Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( οι μικρομεσαίοι γύρισαν την πλάτη στα κοινοτικά ευρώ :: 25-01-2003) 

επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίοι γύρισαν την πλάτη στα κοινοτικά ευρώ

Η γραφειοκρατία, ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων και οι γεωγραφικοί περιορισμοί ψαλίδισαν το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησής τους από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομίας προσδοκούσαν ότι δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έσπευδαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα χρηματοδότησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Τελικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μόλις 3.408 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις, γεγονός που από τραπεζικούς κύκλους χαρακτηρίζεται ως αποτυχία.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, άλλη μια ευκαιρία. Μέσα στην άνοιξη αναμένεται επαναπροκήρυξη του προγράμματος.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομίας προέβλεπε ότι στις τράπεζες, οι οποίες λειτούργησαν ως αρωγοί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα συγκεντρώνονταν τουλάχιστον 12.000 αιτήσεις.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τελικά ήταν πολύ περιορισμένο, σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, για μια σειρά από σοβαρούς λόγους.

Το σημαντικότερο εμπόδιο ήταν το γεγονός ότι, για τη συμμετοχή στα προγράμματα, τέθηκαν γεωγραφικοί περιορισμοί. Συγκεκριμένα, αποκλείστηκαν από τα προγράμματα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη που απασχολούν λιγότερους από οκτώ εργαζόμενους. "Αυτό έθεσε αυτόματα εκτός επιλογής το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα", λέει στην "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" στέλεχος μεγάλης τράπεζας που συμμετείχε στα προγράμματα. "Το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έδρα την Αθήνα, τον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη απασχολούν λιγότερους από οκτώ εργαζόμενους".

Γραφειοκρατικές διαδικασίες

Ο δεύτερος λόγος για το περιορισμένο ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα. Το περιστατικό είναι πραγματικό και συνέβη σε κατάστημα μεγάλης τράπεζας που συμμετείχε στα προγράμματα.

Όταν ο επιχειρηματίας ενημερώθηκε για τα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομίσει, καθώς και για τον τρόπο συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης, αποφάσισε να μη συμμετάσχει. Όσο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της εταιρείας, προτίμησε να υποβάλει αίτηση επιχειρηματικού δανείου στην τράπεζα.

Χαρακτηριστικό των γραφειοκρατικών δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι ότι η αίτηση για τη συμμετοχή στα προγράμματα αριθμούσε 22 σελίδες. Επιπλέον, από την πλευρά ορισμένων επιχειρηματιών εκφράστηκαν παράπονα και για τον ρόλο των τραπεζών στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα έπρεπε να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες στη συμπλήρωση της αίτησης και τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Αυτόν τον ρόλο φαίνεται ότι δεν τον έπαιξαν σε όλες τις περιπτώσεις με απόλυτη επιτυχία.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων για τα κοινοτικά ευρώ αποδείχθηκε περιορισμένο, ήταν ο χρόνος προκήρυξης των προγραμμάτων, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2002 έως τα μέσα Ιανουαρίου 2003. Το τέλος του έτους βρήκε πολλούς επιχειρηματίες να ασχολούνται με το κλείσιμο των βιβλίων τους, ενώ οι αργίες των εορτών περιόρισαν τις ημέρες που είχαν οι επιχειρηματίες διαθέσιμες προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.