Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( 3.400 ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη βουλγαρία :: 22-03-2003) 

3.400 ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη Βουλγαρία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΣΙΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ξεπέρασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία την τελευταία δεκαετία ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σόφια, 3.400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται εγκατεστημένες και δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Από τις καθαρά ελληνικές επενδύσεις δημιουργήθηκαν περισσότερες από 90.000 θέσεις εργασίας.

Οι αμιγώς ελληνικές, αλλά και οι μεικτές ελληνοβουλγαρικές, επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της ζυθοποιίας, των τροφίμων, της ένδυσης, των φαρμάκων, του νοσοκομειακού εξοπλισμού, των πλαστικών, των χημικών προϊόντων, των ελαστικών, της ενέργειας και των μεταφορών. Ενδεικτικό στοιχείο της ισχυρής επενδυτικής ελληνικής παρουσίας στη Βουλγαρία είναι το γεγονός ότι πέντε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα από το 1992, ελέγχουν σήμερα το 33% των τραπεζικών εργασιών. Σημαντικό τμήμα των επενδύσεων ελληνικών συμφερόντων έχουν πραγματοποιηθεί μέσω Κύπρου και Λουξεμβούργου και, ως εκ τούτου, το πραγματικό τους ύψος είναι αρκετά μεγαλύτερο από το επισήμως καταγραφέν.

Χαμηλό κόστος παραγωγής

Την πρώτη θέση, από άποψη όγκου, κατέχουν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες παραγωγής ενδυμάτων, πολλές από τις οποίες «μετακόμισαν» από τη Βόρεια Ελλάδα στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας, καθώς οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού. Η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα κορυφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Εκτός από την Εθνική Τράπεζα (αγόρασε το 90% της βουλγαρικής UBB), οι Κυλινδρόμυλοι Λούλη αγόρασαν τη Sofia Mel έναντι 10 εκατ. δολαρίων, η Alpha Wood τη μονάδα επεξεργασίας ξύλου Tisha (6 εκατ. δολ.), ο Antenna το 100% της Nova Televisia και της Multimex και το 95% της Radio Express (έναντι 3,4 εκατ. δολ.) και ο Ξιφίας επένδυσε 1,3 εκατ. δολάρια σε εργοστάσιο κονσερβοποιημένων προϊόντων. Επίσης, η Χαλκόρ εξαγόρασε την Kocm. Τον Δεκέμβριο του 2000, ο ΟΤΕ αναδείχθηκε πλειοδότης για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας GSM στη Βουλγαρία, ενώ τον Ιανουάριο του 2001 πήρε την άδεια για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του Δικτύου και για τον σκοπό αυτό ίδρυσε την εταιρεία Gosmo Bulgaria Mobile (με την εμπορική ονομασία Globul).

Και εξαγωγές

Η Ελλάδα, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία είναι οι τέσσερις χώρες που κατέχουν τα σκήπτρα των επενδύσεων στη Βουλγαρία από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας ενώ, εκτός από τις επενδύσεις, και οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αφού το 2001 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 570 εκατ. δολάρια, καθιστώντας τη Βουλγαρία την πέμπτη χώρα - εταίρο της Ελλάδας όσον αφορά τις εξαγωγές.

Υπέρ και κατά

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βουλγαρίας για τους Έλληνες επενδυτές είναι, μεταξύ άλλων, η εγγύτητα με την Ελλάδα που διευκολύνει τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, το γεγονός ότι η χώρα αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ των υπό ένταξη κρατών, η ύπαρξη ειδικευμένου προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών, η έντονη παρουσία των ελληνικών τραπεζών και το φθηνό εργατικό κόστος. Αρνητικά στοιχεία για τις ξένες επενδύσεις παραμένουν η διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό, η γραφειοκρατία, τα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα και το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο.