άμυνα. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1931, κόντρα στο Παλαιό Φάληρο για το Κύπελλο Ελλάδας. Και είχε νικήσει με 7-1. Η ΑΕΚ πρωτόπαιξε εκεί μία βδομάδα αργότερα, νικώντας 2-0 τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, πάντα για το Κύπελλο Ελλάδος.

Μέχρι χθες το γήπεδο της Νέας Φιλαδελφείας γνώρισε μεγάλες πιένες. Με πάνω από 1.000 παιχνίδια να έχουν γίνει στο τερέν του. Με την ΑΕΚ φυσικά να έχει την μερίδα του λέοντος σε αυτά τα παιχνίδια. Όμως, το έχουν χρησιμοποιήσει και η Εθνική (8 αγώνες) και ο Ολυμπιακός, το Αιγάλεω, ο Απόλλων Αθηνών, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. 692 αγώνες πρωταθλήματος, 286 κυπέλλου, 22 ματς κυπέλλου πρωταθλητριών, 13 κυπελλούχων και 31 αγώνων ΟΥΕΦΑ (με διάφορες ομάδες ως γηπεδούχους) καταγράφονται στο παλμαρέ του γηπέδου της Νέας Φιλαδελφείας.

Όπως προείπαμε, η ΑΕΚ είχε τις περισσότερες συμμετοχές. Και, χωρίς να το θέλουμε, το μυαλό γυρίζει στον Ιανουάριο του 1962, όταν το γήπεδο είχε ανακαινισθεί και η ΑΕΚ στις 3.1.62 φιλοξενούσε εκεί την θρυλική Μπαρτσελόνα, με τον Χουάν Κάρλος να βρίσκεται στις εξέδρες. Η ομάδα της Καταλωνίας νίκησε 6-0 τους «κιτρινόμαυρους» και δύο ημέρες αργότερα 2-0 τον Ολυμπιακό στο τουρνουά με το οποίο εγκαινιάσθηκε η δεύτερη περίοδος της ζωής του θρυλικού γηπέδου.

Ο Νίκος Γκούμας στη μέση, ήταν ο άνθρωπος που έχτισε το γήπεδο της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Α' Εθνικής (καθιερώθηκε το 1959) την περίοδο 1962-63. Ενώ η σπουδαιότερη περίοδος της ιστορίας τής ομάδας είναι αυτή της τριετίας 1992-1994, όταν με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς στο τιμόνι της πήρε τρία σερί πρωταθλήματα.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ φιλοξένησε την Ρεάλ του Πούσκας, με την οποία ήρθε ισόπαλη με 3-3 το 1964, ενώ εναντίον της Πόρτο το 1978 με προπονητή τον αείμνηστο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι («Τσικ» το παρατσούκλι του) κέρδισε με 6-1 σε μία μαγική βραδιά για την ίδια την ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όπως μαγικές ήταν οι βραδιές της περιόδου 1976-77, όταν η ΑΕΚ του Στεργιούδα, του Νικολάου, του Μαύρου, του Νικολούδη, του Ραβούση, του Παπαιωάννου, του Τάσου έκανε την εκπληκτική πορεία στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας διαδοχικά την Δυναμό Μόσχας, την Ντέμπρι, τον Ερυθρό Αστέρα και την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς με εκείνη την αλησμόνητη απόκρουση του Νίκου Χρηστίδη στη διαδικασία των πέναλτι, πριν αποκλεισθεί (στα ημιτελικά) από την Γιούβε. Ήταν η μεγάλη ΑΕΚ, του αείμνηστου Μπάρλου.

Καληνύχτα Νέα Φιλαδέλφεια.