Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Σύντομη είδηση

( ενωμένοι κατά του πολέμου :: 23-01-2003) 

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ενωμένοι κατά του πολέμου

"Θα προσπαθήσουμε να εμφανιζόμαστε με ενιαία θέση στα διεθνή όργανα", ανέφερε η Κοινή Δήλωση που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος. Και για του λόγου το αληθές, υιοθέτησαν ήδη ενιαία θέση έναντι του Ιράκ: "Για εμάς, ο πόλεμος είναι πάντα μια ομολογία αποτυχίας και η χειρίστη λύση".

Σαράντα χρόνια μετά την υπογραφή της, η Συνθήκη των Ηλυσίων, με την οποία θεμελιώθηκε ο γαλλογερμανικός άξονας, ανανεώθηκε χθες με πανηγυρικό τρόπο στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών. Οι εορτασμοί άρχισαν με ένα κοινό υπουργικό συμβούλιο. Και ακολούθησε κοινή συνεδρίαση της γερμανικής Μπούτεσμπανγκ και της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Μέσω της Δήλωσης με τίτλο "Η Κοινή μας Ευθύνη για την Ευρώπη", οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και του πολιτισμού - "ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να ανταποκριθούν πλήρως στον ρόλο τους ως κινητήρια δύναμη της Ευρώπης". Η σημαντικότερη "είδηση", ωστόσο, ήρθε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Ζακ Σιράκ και του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

"Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν την ίδια εκτίμηση όσον αφορά την ιρακινή κρίση", δήλωσε ο Σιράκ. "Αφενός, πιστεύουμε πως κάθε απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μόνο, αφετέρου, πως πρέπει να γίνει το παν για να αποφευχθεί ο πόλεμος". Όταν ο Σιράκ ρώτησε τον Γερμανό καγκελάριο αν είχε κάτι να προσθέσει, εκείνος απάντησε "όχι". Το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, ο Σρέντερ είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ενός γερμανικού "ναι" στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια πιθανή ψηφοφορία για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Η Γερμανία θα επιλέξει σε μια τέτοια περίπτωση είτε την αποχή είτε την αρνητική ψήφο. Και παρ' όλο που ο Σιράκ δεν θέλησε χθες να διευκρινίσει τι στάση θα τηρούσε αντιστοίχως η χώρα του, ο υπουργός Εξωτερικών του είχε αφήσει την Τρίτη να εννοηθεί, και σαφώς, πως η Γαλλία θα ασκήσει ενδεχομένως το δικαίωμα βέτο που διαθέτει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.