"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "δώστε μας κι άλλο χρόνο" :: 28-01-2003) 

"Δώστε μας κι άλλο χρόνο"

Επιθεωρητές: Το Ιράκ συνεργάζεται τυπικά αλλά όχι ουσιαστικά

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Τυπική, και όχι ουσιαστική, συνεργασία της Βαγδάτης με τον ΟΗΕ διαπιστώνουν οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, στην έκθεση που παρουσίασαν χθες στον ΟΗΕ.

Χανς Μπλιξ. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων χαρακτήρισε ελλιπή την έκθεση του οπλικού προγράμματος της Βαγδάτης

Οι δύο άνδρες ζήτησαν "περισσότερο χρόνο" - μία έκκληση που απηύθυναν σε όλους τους τόνους και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ακόμα σιωπούν. Πόλεμος με τον χρόνο, λοιπόν… "Φαίνεται πως το Ιράκ δεν έχει αποδεχθεί ειλικρινά, ακόμη και σήμερα, τον αφοπλισμό στον οποίο καλείται να προχωρήσει", δήλωσε χθες ο Χανς Μπλιξ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς Σαντάμ "συνεργάστηκε αρκετά καλά με τους επιθεωρητές όσον αφορά στην πρόσβασή τους στους χώρους που επιθυμούσαν να ελέγξουν, δεν συνεργάστηκε, ωστόσο, επί της ουσίας" με τους επιθεωρητές. Ελλιπή χαρακτήρισε δε τη διακήρυξη του οπλικού προγράμματος της Βαγδάτης.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο επικεφαλής της UNMOVIC ανέφερε, επίσης, πως "προκαλούν ανησυχία ορισμένα έγγραφα που εντοπίστηκαν στις οικίες επιστημόνων". Επιπλέον, σημείωσε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν "έθεσε προϋποθέσεις προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατασκοπευτικών U2" για τη λήψη αεροφωτογραφιών.

Τον λόγο εν συνεχεία έλαβε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επισημαίνοντας ότι το Ιράκ οφείλει ακόμη να διασαφηνίσει ορισμένα σημεία που αφορούν στο πυρηνικό του πρόγραμμα προ του 1991.

Επανέλαβε, πάντως, πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν επιχείρησε να δημιουργήσει εκ νέου πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. "Αποκλείοντας εξαιρετικές συνθήκες και δεδομένου ότι υπάρχει ουσιώδης συνεργασία με το Ιράκ, θα είμαστε σε θέση εντός των προσεχών μηνών να παράσχουμε αξιόπιστα στοιχεία ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα".

Παρότρυνση

Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει πολύμηνη παράταση στην αποστολή των εμπειρογνωμόνων των UNMOVIC και IAEA στο έδαφος του Ιράκ. "Αυτοί οι μήνες θα είναι μία πολύτιμη επένδυση για την ειρήνη, για να αποφύγουμε τον πόλεμο· πρέπει να επιτραπεί η φυσική πορεία των επιθεωρήσεων", σημείωσε. Αυτή η δήλωσή του ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς τις ΗΠΑ να συναινέσουν να δοθεί παράταση των επιθεωρήσεων.

Η διαδικασία της επιθεώρησης στο Ιράκ συνεχίζεται, όμως ο χρόνος είναι μετρημένος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ, που υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχει θέσει καμία διορία στην αποστολή των επιθεωρητών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι η έκθεση-κλειδί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ιρακινό αφοπλισμό έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αφήνει να πιστέψουμε ότι η Βαγδάτη θα αφοπλιστεί από μόνη της, συνάδοντας με το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ τόνισε ότι "ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα".

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους "τις προσεχείς ημέρες".

Ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ είπε ότι αποδέχεται να υπάρξει και μια νέα δεύτερη έκθεση των επιθεωρητών που να παρουσιαστεί στις 14 Φεβρουαρίου, όπως πρότεινε η Γερμανία.

ΒΑΓΔΑΤΗ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Παρουσιάστηκε η έκθεση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ και δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Επιθεωρητές και Ευρωπαίοι ζητούν παράταση των επιθεωρήσεων ώστε να βρεθεί μία ειρηνική λύση. Και ενώ στις ΗΠΑ ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, η Ουάσιγκτον φέρεται διατεθειμένη να ορίσει νέες προθεσμίες για τους επιθεωρητές και τον πόλεμο, ενώ δεν αποκλείει να ζητήσει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να αρχίσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Το χρονοδιάγραμμα του πολέμου φαίνεται πως άλλαξε, σημειώνουν σχολιαστές και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό διεφάνη από την ομιλία και τη στάση που τήρησε ο Κόλιν Πάουελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Τα σενάρια

Το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες εβδομάδες είναι ότι θα αποδώσουν οι πιέσεις των Ευρωπαίων, αλλά και των Αράβων, συμμάχων των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα συναινέσουν στην παρουσίαση από τους επιθεωρητές νέας αναφοράς κατά την 1η Μαρτίου. Τότε, μέσα Μαρτίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, στους οποίους θα περιλαμβάνεται και η Γαλλία, θα αρχίσουν τον πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας!

Πάντως ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα από χθες για τη Βαγδάτη. Πρώτος σταθμός, η υποβολή της έκθεσης των επιθεωρητών όπλων στον ΟΗΕ.

Δεύτερος σταθμός, το διάγγελμα του Μπους προς το έθνος, αργά σήμερα το βράδυ. Όπως δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους - μέρος αυτής της συνομιλίας καταγράφει ο Anatole Kaletsky των "Times" -, αυτή η ομιλία δεν θα είναι διακήρυξη πολέμου, θα αφορά κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα αναφερθεί σύντομα στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Τρίτος σταθμός αναμένεται να είναι η αυριανή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η έκθεση των επιθεωρητών όπλων που δόθηκε στον ΟΗΕ.

Σημαντικός θεωρείται ότι θα είναι και ο τέταρτος σταθμός: η συνάντηση του Μπους με τον Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ, την Παρασκευή, για να συζητηθεί ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ.