Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τουρκικά παζάρια με τις ηπα εν όψει της αμερικανικής επίθεσης στο ιράκ :: 17-01-2003) 

Τουρκικά παζάρια με τις ΗΠΑ εν όψει της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Αποδίδει για την Τουρκία το "ανατολίτικο παζάρι" που έχει αρχίσει με τις ΗΠΑ για στρατιωτικά ανταλλάγματα εν όψει ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Ο δρόμος ανοίγει με την έγκριση "διευκολύνσεων" για πώληση 14 στρατιωτικών ελικοπτέρων προκειμένου να εξασφαλισθεί η τουρκική υποστήριξη, αλλά ο στόχος της Άγκυρας είναι ευρύτερος: ένα "πακέτο" αξίας 14-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διαγραφή μέρους του στρατιωτικού χρέους της Τουρκίας προς την Ουάσιγκτον…

Όπως ανέφεραν χθες πηγές του Κογκρέσου, η αμερικανική Τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών αναμένεται να υποστηρίξει τελικώς τη χορήγηση δανείου ύψους 324 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 8 ελικοπτέρων Seahawk S-70Β και 6 Black Hawk UH-60 της εταιρείας Σικόρσκι. Η πώληση των ελικοπτέρων είχε μπλοκαρισθεί πέρυσι όταν η Γερουσία αρνήθηκε να παρατείνει την ισχύ απόφασης που χρονολογείται από την εποχή του Πολέμου στον Κόλπο σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν στην Τράπεζα να χρηματοδοτεί την πώληση ελικοπτέρων του τύπου αυτού σε Τουρκία και Ελλάδα. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, η Άγκυρα έχει αγοράσει πάνω από 100 ελικόπτερα της εταιρείας Σικόρσκι.

Το "παζάρι" άρχισε με την επίσκεψη Ετζεβίτ, προ έτους, στην Ουάσιγκτον, όπου και κέρδισε τα πρώτα ανταλλάγματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης "Defense News", βασική επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας ήταν τότε η σύσταση "ειδικής επιτροπής οικονομικής συνεργασίας" για να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η διαγραφή μέρους του υπέρογκου χρέους (4,9 δισ. δολάρια) της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα διακρατικών δανείων FMS. Παράλληλα συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί η υπόθεση των ελικοπτέρων καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών αεροδρομίων.

"Παιχνίδια"

Επειδή στην τέχνη του "παζαριού" τα… τσαλιμάκια είναι απαραίτητα, οι Τούρκοι αξιοποίησαν πλήρως στην κατεύθυνση αυτή τις - βάσιμες - ενστάσεις τους για το θέμα του Β. Ιράκ (Κουρδικό, πετρέλαια). Έτσι για εβδομάδες "έπαιζαν" μέχρι να δώσουν τελικά άδεια σε Αμερικανούς να ελέγξουν τις προς χρησιμοποίηση αεροπορικές τους βάσεις. Πάντως η απόσπαση συνολικής τουρκικής συγκατάθεσης είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς, όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις δεν θα περιοριστούν στο αεροπορικό σκέλος, αφού ο στρατηγικός στόχος της εκστρατείας είναι η απομάκρυνση του Σαντάμ από την εξουσία. Έτσι το "ναι " της Άγκυρας στην επιθυμία των ΗΠΑ να υποδεχθούν οι Τούρκοι μέχρι και 75.000 Αμερικανούς στρατιώτες αναμένεται να συνοδευτεί με πολλά άλλα ανταλλάγματα.

Στις αρχές του 2002, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν πληροφορίες ότι η υπερδύναμη ήταν τότε έτοιμη να "επενδύσει" γι' αυτό τον σκοπό 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να εξοπλίσει ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού της Τουρκίας! Σήμερα η "προσφορά", ελέω παζαριού, έχει… εξαπλασιασθεί (14-15 δισ. δολ.), ενώ ένας Θεός ξέρει πόσα ακόμη όπλα είναι έτοιμα να οδεύσουν προς την Τουρκία πέραν των 200 τανκς Abrams, των αυτοκινούμενων πυροβόλων, των οχημάτων αναγνώρισης Hummer, των τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης και πιθανώς αριθμού ελικοπτέρων Κόμπρα που ήταν, κατά τις ελληνικές πληροφορίες, οι "προσφορές" το 2002. Ήδη γίνονται έργα υποδομής σε 2-3 αεροδρόμια της Ανατολίας, ενώ οι Τούρκοι διαμηνύουν ότι θα κρατήσουν για 10ετίες ορισμένα αντιαεροπορικά "Πάτριοτ" που θα μεταφερθούν λόγω Ιράκ.