Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ένα βήμα πίσω ο πόλεμος :: 21-01-2003) 

Ένα βήμα πίσω ο πόλεμος

Συμφωνία 10 σημείων μεταξύ επιθεωρητών του ΟΗΕ και Σαντάμ

Ένα παράθυρο για την ειρήνη άνοιξε χτες έπειτα από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και στον Σαντάμ Χουσεΐν για απρόσκοπτη πρόσβασή τους ακόμη και σε ιδιωτικές κατοικίες.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι (φωτό), ενημέρωσε και αυτός στην Αθήνα τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. Γιώργο Παπανδρέου για την πορεία των ερευνών στο Ιράκ

Ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών στο Ιράκ είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου από τον καθ' ύλην αρμόδιο και επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ. Ο κ. Μπλιξ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου, που εκπροσωπεί τους "15", "περισσότερο χρόνο" για τις επιθεωρήσεις του. Του είπε ακόμη πως ο ΟΗΕ είναι σε θέση να πετύχει τον αφοπλισμό του Ιράκ με πολιτικά μέσα, περιλαμβανομένων των επιθεωρήσεων.

Ελεύθεροι οι επιθεωρητές

Νωρίτερα, ο κ. Μπλιξ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας δέκα σημείων μεταξύ ΟΗΕ και Ιράκ, η οποία θα διευκολύνει το έργο των επιθεωρητών. Βάσει της ίδιας συμφωνίας, η πρόσβαση επιτρέπεται ακόμη και στις ιδιωτικές κατοικίες, ενώ οι Ιρακινοί επιστήμονες μπορούν να ομιλούν χωρίς παρουσία τρίτων στους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο μεταφοράς Ιρακινών επιστημόνων σε άλλη χώρα, παρόλο που ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ζητήσει την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε, εάν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις συνεντεύξεις των ειδικών από το Ιράκ.

Ο κ. Κασουλίδης, που μιλούσε σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Λευκωσία, επιβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσεγγίστηκε επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα από αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού και έδωσε τη συγκατάθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να ενημερώσει τους ομολόγους του της Ε.Ε. για τα ιρακινά, κατά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 27 Ιανουαρίου - την ίδια μέρα που θα συνέρχεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αντικείμενο και πάλι την κρίση με το Ιράκ.

Μικρή παράταση

Εκτιμήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι μετά την αποστολή Μπλιξ ενισχύονται οι πιθανότητες ειρηνικής έκβασης της ιρακινής κρίσης - ακόμη κι αν πρόκειται για μια παράταση ολίγων μηνών.

"Με την πίεση μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα", έλεγε πηγή της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Μιλώντας στην Αθήνα, ο Μπλιξ επιβεβαίωσε ότι κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Βαγδάτη "λύθηκαν αρκετά σημαντικά ζητήματα που είχαν προκύψει το τελευταίο διάστημα". Ο σύμβουλος του Ιρακινού προέδρου Αμέρ αλ-Σαάντι είχε ανακοινώσει νωρίτερα την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο η Βαγδάτη δεσμεύεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές αφοπλισμού. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι το Ιράκ παρέδωσε και άλλα έγγραφα στους επιθεωρητές, ότι έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο ορισμένων εγγράφων και ότι συγκροτεί ιρακινές ομάδες εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση ύποπτων πυραυλικών κεφαλών.

Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, χθες ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, "όλα αυτά δεν σημαίνουν πως έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα".

Διαφωνία για τις πτήσεις των U2

Η Βαγδάτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπλιξ, έχει αρνηθεί να επιτρέψει την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων από αεροσκάφη U2 πάνω από το έδαφός της, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των επιθεωρητών: "Δεν επετεύχθη συμφωνία με το Ιράκ αναφορικά με τα U2, όπως επιδίωξε ο ΟΗΕ. Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι έθεσαν έναν αριθμό προϋποθέσεων, τις οποίες δεν μπορούσαμε να αποδεχθούμε".

Ο στρατηγός αλ-Σαάντι τόνισε χθες πως η ιρακινή κυβέρνηση ούτε ανέχθηκε ούτε πρόκειται να επιτρέψει μελλοντικά να πετάξουν στον εναέριο χώρο της αμερικανικά U2, έστω και αν αυτά εκτελούν εντολή του ΟΗΕ. "Αν ο πιλότος και το πλήρωμά του είναι Αμερικανοί, εμείς θα το θεωρούμε πάντοτε κατασκοπευτικό αεροσκάφος", δήλωσε.