Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πορτρέτο

( δύο άνθρωποι, δύο κόσμοι... :: 18-01-2003) 

Δύο άνθρωποι, δύο κόσμοι…

Ένα "αταίριαστο ζευγάρι" ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Εντελώς τυπικές οι σχέσεις τους

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Ο Κ. Σημίτης κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή ότι λαϊκίζει αφόρητα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, τού προσάπτει ότι δεν τολμά να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, ενώ τον εξοργίζει το γεγονός ότι δεν του δείχνει εμπιστοσύνη ακόμη και για την ενημέρωση σε εθνικά θέματα. Οι τύχες των δύο ανδρών είναι απόλυτα συνδεδεμένες από το 1996. Οι μεταξύ τους σχέσεις όμως παραμένουν ψυχρές και τυπικές. Άλλη ηλικία, άλλες παραστάσεις, άλλες εμπειρίες, άλλη παιδεία, άλλον τρόπο σκέψης έχει ο Πρωθυπουργός, άλλον, εντελώς διαφορετικό, έχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πώς βλέπει, όμως, ο ένας τον άλλον; Και τι σκέφτεται ο καθένας από τους δύο για τον θεσμικό αντίπαλό του; Σύμφωνα με συνεργάτες και των δύο πολιτικών αρχηγών, με τους οποίους μίλησαν "τα ΝΕΑ", δεν είναι μόνον η προσωπική χημεία που δεν λειτουργεί, αλλά και ο καθένας από τους δύο βρίσκει στον άλλον σοβαρές πολιτικές ελλείψεις.

Ο Σημίτης για τον Καραμανλή

"Λαϊκίζει σε βαθμό ανυπόφορο"

Τι σκέφτεται ο κ. Κώστας Σημίτης για τον Κώστα Καραμανλή; Στην αρχή, πάντως, τον βρήκε "συμπαθή". Αυτόν τον χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε μετά την παρθενική ομιλία του νέου αρχηγού της Ν.Δ. στη Βουλή, τον Μάιο του 1997. Δεν επρόκειτο να τον χρησιμοποιήσει ξανά. Για τον Πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής είναι πρώτα απ' όλα ο θεσμικός αντίπαλος. Και όπως είχε πει ο ίδιος μετά το περίφημο debate, στις εκλογές του 2000, "σέβεται όλους όσους μετέχουν στον δημόσιο βίο, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τον αρχηγό της Ν.Δ. ή ότι "απολαμβάνει" την αντιπαράθεση μαζί του.

Όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο κ. Σημίτης δεν πιστεύει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν τον θεωρεί, επίσης, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη απειλή και ίσως εδώ να βρίσκεται ο λόγος που ο Πρωθυπουργός, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες της δεύτερης θητείας του πίστευε - και εξακολουθεί να πιστεύει - ότι μπορεί, με αντίπαλο τον κ. Κ. Καραμανλή, να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. "Ασύμμετρη απειλή". "Πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός προσλαμβάνει τον κ. Καραμανλή σαν μια ασύμμετρη απειλή", υποστηρίζει ένας βουλευτής του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου και εξηγεί: "Σ' αυτό συμβάλλουν η διαφορά της ηλικίας, η μεγαλύτερη πείρα και, ασφαλώς, η διαφορετική παιδεία. Γενικά, όλοι όσοι έχουν περάσει από γερμανικά πανεπιστήμια, έχουν την τάση να θεωρούν ότι στους υπόλοιπους λείπει το βάθος".

Όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν με τον κ. Σημίτη, ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει πολλά να πει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους δεν υπάρχει "κοινός κώδικας επικοινωνίας" και έδαφος για να αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η προσωπική χημεία δεν λειτουργεί και οι συναντήσεις τους, όποτε το απαιτεί το πρωτόκολλο, είναι τυπικές. Τα σημαντικότερα σημεία τριβής. Για τον κ. Σημίτη, πάντως, τα δύο σημαντικότερα σημεία τριβής με τον κ. Καραμανλή έχουν πολιτικές αιτίες. Όπως λένε στενοί συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε μια πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, και θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής "λαϊκίζει" σε βαθμό ανυπόφορο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τις πρώτες αντεγκλήσεις στα εθνικά, το Μαξίμου φρόντισε να διαρρεύσει πόσο εκτιμά την εποικοδομητική στάση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης σπανίως ενημερώνει ο ίδιος τον κ. Καραμανλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής και όταν το κάνει, γίνεται πάντοτε με καθυστέρηση και μαζί με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων.

Υπάρχει, πάντως, ακόμα ένας παράγων που έχει συμβάλει στην συνεχή επιδείνωση των σχέσεων του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός είναι οι προσωπικές επιθέσεις.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι επειδή η Ρηγίλλης θεωρεί τον κ. Σημίτη το "μεγάλο ατού" του ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια απαξίωσής του γίνεται με πρόγραμμα.

Επισημαίνουν, πως ο κ. Κ. Καραμανλής σχεδόν ποτέ δεν τον αποκαλεί "κ. Πρωθυπουργέ" αλλά "κ. Σημίτη", ενώ χαρακτήρισε "άτολμο" και "ανεπαρκή" τον Πρωθυπουργό ήδη σε μία από τις πρώτες αντιπαραθέσεις τους στη Βουλή, τον Νοέμβριο του 1997.

"Ο Σημίτης έχει αντοχές, δεν είναι όμως ελέφαντας", επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος. Η ενόχλησή του από τις προσωπικές επιθέσεις και τους οξείς χαρακτηρισμούς είναι εμφανής και η ένταση της αντίδρασής του καμιά φορά καταπλήσσει: την άνοιξη του 1998, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε "ότι δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, αλλά χυδαίοι άνθρωποι".

Ιδιαίτερα απεχθής για τον κ. Σημίτη είναι, όπως λένε οι συνεργάτες του, η προσπάθεια του κ. Καραμανλή να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εμπλέκεται με τη διαπλοκή. Και επειδή αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής, η σχέση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χειροτερεύει συνεχώς. Σε προσωρινή κλιμάκωση έφτασε αυτή η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2002, με αφορμή τα περίφημα "φρουτάκια", όταν ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως έχει επιλέξει "τη στρατηγική της πολιτικής εκτροπής", για να ακούσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι "είναι υπάλληλος της διαπλοκής, επικίνδυνος, πανικόβλητος, μικροπρεπής…". Τι μπορεί να σκέφτεται ο κ. Σημίτης για τον κ. Καραμανλή; Μάλλον τον ενοχλεί να το σκέφτεται…

"Δεν έχει προτάσεις…"

Ο κ. Σημίτης καταλογίζει στον κ. Καραμανλή ότι δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του τόπου. Θεωρεί ότι οι ομιλίες του δεν έχουν ουσία και αντικείμενο και οργίζεται, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής μηδενίζει το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση. Και, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν θεωρείται ο καλύτερος ρήτορας, μερικές από τις καλύτερες στιγμές του στο Κοινοβούλιο οφείλονται στο αίσθημα οργής που δημιούργησαν οι κατά τη γνώμη του ανυπόστατες κατηγορίες του αρχηγού τής Ν.Δ.

Η δευτερολογία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2001 είναι χαρακτηριστική: "Από φωνές καλά πάτε, αλλά η ουσία σάς διαφεύγει", άρχισε ο κ. Σημίτης: "Έχετε καθυστέρηση στην αντίληψη των πραγμάτων κατά πολλούς μήνες. Εθελοτυφλείτε, δεν θέλετε να βλέπετε… Δεν καταλαβαίνετε την πορεία της οικονομίας μας στην ΟΝΕ. Το μόνο που ξέρετε είναι να λέτε για τραβεστί οικονομία", ενώ εκμεταλλευόμενος ένα σημείο της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. για τα "παιδιά που χρειάζονται βιβλία" κατέληξε: "Χρειάζονται βιβλία, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και σε εσάς, για να διαβάζετε…".