Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "δεν υπογράφω χωρίς αλλαγές στο σχέδιο" :: 20-01-2003) 

"Δεν υπογράφω χωρίς αλλαγές στο σχέδιο"

Ντενκτάς: Δημοψήφισμα αν συνεχιστούν οι πιέσεις

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Αποκλείει υπογραφή του σχεδίου Ανάν ο Ντενκτάς, αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις που ζητάει. Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει παράθυρο για δημοψήφισμα, αν οι προτάσεις του δεν ενσωματωθούν στο σχέδιο Ανάν.

Ραούφ Ντενκτάς. Αν στις συνομιλίες δεν γίνουν δεκτές οι αλλαγές που ζητάει θα προσφύγει στην ετυμηγορία των Τουρκοκυπρίων

"Αν γίνουν οι αλλαγές, τότε θα το υπογράψουμε και στις 30 Μαρτίου θα διενεργηθεί δημοψήφισμα. Αν, όμως, δεν γίνουν οι αλλαγές και συνεχιστούν οι πιέσεις για υπογραφή του ως έχει, τότε θα τεθεί στην ετυμηγορία του "εκλογικού σώματος" για να αποφασίσει αν το αποδέχεται ή το απορρίπτει", είπε ο Ντενκτάς.

Προσδιορίζει ακόμα ο Ντενκτάς το χρονικό διάστημα, 16 με 28 Φεβρουαρίου, εντός του οποίου θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα, αν δεν γίνουν αποδεκτές οι αλλαγές που ζητάει. Και αυτό, πρόσθεσε, θα διαφανεί μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον. Αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στο δημοψήφισμα από τους Τουρκοκυπρίους, τότε θα παραιτηθεί λέει ο Ντενκτάς και η βουλή του ψευδοκράτους θα πρέπει να διορίσει άλλον για να το υπογράψει. "Δεν θέλω να είμαι το εμπόδιο στη βούληση του λαού" ανέφερε χαρακτηριστικά. Θέμα… συνείδησης Είπε ότι είναι θέμα συνείδησης για τον ίδιο και πρόσθεσε ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον δρόμο τους με καλύτερες δέσμες οικονομικών μέτρων από την Τουρκία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποχρεωθεί να επανεξετάσει το σχέδιο Ανάν.

Τουρκοκυπριακές πήγες εκτιμούσαν ότι με όλα αυτά ο Ντενκτάς επιχειρεί από τη μια να καθησυχάσει τους εξεγερμένους Τουρκοκυπρίους εμφανιζόμενος ως διαπραγματευόμενος το σχέδιο και από την άλλη θέλει να κερδίσει χρόνο για να δει προς τα πού θα γείρει η μάχη εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελεύθερη Κύπρο.

Επίσης, είπε ότι οι κάποιοι από τους διοργανωτές των συλλαλητηρίων έχουν επωμιστεί την αποστολή να σπείρουν "κακά ζιζάνια" μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων και ότι "κάποιοι χρηματίζονται από κέντρα του εξωτερικού".

Αναφερόμενος στις δύο πρώτες συναντήσεις της νέας διαπραγματευτικής φάσης είπε ότι αυτές δεν ήταν ενθαρρυντικές.

Εσωτερικές κόντρες

Εν τω μεταξύ η διχοστασία που επικρατεί στο ψευδοκράτος ως προς το σχέδιο Ανάν φαίνεται ότι μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό των τεχνικών επιτροπών όπου επεξεργάζονται σημεία του σχεδίου. Ο δικηγόρος Όκταϊ Φεριντούν υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος φόρτο εργασίας και έλλειψη χρόνου.

Σύμφωνα με συζητήσεις στα κατεχόμενα ο Φεριντούν παραιτήθηκε γιατί ο σύμβουλος του Ντενκτάς και επικεφαλής των επιτροπών, Μουμτάζ Σοϊσάλ, δεν ήταν ικανοποιημένος από τις θέσεις και απόψεις του και του συνέστησε "να ενεργεί ως Τούρκος".

Επαφές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, διάρκειας 25 λεπτών, και συζήτησαν τη νέα διαπραγματευτική φάση ενώ ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από συνάντησή του με τον ψευδοπρωθυπουργό Έρογλου ευχήθηκε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Έρογλου. Είπε ότι στόχος του σχεδίου Ανάν είναι να εκδιώξει από την Κύπρο πρώτα την Τουρκία και στη συνέχεια τους Τουρκοκυπρίους.

Αντιδράσεις για Πάουελ

Καθώς η βασική διελκυστίνδα στην προεκλογική εκστρατεία είναι αν σημειώνονται ή όχι σημαντικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, μια συνέντευξη του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον (στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος"), στην οποία δεν απέκλεισε αμερικανική παρέμβαση (που θα μπορούσε να είναι ακόμα και επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στο νησί), προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για πιθανές επισκέψεις στο νησί του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Τη θέση ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου "πρακτικά και πολιτικά είναι παρά πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση" διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως "δεν θα υπάρξουν εξελίξεις στο άμεσο μέλλον".