Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( και στρατός κατά της τρομοκρατίας :: 27-01-2003) 

Και Στρατός κατά της τρομοκρατίας

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Ελληνικός Στρατός. Θα δρα προληπτικά και κατασταλτικά σε περίπτωση "ασύμμετρης απειλής"

Στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή μπαίνει και ο Ελληνικός Στρατός σχεδιάζοντας τρόπους παρέμβασής του σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων, όπως π.χ. μία τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες θύματα.

Σύμφωνα με μελέτη του ΓΕΣ, που παρουσιάστηκε σε διεθνές φόρουμ, προτείνεται η συγκρότηση ενός νέου κεντρικού μηχανισμού ασφαλείας, ο οποίος θα συλλέγει πληροφορίες και θα δρα προληπτικά και κατασταλτικά και με συμμετοχή ειδικών μονάδων του Στρατού σε περίπτωση "ασύμμετρης απειλής" που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία ­ όπως είναι μια επίθεση με χημικά, ή σαμποτάζ σε βασικές υποδομές της χώρας. Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού ωστόσο (που προβλέπει και νέο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο) δημιουργεί ταυτόχρονα ερωτηματικά για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στα ατομικά δικαιώματα. Κι αυτό καθώς ο μηχανισμός αυτός θα υποστηρίζεται από ένα αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και θα δρα λαμβάνοντας αποφάσεις έξω από τις "συνήθεις" γραφειοκρατικές δομές. Η φύση και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου "αντιτρομοκρατικού" μηχανισμού ασφαλείας διαφαίνεται σε μελέτη-πρόταση του ΓΕΣ που αφορά την "άμυνα της Εθνικής Επικράτειας" (Homeland Security) κι έχει ως στόχο την αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται, εκτός από την τρομοκρατία, και από τη λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, τον θρησκευτικό φανατισμό, τις ψυχολογικές (προπαγανδιστικές) επιχειρήσεις και τον πληροφοριακό και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Τα εδάφια, που περιέχουν τα επιδεχόμενα πολλές ερμηνείες σημεία και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

1. "Η οργάνωση του μηχανισμού αποτροπής να είναι έτσι ώστε να εξασφαλίζει: - Κεντρικό έλεγχο σε κρατικό επίπεδο και διαδικασίες λήψεως αποφάσεων ευέλικτες και ταχείες έξω από "γραφειοκρατικές συνήθειες" (…)".

2. Η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών "προϋποθέτει: - Στενή συνεργασία και συντονισμό όλων των κρατικών φορέων ασφαλείας μεταξύ τους, υπό τον κεντρικό εθνικό φορέα, με ανάλογη ρύθμιση και προσαρμογή του Νομικού Πλαισίου".

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σημεία αυτά αφήνουν περιθώρια για ρυθμίσεις που ενδεχομένως επιτρέπουν ανεξέλεγκτη ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, σύμφωνα με μοντέλο που προωθείται και στις ΗΠΑ. Το μοντέλο αυτό των ΗΠΑ προβλέπει ακόμα και την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου και ενοποίηση, ουσιαστικά, πολλών τομέων των μηχανισμών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ίδιοι αναλυτές σημείωναν ότι η επικείμενη νομοθετική αλλαγή για τη νομιμοποίηση της ανάμειξης των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 ίσως να χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" για ευρύτερη ­ και μόνιμη ­ προσαρμογή της νομοθεσίας σε "αντιτρομοκρατική" κατεύθυνση με πρόβλεψη για "αυτόνομη" δράση των προτεινόμενων για ίδρυση "μηχανισμών".

Στη μελέτη του ΓΕΣ οι "κατάλληλοι μηχανισμοί" προβλέπεται να αναλάβουν δράση πριν από την εκδήλωση των απειλών, να μπορούν να καταστείλουν την προσβολή και να αντιμετωπίσουν (τυχόν) συνέπειες. Έτσι, πέραν των νέων "ευέλικτων και ταχέων" διαδικασιών λήψης αποφάσεων από τον νέο κρατικό "μηχανισμό" προβλέπεται: - Δυνατότητα ταχείας συλλογής, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης πληροφοριών με νέα μέσα, προσωπικό υποδομή κ.λπ. Προτείνεται ένας εθνικός φορέας πληροφοριών και ένας σε στρατιωτικό επίπεδο. - Τμήματα και μέσα άμεσης αντίδρασης για "εξάλειψη της απειλής εν τη γενέσει της". Οι δυνάμεις αυτές θα είναι κατ' αρχήν οι Ειδικές Δυνάμεις καθώς δρουν σε ολιγομελείς ομάδες, έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, έχουν ειδικά υλικά και δρουν άνετα σε κατοικημένες περιοχές, αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, εργοστάσια κ.λπ. - Συνεργασία και συντονισμό όλων των κρατικών φορέων ασφαλείας (με νέους νόμους). - Δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης των συνεπειών, όπως αποκατάσταση επικοινωνιών και συγκοινωνιών, αντιμετώπιση μαζικών απωλειών προσωπικού κ.λπ.

Όλα τα Γενικά Επιτελεία προσαρμόζουν, με βάση οδηγίες του ΓΕΕΘΑ, τα σχέδιά τους. Ήδη το ΓΕΣ έχει συγκροτήσει τρεις ομάδες ανίχνευσης και ταυτοποίησης χημικών και ραδιολογικών ουσιών (δύο στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη), δύο μονάδες υγειονομικής υποστήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει καταρτίσει σχέδια φύλαξης ζωτικών εγκαταστάσεων κ.λπ.