"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( το μεγάλο τσίρκο του σεξ :: 11-01-2003) 

Τολμηρό, με θεαματικές δοκιμασίες που θα φθάνουν στα όρια της σεξουαλικότητας, θα κάνει σύντομα την εμφάνισή του στη Βρετανία

Το μεγάλο τσίρκο του σεξ

Ξεχάστε τους κλόουν, τα λιοντάρια, τους ταχυδακτυλουργούς

Ξεχάστε τους κλόουν με τις κόκκινες μύτες και τα ζωγραφισμένα δάκρυα. Τα λιοντάρια που πηδούσαν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια. Τους ταχυδακτυλουργούς, τους ισορροπιστές ελέφαντες. Το νέο ευρωπαϊκό τσίρκο έρχεται σύντομα να προκαλέσει σοκ. Τι θα προσφέρει στα παιδιά; Απολύτως τίποτα, αφού θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανηλίκους…

Το εξτρίμ τσίρκο Αρκάος παρουσιάζει το σόου "Σε βιτρό", βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του Μαρκησίου Ντε Σαντ

Ήταν μια εποχή που η άφιξη του τσίρκου στην πόλη σήμαινε πως, για μια - δυο εβδομάδες, μικροί και μεγάλοι θα είχαν την ευκαιρία να περάσουν δύο ώρες συντροφιά με την αθωότερη των διασκεδάσεων. Το πρόγραμμα ήταν προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της πλειονότητας των θεατών στο τσίρκο, που ήταν τα παιδιά. Το νέο τσίρκο προσπαθεί να προχωρήσει σε εξτρεμισμούς που δεν είχε προσφέρει ποτέ προηγουμένως και μερικές φορές αρρωστημένες υπερβολές. Έτσι, για πρώτη φορά θα κάνει την εμφάνισή του στη Βρετανία τσίρκο στο οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 18 χρόνων. Ήδη, η προετοιμασία του νέου θεάματος δείχνει ότι έρχεται για να δοκιμάσει το καλό γούστο. Ακόμα, όμως, αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία τους όρους της διασκέδασης και το όριο του νόμου.

Οι υπεύθυνοι. Η εταιρεία που έχει την ευθύνη του θεάματος λέγεται Αρκάος και σύνθημά της είναι πως "έφτασε η ώρα να πάρει το τσίρκο τη δική του ευρωπαϊκή μορφή". Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, "το ευρωπαϊκό τσίρκο θα είναι πιο τολμηρό, με θεαματικές δοκιμασίες, και θα φτάνει στα όρια της σεξουαλικότητας". Η παράσταση έχει τίτλο "ΧΧΧ". Ήδη, το τσίρκο της εταιρείας έχει δώσει παραστάσεις στη Μασσαλία και έχει προκαλέσει τον απαραίτητο διαφημιστικό θόρυβο. Ο εμπνευστής της παράστασης, Πιερ Μπιντόν, υποστηρίζει πως η προετοιμασία και οι δοκιμές κράτησαν έξι χρόνια.

Το θέαμα περιλαμβάνει κολυμβητές που διασχίζουν επτά τόνους σπασμένα γυαλιά και… ανθρώπινα πυροτεχνήματα. Περιλαμβάνεται ακόμη παράσταση της ισπανικής θεατρικής ομάδας "La Fura dels Baus" (από την Καταλονία), η οποία θεωρείται πολύ κωμική, αλλά στην Ισπανία απαγορεύεται να την παρακολουθήσουν ανήλικοι. Η παράστασή τους χαρακτηρίζεται "οργιαστική" και αναμένεται να δοκιμαστεί με αυτήν ο νόμος περί δημοσίων θεαμάτων στη Βρετανία.

Αλλά, ας παρακολουθήσουμε την έναρξη της παράστασης του ευρωπαϊκού τσίρκου στη Μασσαλία. Πρώτη σκηνή: Μια γυμνή γυναίκα περιφέρεται επί σκηνής συγκρατώντας στα οπίσθιά της ένα μολύβι. Το κοινό ενθαρρύνεται να στείλει μηνύματα για το θέαμα, τα οποία εμφανίζονται σε μια γιγαντοοθόνη. Τα μηνύματα εναλλάσσονται με προβολή εικόνων εστιασμένων στα γεννητικά όργανα μιας άλλης γυναίκας, απ' όπου βγαίνει καπνός… Και αυτά είναι μόνο η εισαγωγή… Το σόου συνεχίζεται με σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου, κάθε μορφής, με τις αποκαλυπτικές και ρεαλιστικότατες σκηνές να εξελίσσονται ζωντανά επί σκηνής, είτε να προβάλλονται στη γιγαντοοθόνη.

Από την Ισπανία. Οι Καταλανοί ηθοποιοί αρχικά ήταν ένα μπουλούκι που έδινε παραστάσεις στους δρόμους των ισπανικών πόλεων. Όπως λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Αλέξ Ολέ, "κανένας από τους θεατές μας δεν είπε στο τέλος της παράστασης πως ήταν ωραία". Το έργο που παρουσιάζουν με λίγα λόγια: Μια νεαρή καθοδηγείται από τη μητέρα της να παίξει σε πορνογραφική ταινία για να βγάλει τα προς το ζην. Η νεαρή κοπέλα κατόπιν κανονίζει με μια ομάδα να βιάσουν τη μητέρα της για να την εκδικηθεί που την οδήγησε στον κακό δρόμο. Στην παρουσίαση του έργου στους δημοσιογράφους, οι ηθοποιοί, δύο ισπανικής καταγωγής, ένας Κουβανός και ένας Αργεντινό, παραδέχτηκαν πως η παράσταση σε ορισμένα σημεία είναι "πάρα πολύ δύσκολη". Ο Τζον Φόσετ, ο διευθυντής της παράστασης, περιγράφει πως πρόκειται για ένα τσίρκο που μετατρέπεται σε θέατρο. "Αλλά δεν παύει να έχει τις ρίζες του στο τσίρκο. Στην Ευρώπη, παρόμοιες παραστάσεις θεωρούνται "λαϊκές και προκλητικές". Είναι εμπνευσμένες από έναν Ευρωπαίο συγγραφέα, τον Μαρκήσιο ντε Σαντ. Η παράσταση "ΧΧΧ" έχει σπάσει ταμεία στην υπόλοιπη Ευρώπη και περιμένουμε με ενδιαφέρον την αντίδραση του βρετανικού κοινού".