Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η ήττα της ειρήνης :: 30-01-2003) 

Η ήττα της ειρήνης

Ο θρίαμβος του Λικούντ, βαρύ χτύπημα για το ειρηνευτικό στρατόπεδο στο Ισραήλ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Δάκρυα στα μάτια των Ισραηλινών, και όχι μόνον, "περιστερών" έφερε η νίκη του Αριέλ Σαρόν στις εκλογές της Τετάρτης. Όπως δήλωσε, ωστόσο, ο Άμραμ Μίτζνα, ο ηγέτης των Εργατικών, "η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος. Και είμαστε ακόμη στα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα".

Ράφα, Ισραήλ. Παλαιστίνιοι μεταφέρουν αγόρι τραυματισμένο από ισραηλινά πυρά. Οι σφαίρες δεν σταμάτησαν να πέφτουν ούτε χθες στη Λωρίδα της Γάζας

Το τέλος της ψηφοφορίας σήμανε στο Ισραήλ την αρχή μιας μακράς και αβέβαιης ως προς την έκβασή της περιόδου διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Το Λικούντ διπλασίασε σχεδόν την εκλογική του δύναμη, αποσπώντας 38 έδρες, χρειάζεται ωστόσο εταίρους για να κυβερνήσει και αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Οι Εργατικοί, οι οποίοι υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους χάνοντας τις έξι από τις 25 έδρες που διέθεταν στην απερχόμενη Κνεσέτ, επανέλαβαν χθες πως "δεν πρόκειται να χρησιμεύσουμε ως φύλλο συκής για τις αποτυχημένες πολιτικές τού Σαρόν". Και από το κεντρώο κοσμικό κόμμα Σινουί, το οποίο ανεδείχθη σε τρίτη δύναμη με 15 έδρες και αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε πως "δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως η αριστερή πτέρυγα μιας δεξιάς κυβέρνησης".

Τα σενάρια

Ο ηγέτης του Σινουί Γιόσι Λαπίντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το κόμμα του προσωρινά σε μία έκτακτη κυβέρνηση, την οποία θα επέβαλε ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε οι αναλυτές, πιθανότατα θα άλλαζαν στάση και οι Εργατικοί. Προς το παρόν, πάντως, ο Μίτζνα δεν φαίνεται διατεθειμένος να εισακούσει την έκκληση του Ισραηλινού προέδρου να παραμερίσει τους ενδοιασμούς του και να συνεργαστεί με τον Σαρόν. Και εφόσον δεν παραμεριστεί ο ίδιος, κάτι που δεν δίστασε να ζητήσει ο ηγέτης του Σινουί, ο Σαρόν φαίνεται καταδικασμένος να σχηματίσει μια κυβέρνηση με ακροδεξιά, θρησκευτικά κόμματα - μία κυβέρνηση η οποία θα μετατρέψει το Ισραήλ σε παρία, θα το φέρει σε σύγκρουση με τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, και όπως προέβλεψε στους "New York Times" ένα στέλεχος του Λικούντ "δεν πρόκειται να αντέξει ούτε χρόνο".

Ο εξτρεμισμός

Όμως, όσο επισφαλής και να είναι η νίκη του Αριέλ Σαρόν, δεν παύει να αποτελεί μια ήττα για την ειρήνη και το ειρηνευτικό στρατόπεδο του Ισραήλ. "Ο πολιτικός χάρτης στο Ισραήλ είναι πλέον τελείως διαφορετικός και αντανακλά σημαντικά υπόγεια ρεύματα στην ισραηλινή κοινωνία - περισσότερο εξτρεμισμό, περισσότερο φανατισμό και απόρριψη των μεθόδων του Εργατικού Κόμματος και της Αριστεράς", δήλωσε ο Νταβίντ Γκροσμάν, Ισραηλινός συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος ταυτίζεται με το ειρηνευτικό στρατόπεδο. "Μακροπρόθεσμα, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τραγικό", δήλωσε ο Γιαρίβ Όπενχαϊμερ, από την οργάνωση Ειρήνη Τώρα. Παράλληλα, ο Όπενχαϊμερ εξέφρασε την ελπίδα που μοιράζονται όλες οι ισραηλινές περιστερές: ότι οι Εργατικοί και ο πρώην εταίρος τους στην ειρηνευτική προσπάθεια, το αριστερό Μερέτζ, θα επανεδραιώσουν την ισχύ τους από τη θέση της αντιπολίτευσης, αφήνοντας τον χρόνο και την πολιτική του Σαρόν να λειτουργήσουν υπέρ τους.

Προειδοποιούν οι ξένοι ηγέτες

"Ένα βαρύ πλήγμα για την ειρηνευτική προσπάθεια". Κάπως έτσι χαρακτήρισε την νίκη του Αριέλ Σαρόν στις εκλογές της Τετάρτης σύσσωμος ο αραβικός κόσμος, με πρώτους φυσικά τους Παλαιστινίους αλλά με εξαίρεση την Αίγυπτο, ο πρόεδρος της οποίας τηλεφώνησε προσωπικά στον Σαρόν για να τον συγχαρεί και συμφώνησε να συναντηθεί μαζί του μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ. Πρόθυμος να συναντηθεί ("και σήμερα ακόμη!") με τον Σαρόν εμφανίστηκε και ο Αραφάτ, έλαβε όμως αρνητική απάντηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, εισέπραξε προειδοποιητικά μηνύματα να αφήσει στην άκρη την αδιαλλαξία του παρελθόντος και να κάνει πράξη τις "επώδυνες παραχωρήσεις" τις οποίες έχει εξαγγείλει από κάθε σημείο του κόσμου - από την Ευρώπη, όπως και από τις ΗΠΑ. Εξ ονόματος της ΕΕ, ο Χαβιέρ Σολάνα τον κάλεσε να φροντίσει ώστε η νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί "να εργασθεί υπέρ της μόνιμης ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή". Και ο Τζορτζ Μπους δεν παρέλειψε να επισημάνει κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας "τη σημασία της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους".