"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Επιστημονική είδηση

( "αποθήκη" 101 δηλητηρίων :: 17-02-2003) 

"Αποθήκη" 101 δηλητηρίων

Το ίδιο μας το σώμα γεμίζει από τοξικές ουσίες

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Μπορούμε να φύγουμε μακριά από την πόλη και το νέφος, μπορούμε να πάμε να ζήσουμε υγιεινά στην εξοχή, μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα και να αρχίσουμε να τρώμε μόνο οικολογικά προϊόντα. Μα υπάρχει μια "αποθήκη" τοξικών ουσιών από την οποία δεν θα ξεφύγουμε ποτέ: το ίδιο μας το σώμα.

Ο Μάκλι Λέρνερ, ένας από τους ερευνητές του περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας, έκανε τις προάλλες μια δυσοίωνη διαπίστωση, που γράφει γι' αυτήν η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". Ανακάλυψε μέσα στο ίδιο του το σώμα 101 εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων διοξίνες, αρσενικό, μόλυβδο και υδράργυρο. Συγκεντρώθηκαν εκεί με το φαγητό, την αναπνοή, το πλύσιμο, το ντύσιμο - με δραστηριότητες δηλαδή που έχουμε όλοι μας και που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτές.

Ο Λέρνερ δεν εργάζεται σε χημικό εργοστάσιο ούτε ζει σε βιομηχανική περιοχή. Είναι ένας από τους εννέα δραστήριους οικολόγους που δέχθηκαν να λάβουν μέρος σε ένα νέο πείραμα: το πιο ακριβές κλινικό τεστ στον κόσμο για να τον εντοπισμό των χημικών ουσιών που εναποτίθενται στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα (5.000 δολάρια το άτομο). Γι' αυτό χρειάστηκε η χορηγία μιας δημόσιας υπηρεσίας, όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι εννέα οικολόγοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σε μια από τις καλύτερες αμερικανικές πανεπιστημιακές κλινικές, στην Ιατρική Σχολή Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης.

Αφού για πολλές δεκαετίες μελέτησαν την ατμόσφαιρα, τις θάλασσες και το έδαφος, οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο ανθρώπινο σώμα, όπου με νέες τεχνικές αναλύουν όλες τις τοξικές και μη ανακυκλώσιμες ουσίες που εναποτίθενται μέσα μας, στο αίμα, στα κύτταρα, στο νευρικό σύστημα.

Στην ιστοσελίδα του Ίντερνετ www. ewg. org μάς προτείνουν ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε τις συνέπειες που έχουν στο σώμα μας μερικές από τις πιο καθημερινές μας συνήθειες. Κάθε μέρα που χρησιμοποιούμε σαμπουάν, αποσμητικό, βερνίκι παπουτσιών, κάθε φορά που τρώμε τόνο, που βάζουμε στο πλυντήριο απορρυπαντικό ή που πατάμε πάνω σε συνθετική μοκέτα, διεισδύουν μέσα στο σώμα μας επικίνδυνα δηλητήρια.

Οι ασθένειες

Από τις αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι εννέα οικολόγοι διαπιστώθηκε ότι το σώμα τους περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 90 χημικές ουσίες βιομηχανικής προέλευσης, από τις οποίες οι 76 είναι οπωσδήποτε καρκινογόνες, ενώ άλλες μπορούν να προκαλέσουν νευρικές διαταραχές, ορμονικές ανωμαλίες, καρδιαγγειακά προβλήματα, στειρότητα και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρέθηκαν μάλιστα στο σώμα τους τοξικές ουσίες που έχουν απαγορευθεί στην Αμερική από το 1976 - προφανώς απορροφήθηκαν από το σώμα τους όταν ήταν ακόμη παιδιά και παρέμειναν εκεί.

Εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, οιστρογόνα, ουράνιο, κάδμιο και άλλα μέταλλα, διαλυτικά που αλλοιώνουν το σύστημα το λεμφαδένων. Το σώμα μας είναι γεμάτο από τέτοια χημικά σκουπίδια, που δεν μπορεί ούτε να τα ανακυκλώσει ούτε να τα καταστρέψει.

Στο αίμα των παιδιών

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ορισμένα εντομοκτόνα εναποτίθενται στο αίμα των παιδιών σε διπλάσιες ποσότητες από ό,τι στο αίμα των ενηλίκων. Άλλες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή παιχνιδιών καταλήγουν στον οργανισμό στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Είμαστε αυτό που τρώμε, έλεγαν οι πρόγονοί μας. Εμείς μπορούμε στο εξής να λέμε ότι είμαστε αυτό που τρώμε, πίνουμε, αναπνέουμε, μυρίζουμε και αγγίζουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.