Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ενότητα ζητάει ο κληρίδης :: 17-01-2003) 

Ενότητα ζητάει ο Κληρίδης

Συνέντευξη σε εθνικό δίκτυο: "Τώρα δεν είναι η ώρα των κομμάτων"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Ιστορικές εξελίξεις αναμένει εντός του 2003 ο πρόεδρος Κληρίδης και σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως "δεν είναι η ώρα των κομμάτων, αλλά η ώρα της ενότητας".

Ο κ. Κληρίδης κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του, που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο, τόνισε πως η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης στην Ε.Ε. χωρίς λύση του Κυπριακού θα ενοχλήσει την Τουρκία διότι θα την υπογράψει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη φωτό ο κ. Κληρίδης κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Ρ. Ντενκτάς και τον Άλβαρο Ντε Σότο

Στη συνέντευξή του, που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο, ο κ. Κληρίδης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί εκ νέου το προεδρικό αξίωμα. Το διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού συνεχίζεται και μετά την Κοπεγχάγη κατά τρόπο έντονο, είπε ο κ. Κληρίδης και έκρινε πως αφού τα χρονοδιαγράμματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν διαπραγματεύσεις και λύση έως τις 28 Φεβρουαρίου έπρεπε να έχει επαναβεβαίωση της λαϊκής εντολής.

Κι αυτό διότι εκείνος που θα υπέγραφε τη λύση θα πρέπει να έχει και την ευθύνη της υποστήριξής της στο δημοψήφισμα και της εφαρμογής της.

Αναλύοντας τις ιστορικές, όπως τις περιέγραψε, εξελίξεις απαρίθμησε την επικύρωση (τον Μάιο) της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την υπογραφή της τελικής συνθήκης προσχώρησης τον Απρίλιο στην Αθήνα, τη Σύνοδο Κορυφής επί ιταλικής προεδρίας τον Δεκέμβριο του 2003 και την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου τον Μάιο του 2004.

Ο κ. Κληρίδης θεωρεί ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, επί ιταλικής προεδρίας, η Τουρκία θα καταβάλει προσπάθεια να επισπεύσει τη διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να παρουσιασθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

Σημείωσε ακόμα πως η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης χωρίς λύση του Κυπριακού θα ενοχλήσει την Τουρκία διότι θα το υπογράψει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, πού στηρίζει την εκτίμησή του ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, είπε ότι για πρώτη φορά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην ετήσια συνέντευξή του ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι μεταξύ των άλυτων προβλημάτων που θα πρέπει να διευθετηθούν.

Ως δεύτερο παράγοντα υπογράμμισε την πολιτική της νέας τουρκικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται υπό διαμόρφωση και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν αναλάβει την εξουσία ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό θα συμβεί μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κληρίδης άφησε να διαφανεί ότι περιμένει εξελίξεις στο χρονικό εκείνο διάστημα. Υπογράμμισε ταυτόχρονα τη σημασία των κινητοποιήσεων των Τουρκοκυπρίων. Απέρριψε ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι έχει αναλάβει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις για το σχέδιο Ανάν, είπε ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την αλλαγή διαπραγματευτικής ομάδας στη μέση του δρόμου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν φοβάται το ενδεχόμενο ήττας στις εκλογές, είπε ότι πάντα έδινε μάχες και ότι ποτέ του δεν υπήρξε ρίψασπις.

Απογοήτευση Ντε Σότο από τον Ντενκτάς

Απογοητευτικά νέα μετέφερε στην Αθήνα ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Άλβαρο ντε Σότο, που συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Παπανδρέου - όπως συναντήθηκε κι ο Αμερικανός συντονιστής Τόμας Ουέστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντε Σότο ανέφερε στους συνομιλητές του πως στην προχθεσινή συνάντηση των κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε προηγούμενες αδιάλλακτες θέσεις του - δύο κράτη, δύο κυριαρχίες κ.λπ. - αγνοώντας ουσιαστικά το δεδομένο του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν πως ο Αμερικανός κ. Ουέστον - παρά τις πρόσφατες θετικές διατυπώσεις της Ουάσιγκτον για τα συλλαλητήρια κατά του Ντενκτάς - δεν άφησε την παραμικρή ένδειξη για ενεργότερη απ' ό,τι στο παρελθόν ανάμειξη στο Κυπριακό. Εκτιμούσαν, μάλιστα, πως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πλέον περισσότερο την ελληνική πλευρά, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιθυμία τους να πιέσουν την Τουρκία ακόμη περισσότερο να "συμπαραταχθεί" με την Ουάσιγκτον στην επίθεση κατά του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, στα κατεχόμενα - μία μέρα μετά το αντισυλλαλητήριό του που δεν συγκέντρωσε ούτε τρεις εκατοντάδες άτομα - ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε πως οι διαδηλώσεις εναντίον του τον αποδυναμώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά παρ' όλ' αυτά δεν είναι δυσαρεστημένος με τον λαό του - αφήνοντας μάλιστα για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής του.