Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( δημόσιο: δύο ταχύτητες στις αυξήσεις του 2004 :: 18-01-2003) 

εισοδηματική πολιτική

Δημόσιο: δύο ταχύτητες στις αυξήσεις του 2004

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα ισχύσει από το 2004, θα προβλέπει αυξήσεις δύο ταχυτήτων, ενώ οι αυξήσεις στις αποδοχές του 2003 θα κυμαίνονται στο επίπεδο του 4% για τους υπαλλήλους και του 4% - 5% για τους συνταξιούχους. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Αυξήσεις δύο ταχυτήτων σχεδιάζει να δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους το υπουργείο Οικονομικών από το 2004, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολόγιο, με στόχο να ενισχύσει την ιεραρχία στη δημόσια διοίκηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ", ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι πράγματι ο στόχος της κυβέρνησης και προσθέτει: "Για να εξυπηρετήσουμε τον στόχο μας και να προωθήσουμε την ιεραρχία, πρέπει να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, να καθιερώσουμε αξιοκρατικές διαδικασίες επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερον, να ενισχύσουμε τις εξουσίες και τις αρμοδιότητές τους και τρίτον να αυξήσουμε τις αμοιβές τους, έτσι ώστε να έχουν κίνητρο να αποδώσουν στα νέα τους καθήκοντα". Η διαπραγμάτευση για το νέο μισθολόγιο θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, στην προγραμματισμένη συνάντηση υπουργείου Οικονομικών και ΑΔΕΔΥ. Προς αναμόρφωση είναι, εξάλλου, όλα τα ειδικά μισθολόγια, των δικαστών, των γιατρών του ΕΣΥ, των στρατιωτικών και πανεπιστημιακών, εκτός από αυτό των διπλωματών, που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για το νέο μισθολόγιο, αλλά σκοπεύει να κινηθεί με άξονα τη διαφοροποίηση των μισθών, ανάλογα με τη θέση και τις ευθύνες του υπαλλήλου.

Πρόκειται για μια νέα πολιτική, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις αρμοδιότητές τους.

Με άλλα λόγια, η πολιτική αυτή υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ισοπέδωση των υπαλλήλων, η οποία εκφράζεται με χαρακτηριστικό τρόπο από την αντίστοιχη ισοπέδωση των αμοιβών. "Εμείς θα πιέσουμε για ιεραρχία στη διοίκηση", υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης.

Η θέση αυτή για τα νέα μισθολόγια, η οποία έχει λάβει υπόψη της και τα συμπεράσματα της έκθεσης της επιτροπής του καθηγητή κ. Ανδρέα Κιντή για τη δημόσια διοίκηση, δεν αναμένεται πάντως να βρει θερμή υποδοχή μεταξύ των συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ.

Το προσχέδιο

Η διαπραγμάτευση με την ΑΔΕΔΥ θα ξεκινήσει με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2003, το προσχέδιο του οποίου έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο αυτό προβλέπει: - Αυξήσεις 4% στους δημοσίους υπαλλήλους (μεσοσταθμικά). Αυτή η αύξηση προκύπτει από την αύξηση στον βασικό μισθό και την ωρίμανση. - Αυξήσεις μεταξύ 4% και 5% στις συντάξεις του Δημοσίου.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος, όμως, για το υπουργείο Οικονομικών και αντίστοιχα το μεγάλο ενδιαφέρον των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται όχι τόσο στην εισοδηματική πολιτική αυτή καθαυτή όσο στα επιδόματα. Την περίοδο αυτή το μέγα θέμα είναι η χορήγηση των αναδρομικών ποσών των οικογενειακών επιδομάτων που δίδονται πλέον και στους δύο συζύγους.

Πρόκειται για επιδόματα που θα καλύπτουν την περίοδο 1/1/2000 έως 1/7/2002, όταν άρχισε να καταβάλλεται κανονικά το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους. Το συνολικό κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 125 δισ. δραχμές, ενώ οι δικαιούχοι είναι περίπου 115.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε υπάλληλος θα πάρει πάνω από 1 εκατ. δραχμές κατά μέσο όρο.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη λύση να δοθεί το επίδομα, αλλά σε τρεις ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο.

Πάντως, το όλο θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΑΔΕΔΥ. Αν κλείσει εγκαίρως η συμφωνία, είναι πιθανό η νέα ρύθμιση να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2003. Διαφορετικά, θα ψηφιστεί ως τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο. Να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων είχε πάρει το 2002 το επίδομα των 60.000 δραχμών, που κόστισε άλλα 130 - 150 δισ. δραχμές στο Δημόσιο. Το επίδομα εκείνο είχε χαρακτήρα "εξομάλυνσης" με τους υπαλλήλους που έπαιρναν ήδη κάποια άλλα επιδόματα, με σκοπό να προσεγγίσουν οι μισθοί.

Το επίδομα των 60.000 δραχμών, μαζί με το διπλό οικογενειακό, είχαν σαν αποτέλεσμα να πάρουν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήσεις 30% το 2002, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για να τονίσουν ότι τα επιδόματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και όχι η εισοδηματική πολιτική. Κανένας δεν παίρνει το 2,5% που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει η εισοδηματική πολιτική, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.