Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( απαλλαγμένη από χρέη φλερτάρει με τους μνηστήρες της η αγνο :: 22-03-2003) 

επιχειρήσεις

Απαλλαγμένη από χρέη φλερτάρει με τους μνηστήρες της η ΑΓΝΟ

Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων είναι οξύς και, συχνά, καταστροφικός. Η ΑΓΝΟ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της αγοράς και βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ

Η αδυναμία της να ακολουθήσει τις εξελίξεις, κάποιες λανθασμένες επιλογές και ο ανταγωνισμός από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έθεσαν, τελικά, εκτός παιχνιδιού την πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που έβαλε το παστεριωμένο γάλα στα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών. Από το 1955, όταν η ΑΓΝΟ εμφιάλωσε το πρώτο μπουκάλι παστεριωμένου γάλακτος, μέχρι σήμερα, πέρασαν πολλά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η τότε συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία γνώρισε την άνοδο και την πτώση. Την τελευταία τριετία, η Αγροτική Τράπεζα, που είναι ιδιοκτήτης της ΑΓΝΟ, μάταια αναζητεί αγοραστή για την πάλε ποτέ «πολύφερνη νύφη του Βορρά».

«Ας τελειώνουμε». Με αυτή τη φράση ένας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ο τρίτος κατά σειράν, κάνει σαφές ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει. Ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει σύντομα. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά όλοι, αν και ελάχιστοι το παραδέχονται. Σε αυτό συνηγορούν και οι σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται διεθνώς στη βιομηχανία τροφίμων, ο ανταγωνισμός, ο οποίος είναι πολυεθνικός πια, αλλά και ο αδυσώπητος πόλεμος για τα μερίδια στην εγχώρια αγορά. Η ΑΓΝΟ έχει ανάγκη από νέα πνοή και φιλοσοφία, χρειάζεται έναν καινούργιο σχεδιασμό για να παραμείνει στον στίβο της αγοράς, πατώντας γερά στα πόδια της, που, στο πρόσφατο παρελθόν, βρέθηκαν μετέωρα.

Οι προσφορές

Στις 17 Φεβρουαρίου 2003 έληξε η ημερομηνία παραλαβής, από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, του ενημερωτικού υπομνήματος για την πώληση της ΑΓΝΟ και μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική πρόταση. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, οι πέντε εταιρείες που επελέγησαν από την Deloitte & Touche Finance (που είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΑΤΕ για την ΑΓΝΟ) στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, μια ρωσική (η Winn-Bill-DannFood) και τέσσερις ελληνικές (ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΜΕΒΓΑΛ, ΚΟΛΙΟΣ και ΤΥΡΑΣ) καλούνται να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την απόκτηση της βορειοελαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Η Αγροτική Τράπεζα, η οποία μαζί με τη θυγατρική της ΑΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ κατέχουν το 99,99% των κοινών μετοχών της ΑΓΝΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε., ενδιαφέρεται να πουλήσει από το 51% έως και το 99,99% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας, με παράλληλη εκχώρηση της διοίκησης - διαχείρισης στον νέο επενδυτή, χωρίς, όμως, να περιλαμβάνονται στην πώληση το ακίνητο του παλαιού εργοστασίου της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και το ακίνητό της στο Κορωπί Αττικής.

Εξαγορά ή συνεργασία

Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Το 2002 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 36 εκατ. ευρώ (12,2 δισ. δραχμές)

Αν και η Αγροτική Τράπεζα ενδιαφέρεται πρωτίστως να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, εναλλακτικά πρόκειται να εξετάσει και τις προτάσεις υποψήφιων στρατηγικών εταίρων οι οποίοι ενδέχεται να προτείνουν άλλες μορφές συνεργασίας με την ΑΓΝΟ. Ήδη, μία από τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό εταιρείες, η ΔΕΛΤΑ, έχει κάνει γνωστό το ενδιαφέρον της για στρατηγική συνεργασία, χωρίς να αποκλείει και την εξαγορά. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας για τον λόγο που οδήγησε στη συμμετοχή της εταιρείας του στον τελευταίο διαγωνισμό, είπε πως «προχωρήσαμε στην αναθεώρηση της στάσης μας σε σχέση με εκείνη στον προηγούμενο, δεύτερο διαγωνισμό της ΑΤΕ, διότι τότε οι όροι δεν ήταν ελκυστικοί».

Όμως, τόσο η ΔΕΛΤΑ όσο και οι υπόλοιπες εταιρείες κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, για το αν θα καταθέσουν τελικά δεσμευτικές προσφορές. Για τις ελληνικές εταιρείες, η απόκτηση της ΑΓΝΟ μπορεί να ενισχύσει τη θέση τους στην εγχώρια αγορά, αλλά και - για ορισμένες - να διευρύνει τις δραστηριότητές τους, καθώς παράγει όλο το φάσμα των γαλακτοκομικών και παγωτά.

Χωρίς βάρη

Σήμερα, δεν βαρύνουν οφειλές την ΑΓΝΟ. Το 2001 κατείχε μερίδιο 7,3% στην αγορά του φρέσκου γάλακτος, παρουσιάζοντας, όμως, πτωτική πορεία, καθώς το 2000 το μερίδιό της ήταν 8%. Στη χρήση του 2002 ο κύκλος εργασιών της ήταν 36 εκατ. ευρώ (12,2 δισ. δραχμές) και η εταιρεία απασχολούσε 442 άτομα, διαθέτοντας ένα εργοστάσιο παραγωγής στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Για μία ακόμη φορά βρίσκεται να αναζητεί εκείνον που θα της διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Οι «μνηστήρες» της πήγαν, ήδη, στο πρώτο ραντεβού.

Έως το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου ελπίζει να επιστρέψουν, για να μη μείνει η «πολύφερνη νύφη» της γαλακτοβιομηχανίας… στο ράφι.

Η άνοδος και η πτώση

Η ΑΓΝΟ ιδρύθηκε το 1950. Μέχρι και το 1999, οπότε και τέθηκε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ήταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με την επωνυμία «Ένωση Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ», κατέχοντας για δεκαετίες κυρίαρχη θέση στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκινούν τα προβλήματα. Η ανέγερση του νέου της εργοστασίου - ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπέρασε τα 12 δισ. δραχμές - κακές επιλογές, διαπιστωμένες παρατυπίες και κακοδιαχείριση (σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις χρήσεις 1991 - 1995) ήταν μερικές από τις αιτίες που έφεραν τη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία στη σημερινή της κατάσταση. Την εποχή εκείνη στην ελληνική αγορά έχουν ήδη μπει δυναμικά οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ και ΜΕΒΓΑΛ. Η ΑΓΝΟ αρχίζει να χάνει προμηθευτές- παραγωγούς από τις ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες, στα πρότυπα πολυεθνικών εταιρειών, εισβάλλουν στην αγορά με νέα προϊόντα και σύγχρονες πολιτικές μάρκετινγκ, «κτίζοντας» εμπορικά δίκτυα που τις φέρνουν πιο κοντά στους καταναλωτές.

Από 22,2 δισ. δραχμές που ήταν ο τζίρος της ΑΓΝΟ το 1995, το 1997 κλείνει με πωλήσεις 19 δισ. δραχμών και χρέη ύψους 23 δισ. δραχμών προς την Αγροτική Τράπεζα. Σχέδια και προσπάθειες για να παραμείνει η ΑΓΝΟ κατά πλειοψηφία στους συνεταιρισμούς έγιναν πολλές, όμως δεν απέδωσαν. Έτσι, στις 6 Δεκεμβρίου 1999 μπαίνει υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από την Αγροτική Τράπεζα. Ακολουθεί, το 2000, πλειοδοτικός διαγωνισμός, στον οποίο καταθέτουν από κοινού πρόταση για την απόκτησή της έναντι 21 δισ. δραχμών η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ. Όμως, ο διαγωνισμός κατακυρώνεται στην Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποκτά τη γαλακτοβιομηχανία έναντι 32 δισ. δραχμών. Τον Σεπτέμβριο του 2001 η ΑΓΝΟ είναι ήδη ανώνυμη εταιρεία και έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ενεργητικού της στον νέο ιδιοκτήτη της, την ΑΤΕ. Ακολουθεί, το 2002, δεύτερος διαγωνισμός, στον οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον η ΦΑΓΕ, η ΜΕΒΓΑΛ και η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ. Τελικά κηρύσσεται άγονος, καθώς καμία από τις εταιρείες δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.