Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( αντίστροφη μέτρηση για την ειρήνη :: 17-01-2003) 

Αντίστροφη μέτρηση για την ειρήνη

Το Ιράκ κυριάρχησε στη συνάντηση Σημίτη, Σολάνα, Ρόμπερτσον

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

"Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά", κατά την έκφραση ανώτερης κυβερνητικής πηγής αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, άφησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ λόρδος Ρόμπερτσον - χωρίς να αποκλείσει ακόμη και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, την οποία επιδιώκει η ελληνική προεδρία.

Το θέμα του Ιράκ και του ρόλου που μπορεί να παίξει η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα τόσο ο κ. Ρόμπερτσον όσο και ο ύπατος αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, με τον Πρωθυπουργό και τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Χρόνος στους επιθεωρητές

Ο κ. Σολάνα, μάλιστα, είχε νωρίτερα χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, μετά την οποία σημείωσε πως "ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος για το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν". Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ενώ η κρίσιμη συζήτηση για το Ιράκ θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 27 Ιανουαρίου, θα πρέπει να δοθεί και περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού, εφόσον αυτό ζητηθεί. Όμως, ο κ. Σολάνα επέμεινε ότι η Ένωση απαιτεί πιο θετική συνεισφορά από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε οι επιθεωρητές, το Συμβούλιο Ασφαλείας και ολόκληρος ο κόσμος να πειστούν ότι ο αφοπλισμός από όπλα μαζικής καταστροφής έχει επιτευχθεί. Ο ύπατος αρμοστής της Ένωσης, μάλιστα, πρόσθεσε πως από όσα του ανέφερε ο κ. Μπλιξ, η συνεργασία με το καθεστώς της Βαγδάτης δεν είναι επαρκής και θα πρέπει να βελτιωθεί.

Κοινή στάση

Στην ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ από βιοχημικά και πυρηνικά όπλα αναφέρθηκε και ο κ. Σημίτης, ο οποίος επανέλαβε πως στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έτσι ώστε η Ένωση να έχει κοινή στάση.

Η κύρια προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει από τον Γιώργο Παπανδρέου, στις 27 Ιανουαρίου, όταν θα προεδρεύσει του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας για ειρηνική λύση στην κρίση, ο κ. Σημίτης επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "…. δεν θα συζητήσουμε δημοσίως πώς, ποιοι και τι κάνουμε".

Από την πλευρά του, ο κ. Ρόμπερτσον εξάρτησε το ενδεχόμενο ειρηνικής επίλυσης αποκλειστικά και μόνον από τον Σαντάμ Χουσεΐν. "Όλοι μας πιστεύουμε ότι μπορεί να αποφευχθεί η στρατιωτική παρέμβαση. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ή όχι, ανήκει στο Σαντάμ Χουσεΐν και σε κανέναν άλλον".