Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( περάστε από την εφορία για υποθέσεις ακινήτων :: 04-01-2003) 

φόροι

Περάστε από την Εφορία για υποθέσεις ακινήτων

Οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών ακινήτων μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. Η Εφορία σκοπεύει να καλέσει τους φορολογουμένους αυτούς να κλείσουν τις υποθέσεις τους με συμβιβασμό

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος με βάση τη συνάφεια - παρά την παράταση τής προθεσμίας για την υπαγωγή και άλλων φορολογουμένων σε αυτήν - οδεύει προς το τέλος της. Τώρα, για το υπουργείο Οικονομικών σειρά έχει η περαίωση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στη φορολογία των ακινήτων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα οι Εφορίες, ύστερα από σχετική εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να καλέσουν όσους φορολογούμενους έχουν εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών να προσέλθουν σε αυτές, για να τις κλείσουν με συμβιβασμό.

Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις γονικών παροχών, κληρονομιών και μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φάκελοι των οποίων βρίσκονται σκονισμένοι στα ράφια των Εφοριών. Οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν κατά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας στις Εφορίες. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν είχαν αποδεχθεί την αξία των ακινήτων που όρισαν οι έφοροι για την υπόθεσή τους. Έτσι, οι φάκελοι αυτοί παραμένουν ανοικτοί, με αποτέλεσμα αφενός να συνεχίζεται η εκκρεμότητα για τους φορολογούμενους και αφετέρου το Δημόσιο να μην έχει εισπράξει τον φόρο που αναλογεί και να αποστερείται σημαντικά ποσά εσόδων.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως σε περιοχές που δεν εφαρμοζόταν το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, γεγονός που γεννούσε την αμφισβήτηση των φορολογούμενων για τις αποφάσεις του εφόρου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς θα σπεύσουν να συμβιβαστούν με την Εφορία, ώστε να περαιώσουν τις εκκρεμότητές τους. Γι' αυτό και παράγοντες του υπουργείου υπολογίζουν ότι το μέτρο θα αποφέρει σημαντικά ποσά στο Δημόσιο, ώστε μαζί με την αξιοποίηση και των άλλων πηγών εσόδων να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 2003 χωρίς αποκλίσεις.

"Σαφάρι" για οφειλές

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, το 2003, θα δώσει βάρος στην είσπραξη των οφειλών των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Σήμερα, στους καταλόγους των Εφοριών καταγράφονται περίπου 900 χιλιάδες οφειλέτες χρεών προς το Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν συνολικά χρέη ύψους 1,7 τρισ. δρχ. Στόχος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Φωτιάδη, που είναι αρμόδιος για την πορεία των δημοσίων εσόδων, είναι το 2003 να εισπραχθεί ένα μέρος από το ποσό αυτό. Γι' αυτό και οι Εφορίες αναμένεται να δώσουν βάρος προς την κατεύθυνση της είσπραξης των χρεών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι Εφορίες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μεταξύ των οποίων οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, οι πλειστηριασμοί, η δέσμευση καταθέσεων κ.ά.

Οι ανέλεγκτες υποθέσεις

Επίσης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών (Εφορίες, Τοπικά και Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα) θα συνεχίσει τους ελέγχους στους φορολογούμενους που δεν θα υπαχθούν τελικά στη ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993 -1998, παρά την παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Μετά τη λήξη της παράτασης, οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες αναμένεται να εξαπολύσουν ελέγχους στους φορολογούμενους αυτούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τώρα, οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της εξαετίας, υπερβαίνουν τους 600.000. Συνολικά η ρύθμιση αφορά 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι το 2003 για τις ανέλεγκτες υποθέσεις τους της εξαετίας 1993 - 1998.

Οι έλεγχοι επιχειρήσεων

Στο πρώτο τρίμηνο του 2003 προγραμματίζεται να ληφθούν και οι αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο τρόπο ελέγχου των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προσδιορισθούν με σαφήνεια τα κριτήρια με βάση τα οποία οι Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα θα επιλέγουν τις επιχειρήσεις που θα ελέγχουν.

Επίσης, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα βήματα, τα οποία θα ακολουθούν οι ελεγκτές κατά τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων. Με τον τρόπο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των φορολογικών ελέγχων και θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα συναλλαγής μεταξύ ελεγκτών και φορολογούμενων.

"Ναι" στους συμβιβασμούς

Αποφάσεις για ακόμη ένα κρίσιμο ζήτημα στις σχέσεις των φορολογουμένων με τις φορολογικές αρχές αναμένεται ότι θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών τους προσεχείς μήνες. Στόχος του υπουργείου είναι να δώσει κίνητρα στους φορολογουμένους να μην προσφεύγουν στα δικαστήρια για τις υποθέσεις τους και να καταστήσει περισσότερο ελκυστική τη λύση του συμβιβασμού. Σήμερα, χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για υποθέσεις τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκασή τους, αλλά και το Δημόσιο να αποστερείται σημαντικά ποσά φόρων.

Παράταση για τη συνάφεια, αλλά με "καπέλο"

Παράταση, αλλά με "καπέλο", για 100.000 φορολογουμένους που δεν έσπευσαν να υπαχθούν έως τις 31/12/2002 στη ρύθμιση των ανέλεγκτων υποθέσεων 1993-1998, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία μέχρι τέλους Μαρτίου για να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις της εξαετίας, αλλά θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Ύστερα από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός κ. Φωτιάδης και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι το ύψος των προστίμων θα κυμαίνεται ανάλογα με τον χρόνο που θα προσέλθουν στις Εφορίες οι φορολογούμενοι για να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις. Δηλαδή, ο φορολογούμενος που θα υποβάλει το ειδικό σημείωμα περαίωσης μέχρι τις 31/1/2003 θα επιβαρύνεται με 10% επί του φόρου που θα πλήρωνε αν προσερχόταν εντός της κανονικής περιόδου (31/12/2002).

Όποιος υποβάλλει το ειδικό σημείωμα μέχρι τις 28/2/2003 θα επιβαρυνθεί με 15% και με 20% όποιος το υποβάλλει μέχρι τις 31/3/2003. Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα σπεύσουν να κλείσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις, ταυτόχρονα με την υποβολή του σημειώματος περαίωσης θα καταβάλουν και προκαταβολή που θα ανέρχεται στο 10% της συνολικής φορολογικής οφειλής.

Επιπλέον, μαζί με την πρώτη δόση, θα βεβαιώνονται όλες οι δόσεις που παρήλθαν από τον Ιούλιο του 2002, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση, μέχρι και τον χρόνο υποβολής του σημειώματος περαίωσης. Δηλαδή, αν ένας φορολογούμενος υποβάλλει σημείωμα μέχρι τις 31/1/2003, θα κληθεί να πληρώσει προκαταβολή 10%, επτά δόσεις (από τον Ιούλιο 2002 έως τον Ιανουάριο 2003), συν 10% επί του φόρου που θα προκύψει. Αν προσέλθει μέχρι τις 28/2/2003, θα πληρώσει προκαταβολή 10%, οκτώ δόσεις (από τον Ιούλιο 2002 έως τον Φεβρουάριο 2003), συν 15% επί του φόρου. Αν προσέλθει μέχρι τις 31/3/2003, θα καταβάλει 10% προκαταβολή, εννέα δόσεις (από τον Ιούλιο 2002 μέχρι τον Μάρτιο 2003), συν 20% επί του φόρου που του αναλογεί. Η επιβάρυνση, ανά έτος, για το κλείσιμο κυμαίνεται από 60.000 δραχμές έως 400.000 δραχμές, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης και τον μέσο ετήσιο τζίρο της. Το όφελος από την ένταξη στη ρύθμιση είναι ότι θα αποφύγει ο φορολογούμενος τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι, μετά και την τρίμηνη παράταση, το σύνολο των φορολογουμένων που θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα φθάσει τις 600.000, ενώ τα έσοδα που έχουν ήδη βεβαιώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου από τις ρυθμίσεις αυτές υπολογίζονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.