Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πασοκ εναντίον πασοκ... :: 23-01-2003) 

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ…

Έκρηξη στη Βουλή κατά την ψήφιση της σύμβασης για τη σχέση με τις ΗΠΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν χθες ο Θ. Πάγκαλος, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδ. Λοβέρδος τόνισε ότι η κύρωση της σύμβασης αποτελεί μια πολιτική ενέργεια που βελτιώνει καταστάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες

Η σύμβαση τελικά εγκρίθηκε διά βοής κατά πλειοψηφία παρά την προσπάθεια 16 βουλευτών από όλα τα κόμματα να την μπλοκάρουν θέτοντας θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ιδιαίτερα επικριτικός, πάντως, εμφανίστηκε ο κ. Θ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση περιέχει άρθρα που είναι "πραγματικά απαράδεκτα" και τα οποία παρέχουν επιπλέον προνόμια στην αμερικανική πλευρά. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο άρθρο με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι διαβίωσης των Αμερικανών (στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό) και των μελών των οικογενειών τους στη χώρα μας. Και με καυστικό ύφος παρατήρησε ότι "αλλοδαποί που υπηρετούν στο αμερικανικό Δημόσιο θα μπορούν να φέρνουν τις νταντάδες τους" και "κυρίες που υπηρετούν τον αγοραίο έρωτα για να υπηρετούν την ευημερία αφού κι αυτό αποτελεί μορφή ευημερίας για τους στρατευμένους".

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "αυτόχρημα γελοίες και καραγκιοζιλίκια" τις υποτιθέμενες διευκολύνσεις που παρέχονται στους ελάχιστους Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι βρίσκονται στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και για την ταρίχευση και μεταφορά ενός νεκρού Έλληνα στρατιωτικού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα απαιτείται έγκριση από τις ΗΠΑ. Και αναφέρθηκε με αποστροφή στις ταπεινωτικές, όπως είπε, διαδικασίες που υφίστανται ακόμη και Έλληνες υπουργοί και διπλωμάτες που περιμένουν στην ουρά για την επίδειξη του διαβατηρίου τους στην Αμερική, αφού η βίζα, σε αντίθεση με τις χώρες της Ε.Ε., δεν έχει ακόμη καταργηθεί. Καταλήγοντας δε ο κ. Πάγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει "ρητή δήλωση για το τι σκοπεύει να κάνει η χώρα μας στον πόλεμο του Ιράκ". "Θα ήθελα να ακούσω από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα μετάσχουμε στον πόλεμο του Ιράκ", τόνισε.

Για "βλακώδη σύμβαση που δυναμιτίζει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και θα οδηγήσει σε μία νέα περίοδο αντιαμερικανισμού στη χώρα μας", έκανε λόγο ο κ. Γ. Καψής. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας ότι, με βάση τη σύμβαση, αν ένας λοχίας πετάξει μία ντομάτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στον Πρωθυπουργό ή στον πρόεδρο της Βουλής θα πούμε "ρε παιδιά θα τον δικάσουμε"… υπονοώντας ότι δεν θα γίνει τίποτα και το θέμα θα φτάσει… μέχρι εκεί!. Και πρόσθεσε: "Η σύμβαση ναι, είναι ετεροβαρής, ναι, δεν έχει αμοιβαιότητα, ναι, περιορίζει την εθνική μας κυριαρχία, αλλά τι να κάνουμε, Αμερική είναι αυτή!..".

Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Π. Κρητικός, υποστηρίζοντας ότι "όχι μόνον διαιωνίζει το καθεστώς αλλά το χειροτερεύει", ενώ από το ΚΚΕ οι κ.κ. Α. Σκυλλάκος και Αγγ. Τζέκης κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως "είναι συνειδητή η επιλογή της να δώσει τα πάντα στις ΗΠΑ". Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η τοποθέτηση της κ. Λιάνας Κανέλλη, η οποία χαρακτήρισε την κυβέρνηση "Βασιλάκη Καΐλα, τον λουστράκο του ελληνικού κινηματογράφου που γυαλίζει σήμερα τις μπότες του πλανητάρχη". Και από τον Συνασπισμό η κ. Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι είναι χειρότερη από προηγούμενες συμβάσεις.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιες απόψεις για την άρνηση της συνεργασίας των ποινικών δικαιοδοσιών - όπως προβλέπει η συγκεκριμένη σύμβαση για Ελλάδα-ΗΠΑ - "χρησιμοποιούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα". Κατά την άποψή του η κύρωσή της αποτελεί μία πολιτική ενέργεια η οποία βελτιώνει καταστάσεις που προϋπήρχαν ανάμεσα στις δύο χώρες και εκλογικεύει με τρόπο διαφανή τις σχέσεις των δύο χωρών.