Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( τους ένωσε ο έρωτας, τους χώρισαν οι σπουδές :: 21-01-2003) 

Τους ένωσε ο έρωτας, τους χώρισαν οι σπουδές

Μόλις 0,25 επιπλέον μόρια στους παντρεμένους φοιτητές

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω, πανεπιστήμιο όμως… χωριζέτω άνετα! Δύο παντρεμένοι νεαροί φοιτητές, ζουν χωριστά από την αρχή του έγγαμου βίου τους μέχρι και σήμερα που βρίσκονται πια στα τελευταία έτη των σπουδών τους.

Όλα του γάμου… όχι απλώς δύσκολα, αλλά εκνευριστικά, για τους δυο νεαρούς παντρεμένους φοιτητές. Αναγκάζονται από την αρχή του έγγαμου βίου να ζουν χώρια, γιατί οι αιτήσεις μετεγγραφής του συζύγου στο Πανεπιστήμιο της συζύγου απορρίφθηκαν λόγω… περιορισμένης ποσόστωσης…

Η επιτρεπόμενη ποσόστωση μετεγγραφών για την κατηγορία τους είναι πολύ μικρή (ο γάμος δίνει μόλις 0,25 επιπλέον μόρια στην αίτηση μετεγγραφής ενώ η ύπαρξη αδελφού φοιτητή π.χ. δίνει 2,5 μόρια) και δεν τους άφησε κανένα περιθώριο να φοιτήσουν στην ίδια πόλη!

Στη… Βουλή των Εφήβων

Ο 23χρονος σήμερα Δημήτρης και η συνομήλικη σύζυγός του (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία τους στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου κατόπιν επιθυμίας των ιδίων να μη δημοσιευθούν) γνωρίστηκαν 16χρονα παιδιά ακόμα, μέσα στη Βουλή των Εφήβων, όπου και οι δυο είχαν πάει με τα σχολεία τους το 1996 για να συμμετάσχουν. Ο εφηβικός αυτός έρωτας εξελίχθηκε σε βαθιά αγάπη και τα δυο παιδιά, που έμεναν σε διαφορετικές μάλιστα πόλεις της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, κράτησαν αλληλογραφία ώσπου να τελειώσουν το Λύκειο και μόλις μπήκαν στο πανεπιστήμιο επισημοποίησαν τη σχέση τους και παντρεύτηκαν.

Η Οδύσσεια

Μόνο που δεν μπήκαν στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Δημήτρης πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας ενώ η γυναίκα του στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Και τότε, ξεκίνησε η Οδύσσεια. Οι δύο οικογένειες αναγκάστηκαν να συντηρούν συνολικά… 6 σπίτια, αφού δεν είχαν μόνο αυτά τα δυο παιδιά, καθώς ο Δημήτρης έχει άλλα δύο αδέρφια και η σύζυγος μία αδελφή.

Έτσι, η οικογένεια του Δημήτρη, από τη βόρεια Ελλάδα, βρέθηκε εκτός από το δικό της σπίτι να συντηρεί το σπίτι του ενός γιου στην Πάτρα και του δεύτερου που πέρασε στο ΤΕΙ Χανίων, πληρώνοντας παράλληλα τα φροντιστήρια της κόρης τους, που πηγαίνει ακόμα στο Λύκειο. Παράλληλα, η οικογένεια της κοπέλας, από την κεντρική Ελλάδα, συντηρούσε εκτός από το δικό της σπίτι, ένα σπίτι στην Αθήνα και - ευτυχώς για λίγο διάστημα - ένα ακόμα στη… Γαλλία, όπου η αδελφή της έκανε μεταπτυχιακές σπουδές!

Οικονομική αφαίμαξη

Εκτός όμως από την πραγματική οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών, υπάρχει και το πρόβλημα ουσίας μιας νέας σχέσης ζωής. Ότι δυο τόσο νέα παιδιά, δεν βρήκαν πουθενά συμπαράσταση ώστε να ζήσουν μαζί, όλα αυτά τα πρώτα χρόνια.

Επανειλημμένα έκανε ο Δημήτρης αιτήσεις μετεγγραφής στην Αθήνα, όλες απορρίφθηκαν λόγω ποσόστωσης. Κι έτσι, ακόμα και σήμερα που πια τελειώνουν τις σπουδές, οι δυο τους ανταμώνουν φευγαλέα 3 - 4 μέρες κάθε εβδομάδα, στη διαδρομή Πάτρα - Αθήνα. Και ο Στρατός, ένας ακόμα αναγκαστικός μικρός χωρισμός, εκκρεμεί.

"Έχω κάνει πλέον περισσότερα δρομολόγια από νταλικέρη και αναγκάζομαι να ζω με κάπου 100 ευρώ το μήνα…", λέει ο νεαρός φοιτητής, επιβεβαιώνοντας τη ρήση "όλα του γάμου δύσκολα"…