Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Οικονομική είδηση

( οι βόμβες χτυπούν το χρηματιστήριο :: 22-03-2003) 

Καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες και για την ελληνική οικονομία με απρόβλεπτα επακόλουθα για τους ρυθμούς ανάπτυξης και για την τσέπη των καταναλωτών

Οι βόμβες χτυπούν το Χρηματιστήριο

Τεράστια αύξηση στον πληθωρισμό, μεγάλη μείωση στη λαϊκή κατανάλωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Καταστροφικό για την οικονομία θα είναι το σενάριο που προβλέπει παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ και προβλήματα από την καταστροφή των πετρελαιοπηγών, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλη αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού και σημαντικό πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Με βάση ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, που θα περιελάμβανε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά πέντε εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα παρουσίαζαν σημαντική επιβράδυνση, ενώ ιδιαίτερα αρνητική θα ήταν η επίδραση και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Το κόστος στην παγκόσμια οικονομία από έναν καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με μελέτη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) ένα καταστροφικό σενάριο θα σήμαινε κατακόρυφη βουτιά στην καταναλωτική δαπάνη σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια. Όπως εκτιμά το CSIS, στην περίπτωση που ο πόλεμος διαρκέσει έως και έξι μήνες με μεγάλες απώλειες από τις δύο πλευρές και προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου, τότε οι τιμές του μαύρου χρυσού θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 80 δολάρια το βαρέλι πριν υποχωρήσουν κατά μέσο όρο σε 40 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2004.

Στην περίπτωση που επαληθευτεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, τότε, σύμφωνα με το CSIS, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 4,5% και 2,5% αντίστοιχα για το 2003 και να ανακάμψει 0,9% και 0,7%, αντίστοιχα για το 2004. Σε περίπτωση που το πετρέλαιο φθάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι θα υπάρξει τεράστια αύξηση στον πληθωρισμό και μεγάλη μείωση στη λαϊκή κατανάλωση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που σταματούσε για τουλάχιστον έξι μήνες η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ που σήμερα φθάνει τα 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω καταστροφής των πετρελαιοπηγών ή από άλλο λόγο.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά 0,4% για το 2003 στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για ένα εξάμηνο. Πάντως, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Κλάους Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι στην περίπτωση που τελικά επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ύφεση, η οποία θα προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας από παρατεταμένη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Η ύφεση αυτή θα συμπαρασύρει όλες τις μεγάλες οικονομίες προκαλώντας σημαντική υποχώρηση στην ιδιωτική κατανάλωση, μείωση των επενδύσεων, μείωση κερδών των επιχειρήσεων και ανατροπή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες εξάλλου και για την ελληνική οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν στα ύψη με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ρυθμούς ανάπτυξης και για την τσέπη των καταναλωτών. Μια σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου μάλιστα θα επέφερε σημαντικές ανατιμήσεις στα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, καθώς όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις θα μετακυλούσαν το αυξημένο κόστος στον τελικό καταναλωτή.