Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( "παρηγοριά η δωρεά οργάνων" :: 21-01-2003) 

"Παρηγοριά η δωρεά οργάνων"

Τιμώνται οι οικογένειες δοτών από τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Όλα έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα, τον περασμένο Νοέμβριο. Το ανεύρυσμα στον εγκέφαλο δεν άφηνε πολλές ελπίδες για τη ζωή της Βίκυς. Την ώρα όμως που εκείνη έφευγε, η ελπίδα γεννιόταν για τέσσερις ανθρώπους - τους λήπτες των οργάνων στους οποίους η οικογένεια της Βίκυς τα δώρισε…

Χριστίνα Μητράκη. "Είναι μεγάλη παρηγοριά για μένα ότι με τη δωρεά των οργάνων της φίλης μου, της Βίκυς, μπόρεσαν να βοηθηθούν άλλοι άνθρωποι", λέει η κ. Χριστίνα Μητράκη

"Το πιο δύσκολο εκείνη τη στιγμή ήταν ότι είχα χάσει τον άνθρωπό μου. Δεν χρειάστηκε να το συζητήσω καθόλου με τον σύζυγό μου για τη δωρεά των οργάνων της. Αμέσως ενημερώσαμε τον άντρα της φίλης μου της Βίκυς, ο οποίος συμφώνησε. Και βρήκαμε τους ανθρώπους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους" λέει στα "ΝΕΑ" η 47χρονη κ. Χριστίνα Μητράκη - Κωτούλα, αδελφική φίλη της Βίκυς Ραγκούση - Κάρλου που έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο.

Η απόφαση που πήραν, τόσο η κ. Μητράκη όσο και ο σύζυγος της Βίκυς, ο κ. Γιώργος Κάρλος, να δωρίσουν τα όργανά της, είχε ως αποτέλεσμα να βοηθηθούν τέσσερις άνθρωποι. Το νεφρό, οι δύο κερατοειδείς και το δέρμα δόθηκαν σε ανθρώπους που τα χρειάζονταν. Και οι δύο τιμώνται σήμερα μαζί με άλλες οικογένειες δοτών στην ειδική εκδήλωση "Ημέρα Προσφοράς Ζωής" που οργανώνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων.

"Όταν έμαθα ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο, είπα "γιατί να μη σωθούν άλλοι άνθρωποι"" λέει ο κ. Γιώργος Κάρλος. "Ένιωσα μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν έμαθα ότι τα όργανά της δεν πήγαν χαμένα. Πρέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα των μεταμοσχεύσεων για να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι".

Από την πλευρά της η κ. Μητράκη τονίζει πως "είναι μεγάλη παρηγοριά για μένα ότι με τη δωρεά των οργάνων της μπόρεσαν να βοηθηθούν άνθρωποι.

Η οικογένεια Δημαρά

Στη σημερινή εκδήλωση τιμάται και η οικογένεια του δημοσιογράφου και δημοτικού συμβούλου της Αθήνας Γιάννη Δημαρά. Πριν από μερικούς μήνες, η οικογένεια Δημαρά αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του γιου της Νικόλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του ύστερα από τροχαίο δυστύχημα. Με την καρδιά τού Νικόλα Δημαρά ζει σήμερα ένας 36χρονος κτηνοτρόφος από την Πέλλα, ενώ το ένα νεφρό δέχθηκε ένας 52χρονος πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση τα τελευταία 14 χρόνια. Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε έναν 20χρονο Αλβανό που ζει τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα μας και σε μια κοπέλα 25 χρόνων. Προς μεταμόσχευση δόθηκε και δερματικό μόσχευμα.

137 μεταμοσχεύσεις από δότες το 2002

Αύξηση των δοτών και των μεταμοσχεύσεων παρατηρήθηκε το 2002.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκαν 137 μεταμοσχεύσεις οργάνων από πτωματικούς δότες. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2001 ήταν 96, ενώ δύο χρόνια πριν οι μεταμοσχεύσεις είχαν φτάσει μόλις τις 44. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 21 μεταμοσχεύσεις ήπατος, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2000. Παράλληλα, οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς υπερτετραπλασιάστηκαν (9 κατά το 2002, μόλις δύο το 2000).

Ανάλογη είναι και η αύξηση των ανθρώπων που θέλουν να γίνουν δότες μυελού των οστών. Κατά τη διετία 2000 - 2002, οι εθελοντές έφτασαν τους 12.091 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η λίστα των υποψηφίων ληπτών αριθμεί σήμερα 1.033 ανθρώπους. Από αυτούς, οι 956 περιμένουν να βρεθεί ο κατάλληλος προς μεταμόσχευση νεφρός. Δέκα άνθρωποι είναι στην αναμονή για μια καρδιά και 67 για ήπαρ.