Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( «σαφάρι» της εφορίας για ληξιπρόθεσμα χρέη :: 22-03-2003) 

προϋπολογισμός

«Σαφάρι» της Εφορίας για ληξιπρόθεσμα χρέη

Σχέδια για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων κάνουν οι φορολογικές αρχές, καθώς ο πόλεμος αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εισπράξεις από έμμεσους φόρους

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο προϋπολογισμός, ο οποίος πρόκειται να δεχτεί πιέσεις και από τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία. Για την αντιμετώπιση των πιέσεων αυτών, το οικονομικό επιτελείο έχει καταστρώσει σχέδιο, το οποίο προβλέπει την εντατικοποίηση των προσπαθειών στο μέτωπο των εσόδων, με αιχμή του δόρατος την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η πολεμική αναμέτρηση στο Ιράκ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό, που η έντασή τους θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου. Οι κυριότερες επιπτώσεις στον προϋπολογισμό αφορούν στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, καθώς η πορεία τους είναι ευθέως συνδεδεμένη με την οικονομική δραστηριότητα.

Η πρώτη έμμεση αρνητική επίπτωση στον προϋπολογισμό συνδέεται με την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Σε περίπτωση σημαντικής ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού - και κατ' επέκταση της τιμής των καυσίμων - θα ψαλιδιστεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η κατανάλωση. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους, όπως είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και των φορολογικών εσόδων μπορεί να προκύψει και από το ψαλίδισμα των ιδιωτικών επενδύσεων, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις επιχειρήσεις αλλά και από τη μείωση των εξαγωγών, λόγω της εξασθένησης της διεθνούς οικονομίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στην περίπτωση που επαληθευθεί το επικρατέστερο σενάριο για πολεμική ανεμέτρηση διάρκειας το πολύ δύο-τριών εβδομάδων, ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να ξεφύγει από τους βασικούς στόχους πάνω στους οποίους έχει καταρτισθεί.

Τα σχέδια

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των φορολογικών αρχών για ενίσχυση των εσόδων. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

* Την πραγματοποίηση ενός «σαφάρι» για την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, οι οποίες συνολικά υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ. Ως μίνιμουμ στόχος εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει τεθεί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν εισπραχθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφορούν περίπου 650.000 φορολογουμένους, οι οποίοι θα προσκληθούν εγγράφως ή τηλεφωνικώς στις Εφορίες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

* Την είσπραξη εσόδων από τους περίπου 100.000 επαγγελματίες που δεν έκλεισαν τις φορολογικές υποθέσεις τους για την πενταετία 1993-1998. Οι Εφορίες αναμένεται να προχωρήσουν σε ελέγχους των βιβλίων επαγγελματιών που δεν έκαναν χρήση της ρύθμισης, και όπου εντοπίζονται παραβάσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα.

* Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Ήδη, βρίσκονται στην αγορά μεικτά συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία πραγματοποιούν ελέγχους στις επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων, με επίκεντρο τους κλάδους εστίασης και τροφίμων. Οι έλεγχοι έχουν διπλό στόχο. Από τη μια τη συγκράτηση των ανατιμητικών τάσεων στα προϊόντα και από την άλλη τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

* Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με ελέγχους σε λιμάνια και τελωνεία. Το λαθρεμπόριο ανθεί κυρίως σε τρεις κλάδους: τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από το λαθρεμπόριο στους συγκεκριμένους κλάδους ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει ετησίως περίπου 1,5 δισ. ευρώ.