Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( και τρίτος χάρτης για το εδαφικό :: 21-01-2003) 

Και τρίτος χάρτης για το εδαφικό

Ενώ οι διεθνείς μεσολαβητές εντείνουν τις πιέσεις για τις 28 Φεβρουαρίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Νέο χάρτη για το εδαφικό αναμένουν από τα Ηνωμένα Έθνη οι δυο πλευρές που υπέβαλαν δισέλιδα υπομνήματα, καθώς από χθες άρχισαν εντατικές διαπραγματεύσεις Κληρίδη - Ντενκτάς (συμφώνησαν να συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα).

Την ίδια ώρα οι διεθνείς μεσολαβητές, περιλαμβανομένου και του Ντε Σότο, προειδοποιούν, εντείνοντας την πίεση επί των δυο πλευρών, ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα έως τις 28 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει περίοδος παγώματος των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.

Τις πληροφορίες για την υποβολή νέου χάρτη στο εδαφικό, σε μια προσπάθεια συγκερασμού των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί επί των δύο χαρτών του σχεδίου Ανάν, ενισχύουν δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού Ντ. Έρογλου, ο οποίος συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον κ. Ερντογάν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να υποβάλει τρίτο χάρτη και αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Οι δύο χάρτες του σχεδίου Ανάν προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του Ρ. Ντενκτάς αλλά και των Τούρκων στρατηγών, κυρίως ως προς την προβλεπόμενη επιστροφή στους Ελληνοκύπριους της Καρπασίας, μιας περιοχής που κατά τα λεγόμενά τους θεωρούν μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις όμως ως προς τους χάρτες είχε υποβάλει και ο πρόεδρος Κληρίδης, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να επιστραφεί και η περιοχή της Κυθραίας, στην οποία κατοικούσε σημαντικός αριθμός Ελληνοκύπριων.

Προειδοποίηση

Με διπλωματική γλώσσα, πλην όμως σαφέστατα, ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ενδεχόμενο πάγωμα των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 28 Φεβρουαρίου. Προχώρησε μάλιστα ακόμα περισσότερο και υπαινίχθηκε ότι ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν ασχολήθηκε πολύ με το Κυπριακό και δεν μπορεί να ασχολείται συνεχώς χωρίς αποτέλεσμα. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα ισχύει η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για λύση του Κυπριακού, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, είπε ο Ντε Σότο μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντε Σότο εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι δυνατή η επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό είναι κάτι για το οποίο απαιτείται θάρρος, πολιτική θέληση, θέληση για συμβιβασμό και πολύ σκληρή δουλειά.

Ερωτηθείς αν είναι μέσα στα σχέδια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Ντε Σότο ανέφερε πως δεν έχει υπόψη του τέτοιου είδους σχέδια.

Σχολιάζοντας παρατήρηση πως ο ίδιος παρουσιάζεται απαισιόδοξος, με βάση τα όσα έχει ανεφέρει σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", ο Περουβιανός διπλωμάτης επεσήμανε ότι αυτό που λέει είναι πως "εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που θα δώσει τον χρόνο για ετοιμασία του δημοψηφίσματος και ούτω καθεξής, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι θα γίνει στη συνέχεια". "Να αρπάξουν την ευκαιρία" Κληθείς να πει κατά πόσον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα σταματήσει τις προσπάθειές του εάν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Ντε Σότο είπε: "Δεν θα έλεγα ότι θα σταματήσει τις προσπάθειές του. Έχει μιαν ευρεία αποστολή καλών υπηρεσιών από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά το γεγονός είναι πως ο γενικός γραμματέας τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια αφιέρωσε περισσότερες προσπάθειες και δυνάμεις στις καλές υπηρεσίες του για την Κύπρο από ό,τι προηγουμένως και αυτό είναι γιατί είδαμε μιαν ευκαιρία και δεν είναι καθαρό ότι θα παραμείνει η ευκαιρία εκτός εάν αυτή τύχει εκμετάλλευσης".

Ο ίδιος ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε απειλή από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα διακοπούν οι συνομιλίες αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 28ης Φεβρουαρίου. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης επιβεβαίωσε το δίλημμα που θέτει ο Ντε Σότο και είπε πως το τι θα γίνει μετά τις 28 Φεβρουαρίου αν δεν εξευρεθεί λύση θα το αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα πρέπει να κατανείμει και τις ευθύνες.

Τα "ποτέ" του Ντενκτάς

Τα τέσσερα σημεία του σχεδίου Ανάν τα οποία θεωρεί απαράδεκτα και επί των οποίων ζητεί αλλαγές διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μιλιέτ" ο Ντενκτάς. Αυτά είναι, εκτός από τους χάρτες, οι εγγυήσεις της Τουρκίας, ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων που προβλέπεται να παραμείνουν στην Κύπρο, τον οποίο ο κ. Ντενκτάς θεωρεί ανεπαρκή, και η αναγνώριση των παράνομων "τίτλων ιδιοκτησίας" που εξέδωσε το ψευδοκράτος. Στη συνέντευξή του, υπό τον τίτλο "Τα "ποτέ" του Ντενκτάς", ο κατοχικός ηγέτης υποστηρίζει ότι στις συνομιλίες προέκυψαν σημεία που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους "να μάθουν τις πραγματικότητες" προτού αποφασίσουν για το σχέδιο.

Όπως είπε, το σχέδιο Ανάν αφαιρεί το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης από την Τουρκία, αφού "προβλέπει ότι δεν μπορεί να βρίσκονται πάνω από 30 Τούρκοι στρατιώτες σε ένα στρατιωτικό όχημα και δεν μπορεί να μετακινηθούν τρία στρατιωτικά οχήματα μαζί χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ".

Το σχέδιο Ανάν προνοεί ότι ο αριθμός των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι 7.200 άνδρες για καθεμία από τις δύο πλευρές.

Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "ζητεί 6 ελληνοκυπριακά καντόνια στην τουρκοκυπριακή περιοχή και μου ζητεί να δεχτώ δύο χάρτες του σχεδίου Ανάν". "Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστήριξε ότι ισχύουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων που προσφυγοποιήθηκαν αλλά δεν ισχύουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που χορηγήθηκαν" από το ψευδοκράτος, παραπονέθηκε ο Ντενκτάς.

Αυτό, κατά τον κατοχικό ηγέτη, σημαίνει ότι "αφαιρούνται οι ιδιοκτησίες από τα χέρια των Τουρκοκυπρίων".