"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ένοχο ένα "σκουλήκι" :: 28-01-2003) 

Ένοχο ένα "σκουλήκι"

Ο ιός "Slammer" μπλόκαρε το Ίντερνετ χτυπώντας 250.000 PC

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Βαρύ χτύπημα δέχτηκε το Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες τρεις ημέρες από έναν ιό με την ονομασία "Slammer". Ο ιός χτύπησε 250.000 μηχανήματα - κόμβους σε πολλές χώρες - και στην Ελλάδα - μπλοκάροντας την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Τόκιο, Ιαπωνία. Αναλυτές επιδιορθώνουν βλάβη στο σύστημά τους μετά το χτύπημα του "Slammer"

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου και συνεχίστηκε και χθες, όταν οι περισσότερες εταιρείες διαπίστωσαν τη ζημιά στους υπολογιστές τους.

Το FBI δεν αποκλείει την πιθανότητα ηλεκτρονικού τρομοκρατικού χτυπήματος, προερχόμενο ενδεχομένως από το Ιράκ και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Από την άλλη, βέβαια, ο πιθανός συγγραφέας του προγράμματος που προκάλεσε τη βλάβη μπορεί να είναι ένας έφηβος χάκερ με πολύ καλές γνώσεις δικτύων.

Εξαγριωμένοι χρήστες

Ο "Slammer" ανήκει στην κατηγορία των ιών που ονομάζονται σκουλήκια.

Εκδηλώνουν επίθεση σε έναν κόμβο - το μηχάνημα ενός παροχέα Ίντερνετ και όχι ενός τελικού χρήστη. "Ο ιός είναι απλός στη δομή του, αλλά πολύ επιθετικός", εξηγεί στα "ΝΕΑ" ο κ. Γιοσμάρτεν Σουίνκελς, ειδικός σε θέματα ασφαλείας δεδομένων της εταιρείας Inter Engineering. "Δεν καταστρέφει αρχεία ούτε προκαλεί ζημιά, αλλά η προσπάθειά του να μολύνει προκαλεί τόση μεγάλη κίνηση πληροφοριών, η οποία φράζει τα δίκτυα επικοινωνίας των συστημάτων του Ίντερνετ". Λόγω της δομής του Ίντερνετ, ο ένας κόμβος εξαρτάται από πολλούς άλλους, έτσι ώστε όταν παρουσιάζεται πρόβλημα σε έναν κρίκο, η αλυσίδα να σπάει. "Το πρωί του Σαββάτου, διαπίστωσα ότι πολλά από τα μηχανήματά μας στο Δίκτυο δεν λειτουργούσαν, η κυκλοφορία των δεδομένων είχε διακοπεί", λέει ο κ. Γιώργος Πετρόπουλος, διευθυντής τεχνικού τμήματος και διαχειριστής δικτύων εταιρείας παροχής Ίντερνετ. "Εργάστηκα μέχρι αργά το βράδυ, χάνοντας πολλές εργατοώρες για να διορθώσω το πρόβλημα. Αν δεν το είχα καταλάβει εγκαίρως, θα είχα χάσει πολύτιμα για την εταιρεία δεδομένα". Το "σκουλήκι" αυτό είναι το χειρότερο που έχει χτυπήσει το Δίκτυο τούς τελευταίους 18 μήνες και επικέντρωσε την επίθεσή του σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λογισμικό της Microsoft. Κάτι που εξαγρίωσε πολλούς χρήστες και ντρόπιασε ξανά την εταιρεία.

Λέγεται μάλιστα, ότι η "τρύπα" στην ασφάλεια του λογισμικού είχε εντοπιστεί καιρό πριν από τους τεχνικούς της Microsoft. Το πρωί της Δευτέρας, η εταιρεία έσπευσε να κυκλοφορήσει ένα διορθωτικό πρόγραμμα που ασφάλιζε τους κόμβους. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς, πριν από ένα χρόνο, έθεσε ως προτεραιότητα της Microsoft τη θωράκιση του λογισμικού ενάντια σε ιούς και χάκερ και απέσπασε μεγάλο αριθμό τεχνικών σε αυτό ακριβώς το σχέδιο.

Επιθέσεις σαν αυτή του Σαββάτου δεν είναι δύσκολο να εκδηλωθεί και, όπως λένε οι ειδικοί, θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Μπορούν να προληφθούν, πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν οι υπεύθυνοι των δικτύων χρησιμοποιήσουν μέτρα ασφαλείας.

"Μελίσα", "Σ' αγαπώ", "Κόκκινος κωδικός"

Τον περασμένο Ιούλιο στο Ίντερνετ χτύπησε συναγερμός. Αιτία, ο "Κόκκινος κωδικός", ακόμα ένα "σκουλήκι", χειρότερο από το τελευταίο, που επιτέθηκε σε 300.000 μηχανήματα σε όλο τον κόσμο, τόσο εταιρειών όσο και απλών χρηστών, παραλύοντας το Διαδίκτυο. Κι αυτό, παρ' όλο που η τρύπα στο λογισμικό της Microsoft είχε εντοπιστεί εγκαίρως και είχε εκδοθεί διορθωτικό πρόγραμμα.

Από ό,τι φάνηκε όμως, χιλιάδες υπεύθυνοι δικτύων δεν είχαν φροντίσει να θωρακίσουν τα συστήματά τους.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο περιστατικό στη μακρά ιστορία επιθέσεων ενάντια του Διαδικτύου συνέβη το Μάρτιο του '99. Ο ιός "Μελίσα" προσέβαλε χιλιάδες μηχανήματα εταιρειών και χρηστών, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Τον Μάιο του 2000, ένας άλλος ιός, της "Αγάπης", επεκτάθηκε σε χιλιάδες PC μέσω email, διαγράφοντας όλα τα αρχεία μουσικής και φωτογραφιών στον υπολογιστή. Ο ιός εξαπλώθηκε ταχύτατα γιατί έστελνε αυτόματα εκατοντάδες email με το επικίνδυνο πρόγραμμα χωρίς να το ξέρει ο κάτοχος του υπολογιστή.