Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο κρεμαστός κήπος του ρέντη :: 21-01-2003) 

Ο κρεμαστός κήπος του Ρέντη

4.000 φυτά μεγαλώνουν σε μια ταράτσα 560 τετραγωνικών μέτρων

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Φύτεψαν 4.000 φυτά σε 560 τ.μ. Όχι όμως στο έδαφος αλλά σε… ταράτσα διώροφου κτιρίου. Πρόκειται για τον κήπο που δημιουργήθηκε στην ταράτσα του 1ου Παιδικού Σταθμού Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Στόχος των δημιουργών του είναι όχι μόνο να σπάσει τη μονοτονία του γκρίζου και να προσφέρει οξυγόνο, αλλά και να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Ο κήπος. Το πάχος όλων των υλικών μόνωσης (αδιάβροχη μεμβράνη, σύστημα άρδευσης) μαζί με το χώμα και τα φυτά είναι μόλις 10 εκατοστά. "Πράγμα που σημαίνει ότι ανάλογοι κήποι μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιαδήποτε ταράτσα", λέει η κ. Κατσαρού

Ήδη το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μελετά καθημερινά τα ενεργειακά οφέλη του ταρατσόκηπου και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το καλοκαίρι στον όροφο κάτω απ' την ταράτσα μειώνονται 30-40% οι ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό.

"Εδώ και χρόνια πειραματιζόμουν ιδιωτικά για το πράσινο στις ταράτσες των κτιρίων. Είχα διαβάσει για τις αστικές θερμικές νησίδες που ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Έψαχνα λοιπόν υλικά για να φτιάξω κήπο σε ταράτσα κτιρίου του δήμου", λέει η υπεύθυνη πρασίνου του Δήμου Ρέντη, γεωπόνος κ. Άννα Κατσαρού, που είχε την ιδέα να… πρασινίσουν οι ταράτσες.

Εταιρεία που δραστηριοποιείται σε τέτοιες κατασκευές έμαθε για την ιδέα της γεωπόνου και ο πρωτότυπος για τα ελληνικά δεδομένα ταρατσόκηπος… άρχισε να γίνεται πραγματικότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Χρειάστηκαν 15 ημέρες ώσπου το γκρι της τσιμεντένιας ταράτσας να δώσει τη θέση του στο πράσινο των φυτών, ενώ το κόστος - 50.000 ευρώ - καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, αφού το έργο είναι πιλοτικό. Και μη φανταστεί κανείς ότι στον ταρατσόκηπο φυτεύτηκαν σπάνια φυτά. Τα τέσσερις χιλιάδες μικρά φυτά (σπορίου) είναι αυτά που βλέπουμε και σε "συμβατικούς" κήπους, στις αυλές των σπιτιών. Αρωματικά φυτά (λεβάντα, λεβαντίνη, μαντζουράνα) αλλά και βερβένα, βερονίκη, βίγκα πανασέ, γεράνι, εσκαλόνια, τεύκριουμ, γκαζάνια, διμορφοθήκη. "Στόχος μας ήταν ο κήπος να έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, ελάχιστες ανάγκες συντήρησης και να είναι προσαρμοσμένος στις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες. Και το πετύχαμε", αναφέρει με ενθουσιασμό η γεωπόνος. Μάλιστα μελετάται και το πότισμα του κήπου με τη χρησιμοποίηση του νερού της βροχής που θα συλλέγεται σε δεξαμενή στην ταράτσα, ώστε να γίνεται οικονομία και στο νερό.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα πρώτα αποτελέσματα του ταρατσόκηπου είναι ενθαρρυντικά. "Ο κήπος στην ταράτσα αναβαθμίζει την αισθητική των κτιρίων και των γειτονιών", λέει ο κ. Γιάννης Μαυροειδής από την εταιρεία. "Ταυτόχρονα παράγει οξυγόνο, κατακρατάει το βρόχινο νερό, φιλτράρει τη σκόνη και προστατεύει την επιφάνεια της ταράτσας. Είναι ένα σύστημα οικολογικού πρασίνου μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα", συμπληρώνει.