Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η Οικονομία :: Ανάλυση

( οι χαμηλές τιμές των μετοχών έχουν και τα πλεονεκτήματά τους :: 08-03-2003) 

Οι χαμηλές τιμές των μετοχών έχουν και τα πλεονεκτήματά τους

FLOYD NORRIS

Καθώς ζούμε μια ιδιαίτερα πτωτική αγορά, οι χαμηλές τιμές στις οποίες βρίσκονται πολλές μετοχές είναι μια πραγματικότητα. Αυτό έγινε είτε επειδή πολλές μετοχές έχασαν την αξία τους είτε επειδή κάποιες εταιρείες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαίρεση των μετοχών τους (σπλιτ), ή και για τους δύο αυτούς λόγους. Μερικοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι αυτό είναι καλό.

Παλαιότερα, οι επενδυτές υπολόγιζαν μόνο πόσα κέρδη μπορεί να δώσει μια μετοχή. Τότε, όλοι ήλπιζαν ότι σύντομα θα μπορέσουν να γίνουν πλούσιοι και τα σπλιτ των μετοχών δεν υπενθύμιζαν στους επενδυτές παρά το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών τους. Σήμερα, όμως, δεν υπολογίζουν μόνον τυχόν κέρδη, αλλά και τυχόν απώλειες που μπορεί να υπάρξουν. Και όταν οι μετοχές βρίσκονται σε χαμηλότερες τιμές, πολλοί νιώθουν καλύτερα.

Σήμερα ξέρουμε ότι μια μετοχή μπορεί από τα 250 δολάρια να φτάσει στα 10, όπως έγινε με τις μετοχές της Yahoo. Και πολλοί πιστεύουν ότι η υποχώρηση κάτω από τα δέκα δολάρια, δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Φυσικά, η υποχώρηση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, έστω κι αν έχει ήδη υπάρξει σημαντική πτώση. Όμως, πολλοί φαίνεται να προτιμούν "φθηνότερες" μετοχές.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ακολουθούν, πλέον, την πολιτική των χαμηλών τιμών στις μετοχές, με πρώτη τη Μάικροσοφτ, η οποία παλαιότερα ήθελε να διατηρεί υψηλή τιμή ανά μετοχή και δεν προχωρούσε εύκολα σε σπλιτ. Τώρα, όμως, η εταιρεία θέλει να βλέπουν οι επενδυτές χαμηλή τιμή μετοχής στο ταμπλό και γι' αυτό προχωρεί, πλέον, ευκολότερα σε διαίρεση των μετοχών της.

Η Μάικροσοφτ

Για παράδειγμα, η Μάικροσοφτ, το 1999, περίμενε μέχρι η τιμή της μετοχής της να φτάσει τα 163 δολάρια για να προχωρήσει σε διαίρεση, επειδή ήθελε οι τιμές κάθε μετοχής να είναι πάνω από 80 δολάρια. Σήμερα, όμως, όπως ανακοινώνουν εκπρόσωποί της, η πολιτική της εταιρείας έχει αλλάξει. Έτσι, η Μάικροσοφτ επιθυμεί πλέον η τιμή της μετοχής της να είναι παρόμοια με τις (χαμηλές) τιμές μετοχών άλλων εταιρειών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του δείκτη Νάσντακ, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.