Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ελληνικό... ρεκόρ στη μακροχρόνια ανεργία :: 24-01-2003) 

Ελληνικό… ρεκόρ στη μακροχρόνια ανεργία

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Πρωτεία στην ανεργία, χαμηλό ποσοστό απασχόλησης και ρεκόρ στους αυτοαπασχολουμένους έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αφορμή το σημερινό άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που γίνεται στο Ναύπλιο, τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβώνας για αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 70% το 2010.

Πάντως οι αρμόδιοι καθησυχάζουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν σκληρά μέτρα τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις. Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι: - Μαζί με την Ιταλία έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης, με 56,8% το 2002, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος κινείται στο 68%. - Μαζί με την Ισπανία η χώρα μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. με 10,5% το 2001 έναντι 7,4% του μέσου όρου της Ε.Ε. (σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%). - Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στη μακροχρόνια ανεργία μαζί με την Ισπανία. Στη χώρα μας το ποσοστό των ανέργων που βρίσκονται πάνω από ένα έτος στην ανεργία είναι 5,4% (έναντι 3,3% του μέσου κοινοτικού όρου). - Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολουμένων στην Ε.Ε. με 31,6% (όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 14,9%). - Παρατηρούνται στην Ελλάδα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης στους νέους (έως 24 ετών) όπου η ανεργία κάνει θραύση. - Η χώρα μας συγκεντρώνει ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο.

Η κοινοτική επίτροπος κ. Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας χθες στην προκαταρκτική συνεδρίαση με τη συμμετοχή της τρόικας επί των κοινωνικών θεμάτων ­ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γραμματείας του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ­ των κοινωνικών εταίρων και των μη κυβερνητικών οργανισμών, αναφέρθηκε "στην ανάπτυξη πολιτικής για την παράταση του επαγγελματικού βίου", παρατηρώντας ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που έχει μπροστά της η Ευρώπη σήμερα.

Ο υπουργός Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης με κοινό παρονομαστή την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.