Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( λούλα, ο "γεφυροποιός" :: 22-01-2003) 

Λούλα, ο "γεφυροποιός"

Νταβός και Πόρτο Αλέγκρε ίσως επικοινωνήσουν για πρώτη φορά

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης επιστρέφει σε μια διαφορετική Βραζιλία. Αυτή τη φορά πρόεδρος της χώρας είναι ο αριστερός Λούλα. Και η φετινή έκπληξη είναι πως για πρώτη φορά υπάρχει "γέφυρα" επικοινωνίας ανάμεσα στο Κοινωνικό Φόρουμ και τους καπιταλιστές του Νταβός.

Δύσκολες διαδρομές. Η κρίση του φιλελευθερισμού γεννάει δυνατότητες διαλόγου ακόμη και με τους αντιπάλους του (Σκίτσο του Σελτσίκ από τη "Μοντ")

Πάνε πια οι τηλεδιασκέψεις από το Πόρτο Αλέγκρε. Αυτή τη φορά στο Νταβός θα πετάξει ο ίδιος ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα, αυτοπροσώπως (με αεροπλάνο της γραμμής και σε οικονομική θέση). Στην τρίτη της χρονιά, η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε και το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός - που θα διεξαχθούν παράλληλα, από τις 23 έως τις 28 Ιανουαρίου - δείχνει να παίρνει άλλη χροιά. Ίσως το ταξίδι του Λούλα κρύβει έναν συμβολισμό: μολονότι διατηρεί τις ιδεολογικές αντιστάσεις του, παρατηρεί η εφημερίδα "Λα Στάμπα", το κοινωνικό κίνημα αρχίζει να αναρωτιέται μήπως έχει μπροστά του για πρώτη φορά την ευκαιρία να διαχειριστεί την παγκοσμιοποίηση, την οποία μέχρι τώρα αρνιόταν απόλυτα. Άλλωστε, οι μύθοι που εξέθρεψε μέχρι τώρα ο φιλελευθερισμός κλονίζονται εκ βάθρων, όπως ο μύθος της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης. Η πολυφωνία θα είναι το κυριότερο στοιχείο που θα αναδειχθεί στο Πόρτο Αλέγκρε, καθώς οι δεκάδες οργανώσεις που θα βρεθούν εκεί σε λίγες ημέρες θα ζητούν έναν διαφορετικό κόσμο. Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης δεν είναι ούτε πολιτικό κόμμα ούτε συνδικάτο. Οι ακτιβιστές του δεν κυβερνούν καμιά χώρα και δεν έχουν κανέναν αρχηγό. Τα αιτήματά τους είναι ποικίλα. Σε ένα όμως τουλάχιστον συμφωνούν: στη διεκδίκηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα είναι πιο δίκαιη και πιο κοινωνική. Απορρίπτουν τον πόλεμο, την αμερικανική μονομέρεια και τον νεοαποικισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Βορειοαμερικανικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Κατηγορούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για το ότι 1,3 δισ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Ζητούν την παραγραφή του χρέους των φτωχών χωρών, την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, τον έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και την προστασία του περιβάλλοντος. Τάσσονται αλληλέγγυοι με τους λαούς της Παλαιστίνης και της Αργεντινής.

Οι ετοιμασίες

Αυτή τη χρονιά αναμένονται στο Πόρτο Αλέγκρε 100.000 άτομα από 157 χώρες του κόσμου. Την ίδια ώρα στο Νταβός πολλοί θα ανυπομονούν να ακούσουν τα σχέδια του αριστερού Λούλα για την αντιμετώπιση του χρέους της Βραζιλίας και από τα λόγια του θα κρέμονται πολλές διεθνείς αγορές. Το Οικονομικό Φόρουμ θα υποδεχθεί τον Μπιλ Κλίντον, τον Κόλιν Πάουελ και πέντε - έξι ηγέτες λατινοαμερικανικών χωρών. Όμως, το βέβαιο είναι ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος θα είναι ο μεγάλος σταρ της Συνόδου.