Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Δικαστικό ρεπορτάζ

( αποχη κατηγορουμενων! :: 22-03-2003) 

ΑΠΟΧΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ!

Πέντε δεν επέστρεψαν στο δικαστήριο, για αλληλεγγύη προς τον ιρακινό λαό

Ακόμη και ο πόλεμος διχάζει τους κατηγορούμενους στη δίκη της 17Ν, οι πέντε από τους οποίους προχώρησαν χθες σε μια… πρωτότυπη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον ιρακινό λαό.

Σε αποχή από την αίθουσα του δικαστηρίου κάλεσε τους υπόλοιπους κατηγορουμένους ο Βασίλης Τζωρτζάτος, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του προς τον ιρακινό λαό. Τον ακολούθησαν Κουφοντίνας και Σωτηροπούλου.

Το σύνθημα έδωσε από νωρίς το πρωί ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ζήτησε τον λόγο για να διαβάσει μια δήλωση εκ μέρους των κατηγορουμένων, με την οποία, εκτός από τη συμπαράστασή τους προς τον λαό του Ιράκ και τη διαμαρτυρία τους για την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε, ενημέρωναν το δικαστήριο περί των προθέσεών τους να απόσχουν από τη διαδικασία από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα.

Ποιοι έλειπαν. Προφανώς η κίνηση αυτή δεν έβρισκε σύμφωνους όλους τους κατηγορουμένους, γεγονός που εκδηλώθηκε αμέσως διά των συνηγόρων ορισμένων και αποδείχθηκε στη συνέχεια. Μετά τη μεσημβρινή διακοπή έλειπαν από τις θέσεις τους ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Θωμάς Σερίφης. Απουσίαζε ωστόσο και ο Ηρ. Κωστάρης που ήταν ασθενής από το πρωί, όπως και ο Σάββας Ξηρός, επίσης λόγω αδιαθεσίας και ο αδελφός του Βασίλης που είχε παραμείνει μαζί του στο κελί για να τον εξυπηρετεί. Όλοι οι άλλοι επανήλθαν στις θέσεις τους, υποδηλώνοντας πως δεν συμμερίζονται την κίνηση Τζωρτζάτου, την οποία αποδοκίμασε και ο πρόεδρος, τονίζοντας πως οι κατηγορούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να απουσιάζουν από τη διαδικασία με δική τους πρωτοβουλία.

Τελικά, με προτροπή και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, οι οποίοι επικαλέστηκαν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και το κλίμα που επικρατούσε χθες παντού, το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία χωρίς να ολοκληρωθεί η εξέταση μαρτύρων για την επίθεση κατά λεωφορείου των ΜΑΤ, στην περιοχή της Καισαριανής, στις 26.11.1985, όπου είχε σκοτωθεί ένας νεαρός αστυνομικός και είχαν τραυματιστεί 14.

Οι επιβαίνοντες είχαν μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή της Αστυνομίας και σήμερα, δεκαοκτώ χρόνια μετά, δεν ξεχνούν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

Νέο αίτημα Τζωρτζάτου. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος όμως, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες δεν είχε επιχειρήσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον, χθες έλαβε τον λόγο για δεύτερη φορά με εντελώς διαφορετική αφορμή. Είχε εντοπίσει, όπως είπε, στο ακροατήριο έναν αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τον οποίο χαρακτήρισε «βασανιστή» του και ζήτησε από τον πρόεδρο να τον αποβάλει από την αίθουσα γιατί δεν μπορούσε να τον βλέπει. «Και εσάς ίσως δεν μπορεί να σας βλέπει η πολιτική αγωγή», του αντέτεινε ο κ. Μιχ. Μαργαρίτης, προσθέτοντας: «Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να βγάλουμε κάποιον έξω. Συνιστώ όμως σε όσους έχουν συμμετοχή σε τέτοιες υπηρεσίες να μην έρχονται εδώ».

Ο συνήγορος του Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να πάρει τα στοιχεία του αστυνομικού, ο οποίος δεν αρνήθηκε να τα δώσει. Όταν όμως ο πρόεδρος πρότεινε στον κ. Παπαδάκη να τα πάρει, εκείνος αρνήθηκε να συνδιαλλαγεί με τον αστυνομικό. Ο κ. Μαργαρίτης επισήμανε την καχυποψία που επικρατεί, τόσο έναντι της Αστυνομίας όσο και έναντι του δικαστηρίου, σχολιάζοντας: «Ακούω περίεργα πράγματα από ανθρώπους που κατηγορούνται για πολύ σοβαρά αδικήματα. Θα ήθελαν να μην υπάρχει Αστυνομία, να μην υπάρχει ασφάλεια, να μη συλλαμβάνεται κανείς;».

Στο μεταξύ, ο αστυνομικός αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να ληφθούν τα στοιχεία του, αλλά ο εισαγγελέας της έδρας τα αναζήτησε και τα έθεσε στη διάθεση του Τζωρτζάτου, ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους βασανισμούς που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη στην Αντιτρομοκρατική.